logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS F550J - Klawisze 2 w s x z alt nie dzialają (klawiatura)

H4nT 08 Mar 2017 00:45 2154 7
REKLAMA
  • #1 16330624
    H4nT
    Poziom 8  
    witam wszystkich forumowiczów,
    Klawisze 2 w s x z alt nie dzialają na klawiaturze. nie była ona zalana. Problem pojawił się nagle. Po podlaczeniu innej klawiatury na usb klawisze chodza. czytalem ze problem moze byc zwiazany z tasma, jednak kompletnie sie na tym nie znam. pytanie moje brzmi czy laik w takich sprawach da rade naprawic to sam z jakims poradnikiem czy lepiej nie ryzykowac i udac sie do serwisu? drogi jest koszt takiej naprawy?
    z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16330914
    nuda
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Jeżeli laptop jest jeszcze na gwarancji skorzystać z niej, jeżeli nie rozebranie tego laptopa nie jest trudne, lecz jak nie miałeś wcześniej okazji rozbierać laptopa poszukaj serwisu, koszta powinny być małe jeżeli tylko taśma źle łączy.
  • REKLAMA
  • #3 16331067
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Odłącz klawiaturę, przeczyść pola na taśmie spirytusem. Jeśli nie pomoże, szukaj nowej klawiatury.
  • #4 16331198
    H4nT
    Poziom 8  
    Rozebrałem laptopa i taśma jest dobrze podłączona, czy ktoś wie co może być nie tak w takim razie? :(
  • REKLAMA
  • #5 16331206
    nuda
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Jak wyczyściłeś gniazdo i podpoiłeś ponownie brak rezultatu wymiana klawiatury.
  • #6 16331438
    miecho18
    Spec od komputerów
    H4nT napisał:
    Rozebrałem laptopa i taśma jest dobrze podłączona,

A niby czemu miałaby być źle podłączona? Masz zrobić to, o czym pisałem w poście #3. Jak nie wiesz o co chodzi, to do serwisu.
  • REKLAMA
  • #7 16331530
    H4nT
    Poziom 8  
    Ok, tak zrobię, a może ma jakieś znaczenie że te klawisze po mocnym wciśnięciu, ugieciu tego tandetnego plastiku działały ale od
    wczoraj nawet mocne wciśnięcie nie pomaga
  • #8 16331535
    miecho18
    Spec od komputerów
    Tak, to świadczy o uszkodzeniu ścieżki pod klawiszami. Klawiatura do wymiany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z klawiaturą laptopa ASUS F550J, gdzie klawisze 2, W, S, X, Z oraz Alt przestały działać nagle, mimo że klawiatura nie była zalana. Po podłączeniu zewnętrznej klawiatury USB problem nie występuje. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę, ale obawia się, czy poradzi sobie z rozebraniem laptopa i sprawdzeniem taśmy. Odpowiedzi sugerują, aby sprawdzić połączenie taśmy oraz ewentualnie wymienić klawiaturę, ponieważ uszkodzenie ścieżek pod klawiszami może być przyczyną problemu. W przypadku braku doświadczenia w naprawach, zaleca się skorzystanie z serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA