logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Presario CQ56 - brak reakcji na power button. procesor?

Putek1000 26 Lut 2017 15:38 1119 11
REKLAMA
  • #1 16308670
    Putek1000
    Poziom 9  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z laptopem którego dostałem do naprawy:
    Laptop: Compaq Presario CQ56
    Co się stało: laptop normalnie pracował aż pewnego dnia się wyłączył.
    Przy próbie uruchomienia brak reakcji na power button tylko przy podpięciu zasilacza dioda led (w laptopie ta tuż obok gniazda zasilania) miga kilka razy później świeci "stale"
    Co udało się stwierdzić:
    po rozebraniu laptopa zauważyłem że ktoś ściągnął pastę z procesora i jej nie nałożył i wychodzi na to że tak on pracował do momentu awarii.
    Pytanie: czy spalenie/uszkodzenie procesora w skutek przegrzania może blokować całkowicie płytę główną że po wciśnięciu power button nic się nie dzieje? (poza led przy gnieździe ładowania, nic się nie zaświeca, wentylator nie rusza HDD nie kręci.)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16308694
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Putek1000 napisał:
    czy spalenie/uszkodzenie procesora w skutek przegrzania może blokować całkowicie płytę główną że po wciśnięciu power button nic się nie dzieje? (poza led przy gnieździe ładowania, nic się nie zaświeca, wentylator nie rusza HDD nie kręci.)

Mało prawdopodobne.
  • #3 16308730
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Jaki problem wyjąć procesor i sprawdzić?
  • #4 16308953
    Putek1000
    Poziom 9  
    Tylko pytanie czy bez proca procesora nie będzie takiej samej reakcji jak z nim?
    Ale spróbuje go wyjąć i opiszę reakcję.
    Kolega wcześniej napisał że mało prawdopodobne, czyli co? Prędzej już płyta mogłaby paść?
  • REKLAMA
  • #5 16308966
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Jak reakcja będzie taka sama, to uszkodzenie jest na płycie. Sprawna płyta bez procesora ma się uruchomić i po chwili wyłączyć. Podaj oznaczenie płyty.
    Masz podstawową wiedzę i sprzęt potrzebne do wykonania pomiarów?
  • #6 16308993
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Putek1000 napisał:
    Prędzej już płyta mogłaby paść?

Mogła.
  • #7 16309333
    Putek1000
    Poziom 9  
    jutro rozkręcę go jeszcze raz i napisze oznaczenia płyty.
    jakieś minimum minimalne wiem, a co miałbym sprawdzić w pierwszej kolejności.
    I sprawdzę również reakcje płyty bez procesora.
  • #8 16309642
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    Na tym forum napisano
    Cytat:
    Fraza: Presario CQ56 Znaleziono 177 wyników (0,72 s)

i np. już w 3-m temacie mamy Link_ podana nazwa płyty

Cytat:
    Płytka symbol DA0AX1PB6E0

* przy czym jest to opis HP Compaq G62 G56 G42 G72 CQ62 Power Button Board 4EAX1PB0000/ DA0AX1PB6E0 / HP p.nr.:595204-001
    Compaq Presario CQ56 - brak reakcji na power button. procesor?

Tam stosowano płyty na platfrormie Quanta AX1/AX2/AX3
    * pod Intel lub AMD
    * zależy od pełnej nazwy modelu Presario lub to co napisano białymi literami na płycie (lub sticker od HP : support by HP ( 6_digit nr-001))

Jakie kompatybilne cpu np. Link
  • REKLAMA
  • #9 16309762
    agagj35
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witaj,czytałem wszystkie odpowiedzi i według mnie jeśli ktoś przed tobą grzebał w tym laptopie powinieneś sprawdzić połączenie taśmy od power on/of ,może być tak że układ kbc będzie do wymiany ,a może być też tak że warto wyciągnąć baterię i spróbować bez niej na samym zasilaczu lub odwrotnie ,jeśli będą jakieś zmiany to opisz bo to ważne ,jeśli masz procesor na podmianę to włóż inny i zobacz jeśli chcesz to ci podeślę daj dane do wysyłki mam tych procesorów trochę,sam miałem laptopa takiego tylko z płytą na amd powiem szczerze że wentylator jak zaczął buczeć to tylko wymiana pomogła lubi też układ graficzny paść można sprawdzić przez podpięcie z boku do monitora czy jest obraz.Sprawdź co tylko możliwe i opisz dawaj po kolei wyjmij wszystko zostaw samego procesora i włącz i później to samo z pamięcią dyskiem itd.
  • REKLAMA
  • #10 16310394
    Putek1000
    Poziom 9  
    po wyjęciu procesora (bez kości ram dysku itp. sama płyta z podpiętym wentylatorem)
    dalej brak reakcji na power button (sprawdzałem go próbą zwarciowa multimetrem i działa)
    Reakcja na podpięcie zasilania (bez kliknięcia power button)
    www.youtube.com/watch?v=FjF80sauJ7U
    oznaczenie płyty głównej DA0AX2MB6E1 REV: E
    Jakieś propozycje co mógłbym jeszcze sprawdzić?
  • Pomocny post
    #11 16310472
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6860
    SM platformy AX2 na Link_ HP G42 G56 G62 COMPAQ CQ56 CQ62 QUANTA AX2 AX7 REV 1A

Podstawowe pomiary
    -na przycisku wł.
    - zasilanie KBC Bios
    -na ukł. charger
    - masz stby 3,3 i5V
    - ...

czyli wg. swoistego elementarza Stratu laptopa , opisywałem kilka razy
    np. Link_ Tutaj

Zazwyczaj uszkodzony chipset North lub cpu (np. P320 AMD) lub kompatybilne pod socket S1G4
  • #12 16315212
    Putek1000
    Poziom 9  
    Podstawowe pomiary
    -na przycisku wł. - według schematu jeden pin GND a na reszcie pokazuje po 3.3V
    - zasilanie KBC Bios - prosiłbym o lekturę która pomoże ustalić które nóżki mam sprawdzić i jak to właściwie zrobić?
    -na ukł. charger - to samo co wyżej + jak znaleźć ten układ na p. głównej
    - masz stby 3,3 i5V - 3.3v pokazało mi się na przycisku włącznika i na układzie KBC bo tam sprawdzałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Compaq Presario CQ56, który przestał reagować na przycisk zasilania po nagłym wyłączeniu. Po rozebraniu laptopa zauważono brak pasty termoprzewodzącej na procesorze, co mogło prowadzić do przegrzania. Użytkownik pyta, czy uszkodzenie procesora może powodować brak reakcji płyty głównej. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie płyty głównej jest bardziej prawdopodobne, a także zalecają sprawdzenie połączeń, wyjęcie procesora oraz wykonanie podstawowych pomiarów napięcia. Użytkownik potwierdza brak reakcji po wyjęciu procesora i prosi o dalsze wskazówki dotyczące diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA