logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goldstar CBT 9328E - charczenie zamiast dźwięku, wymiana LA7520 nie pomogła

maxym 22 Lip 2005 20:07 1633 7
REKLAMA
  • #1 1674085
    maxym
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!

Brak fonii tylko mocne charczenie,wizja bez zarzutu.....wymieniłem la7520 i elektrolity wokół niego, filtry 6,5 i cewki sprawne, może ma ktoś jakiś pomysł ?

Pozdrawiam all

Charczenie jak przy odstrojeniu - wycisza się regulatorem, regulacja filtrami nic nie daje.......
  • REKLAMA
  • #2 1675097
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 205
    Można by sprawdzić w ten sposób, odłącz doprowadzenie sygnału do wzmacniacza m.cz - czy teraz charczy, nastepnie jeżeli tak to ja np. robie tak mam zrobiony wzm. m.cz. - i nim szukam sygnału jężeli w nim będzie charczało to winny wcześniejszy modół itd.
  • REKLAMA
  • #3 1675103
    maxym
    Poziom 15  
    To nie wzmacniacz tylko coś z pośrednią , pisałem ze zachowuje się jak przy niedokładnym dostrojeniu , tak jakby był nie przestrojony !

Jak regulowałem w pośredniej filtrami to pojawiała się bardzo zniekształcona fonia ale zaczynał się łamać obraz....

Pozdrówki
  • REKLAMA
  • #4 1675188
    cinko
    Poziom 22  
    A czy przed usterką OTV działał poprawnie, czy fonie ma przstrojoną
    ( fonia równoległa).
  • #5 1675384
    maxym
    Poziom 15  
    Tak.....normalnie pracował bez fonii równoległej , bo to tv kupiony juz u nas.
  • REKLAMA
  • #6 1676015
    cinko
    Poziom 22  
    Wymień jakie układy występują w tym TV chodzi o p.cz i procesor
    jeżeli TDA 4470 to sprawdź na nodze 24 czy występuję sygnał.
  • #7 1676339
    maxym
    Poziom 15  
    To jest chassis PC04X a pośrednia jest na LA7520 - to stary tv.
    Co ciekawe dzisiaj podstawiłem fonie równoległą rymi i ruszyło a ja całkiem zgłupiałem o co tu chodzi skoro tv działał bez fonii równ. normalnie.
    Całą pośrednią sprawdziłem dokładnie i all jest ok , ręce mi już opadają.
    filtry w posredniej to sfe6.5 , cda6.5 i pułapka wizji 5.5(ceramiczne) i dlaczego to działa z fonią a bez nie ?.
    Zostawiłbym tą fonie równoległa ale sa zakłócenia na obrazie i wyłącza się kolor.
    Fonia równoległa podłączona równolegle do saw TSF 1303 (sanyo)

Dzięki za zainteresowanie i pozdrówki
    Załączniki:
    • Goldstar CBT 9328E - charczenie zamiast dźwięku, wymiana LA7520 nie pomogła tv.JPG (223.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1677769
    maxym
    Poziom 15  
    Witam i zamykam temat.

Baba wprowadziła mnie w błąd , nie powiedziała że tv przeleżał 10 lat w szafie.....zmieniłem filtry na 5.5mhz i hula aż miło .

Dzięki all za pomoc i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Goldstar CBT 9328E występował problem z brakiem dźwięku, zastąpionym silnym charczeniem, przy zachowanej poprawnej wizji. Wymiana układu LA7520 oraz elektrolitów wokół niego nie rozwiązała problemu. Charczenie zachowywało się jak przy niedokładnym dostrojeniu pośredniej częstotliwości (p.cz), a regulacja filtrami nie przynosiła efektu. Próby podłączenia foni równoległej (do układu SAW TSF 1303 firmy Sanyo) spowodowały pojawienie się dźwięku, lecz z zakłóceniami obrazu i wyłączaniem koloru. Po dokładnym sprawdzeniu pośredniej i filtrów (6,5 MHz i pułapka wizji 5,5 MHz ceramiczna) problem pozostał. Ostatecznie okazało się, że telewizor przez 10 lat był nieużywany, co mogło wpłynąć na parametry filtrów. Po wymianie filtrów na 5,5 MHz dźwięk zaczął działać poprawnie, co rozwiązało problem charczenia i braku fonii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA