logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[HP2055dn] - Error 52 błąd skanera - gdzie są "lustra" ?

KSRhaziel 01 Mar 2017 09:31 5484 5
REKLAMA
  • #1 16314737
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Drukarka HP 2055dn zaczęła co jakiś czas wyświetlać "Error 52 błąd skanera" - pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Poszukałem, poczytałem i znalazłem ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2575756.html
    Zanim wezwę serwis, też mógłbym spróbować coś sam zdziałać. Lecz nie mam pojęcia, gdzie są te "lustra". A Google "HP 2055 mirror nic rozsądnego nie zwraca. Czy ktoś może mnie pokierować, a jeszcze lepiej wrzucić jakieś zdjęcia, który element mam rozebrać i oczyścić?
  • REKLAMA
  • #2 16314770
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    We wskazanym temacie masz bardzo ładny opis. Chodzi o lustro wirujące w zespole lasera. Do tego cytat: The laser scanner speed is incorrect. X description: 1 = Scanner startup error 2 = Scanner rotation error
  • REKLAMA
  • #3 16314821
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    rys57 napisał:
    We wskazanym temacie masz bardzo ładny opis. Chodzi o lustro wirujące w zespole lasera. Do tego cytat: The laser scanner speed is incorrect. X description: 1 = Scanner startup error 2 = Scanner rotation error

Niestety nie jestem serwisantem HP i niewiele mi to mówi. Muszę rozebrać cały zespół lasera na części i oczyścić wszystko co odbija (tzn. ma lustrzaną powierzchnię) ? Dlatego wolałbym opis albo zdjęcie jak dany element wygląda i w którym dokładnie jest miejscu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 16338802
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Minęło 10 dni od momentu, gdy otworzyłem i oczyściłem laser. Jak wcześniej błąd zazwyczaj pojawiał się codziennie, jak na razie nie pojawił się ani razu.

A więc co zrobiłem? Wymontowałem zgodnie z instrukcją, otworzyłem i oczyściłem. Pomógł film:

Inna drukarka, obudowa lasera trochę inna, ale sam element w środku dokładnie taki sam. Postąpiłem zgodnie z filmikiem - przetarłem patyczkiem co nieco i naoliwiłem lekko oś. Ale przyznam, że żadnego zabrudzenia nie było widać, a patyczek był czyściutki - ale pomogło.
REKLAMA