logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zarejestrować poddomenę prowadzącą do podstrony na DNS.pl?

jacby 22 Lip 2005 18:50 1032 11
REKLAMA
  • #1 1673871
    jacby
    Poziom 11  
    Witam
    Firma w ktorej pracuje ma wykupiona domene na www.dns.pl
    Powiedzmy ze nazywa sie www.mojafirma.nazwamasta.pl . Mamy swoja wlasna strone internetowa na naszym wlasnym serverze.
    Zaszla potrzeba wykupienia hmmm.. poddomeny np o nazwie
    www.poddomena.mojafirma.nazwamiasta.pl z tym ze ma ona prowadzic do podstrony adresu www.mojafirma.nazwamasta.pl/podstrona/index.htm
    pytanie brzmi do kogo "uderzyc" zeby taka poddomene , prowadzaca do podstrony wykupic ? na www.dns.pl niema nigdzie mozliwosci rejestracji takiej poddomeny. pisalem do serwisu ale nieodpisali
    prosze o pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1673881
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Poddomeny ustawiasz na swoim serwerze, nie trzeba juz tego rejestrowac, a link do strony tez dowolnie ustawisz u siebie tam gdzie stoi wasza glowna strona , wiec to problem ustawien u was a nie wykupowania uslug gdzies
    (tzw virtualny serwer)
  • #3 1674092
    jacby
    Poziom 11  
    chyba jednak niedokonca dlatego ze firma w ktorej pracuje miala kiedys wykupiona jak sie okazalo poddomene ale niestety niewiem jak i gdzie ja wykupili bo wtedy jeszcze tam niepracowalem
  • REKLAMA
  • #4 1674150
    trocse
    To napisze jeszcze raz, wlasciciel domeny moze dowolnie robic sobie poddomeny, a robi sie to na swoim serwerze gdzie stoi podstawowa zarejestrowana domena, robi sie to poprzez konfiguracje virtualnych serwerow i chocby w apachu.
  • REKLAMA
  • #5 1674219
    mbo
    Ocena: 845
    trocse napisał:
    To napisze jeszcze raz, wlasciciel domeny moze dowolnie robic sobie poddomeny, a robi się to na swoim serwerze gdzie stoi podstawowa zarejestrowana domena, robi się to poprzez konfiguracje virtualnych serwerow i chocby w apachu.

Musi jeszce być odpowiedni wpis w DNS'ie.
    W tym jest cały szkopuł.

Musi po prostu dopisać dodatkowo do DNS'a wpis o poddomenie.
    Kwestia czy wie gdzie jest DNS ?
  • #6 1674285
    jacby
    Poziom 11  
    no swietne ja to wszystko rozumiem ale w takim razie jak to mozliwe ze moja firma kiedys placila za PODDOMENE w domenie jakiejs firmie ?. Znaczylo byto ze jest mozliwosc zrobienia tego nie "unas" a u kogos innego ?
  • #7 1674290
    mbo
    jacby napisał:
    no swietne ja to wszystko rozumiem ale w takim razie jak to mozliwe ze moja firma kiedys placila za PODDOMENE w domenie jakiejs firmie ?. Znaczylo byto ze jest mozliwosc zrobienia tego nie "unas" a u kogos innego ?

Robi się to tam gdzie jest DNS dla danej domeny.
    Jeśli ni ewiesz jak to sprawdzić, to podaj nazwę domeny, a powiem CI gdzie sa DNS'y dla niej.
  • REKLAMA
  • #8 1674320
    jacby
    Poziom 11  
    glowna domena jest rejestrowana na www.dns.pl czyli w nasku. (tak sadze ) u nas jest chyba drugi tylko ze niewidze na www.dns.pl mozliwosci rejestracji poddomeny. co do sprawdzenia to o ile mozesz napisz jak to sie robi sprawdze sam
    z gory dzieki
  • #9 1674381
    mbo
    Pod Linux'em

dig -t ns nazwa_domeny
  • #10 1674389
    jacby
    Poziom 11  
    hmm nie mam pod linuxem polecenia dig a mam slackware 10.1 . co to za pakiet ?
  • #11 1674450
    trocse
    Poddomeny robi sie u siebie na serwie , robi sie virtualne serwery i aliasami sie mu nazwy nadaje, a dns zewnetrzny bedzie najpierw tlumaczyl nazwe glowna domeny i do nie sie dobijal. A nazwe strony do dowolnego katalogu udostepnionego przez www, zarejestrowac zaaliasowac u innych dostawcow mozna smialo. :)
  • #12 1674539
    mbo
    jacby napisał:
    hmm nie mam pod linuxem polecenia dig a mam slackware 10.1 . co to za pakiet ?

bind-utils (albo bardzo podobnie).

Podsumowanie tematu

✨ Rejestracja poddomeny prowadzącej do podstrony nie wymaga wykupienia jej osobno u rejestratora domen, takiego jak dns.pl. Poddomeny konfiguruje się na serwerze, na którym znajduje się główna domena, poprzez ustawienie wirtualnych serwerów (virtual hosts) i aliasów w oprogramowaniu serwera WWW, np. Apache. Kluczowym elementem jest również odpowiednia konfiguracja wpisów DNS dla poddomeny, która musi być dodana w strefie DNS obsługiwanej przez serwer DNS domeny. Jeśli nie wiadomo, gdzie znajduje się serwer DNS dla domeny, można to sprawdzić za pomocą narzędzi takich jak "dig -t ns nazwa_domeny" (pakiet bind-utils). W praktyce poddomena jest więc zarządzana przez właściciela domeny na jego serwerze i w strefie DNS, a nie przez rejestratora domeny. Możliwe jest jednak, że firma wcześniej płaciła za usługę konfiguracji poddomeny u zewnętrznego dostawcy, który zarządzał DNS lub hostingiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA