logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dysk SSD do Lenovo y580? Czy mSata?

TetiW 10 Mar 2017 22:21 4155 2
REKLAMA
  • #1 16336953
    TetiW
    Poziom 2  
    Witam, szlag trafił mój dysk z lenovo y580. Zastanawiam się nad kupnem SSD. W lenovo y580 jest możliwość dopięcia mSata. Teraz pytanie czy szukać dysków mSata czy poszukać SSD 2,5' ? Jaki wybór byłby lepszy, cenowo chyba tańsze są 2,5' z tego co patrzyłem. Jest jakaś różnica pomiędzy tymi dyskami? Dodam ze wcześniejszy dysk się bardzo grzał. Ogólnie miejsce na dysk 2,5' jest dość kiepskie bo panują tam większe temp. Które z tych SSD grzeje się mniej? Jakie dyski polecacie do 400 zł ?? Wolał bym jednak coś powyżej 120gb. Zastanawiałem się czy może teraz nie kupić 120 gb mSata na windowsa i dokupić 2,5' na magazyn danych, jak myślicie?
    Proszę o pomoc i odpowiedź :)
    Z dostępnych u nas mSata znalazłem tylko samsunga evo i kingstona. Opłaca się jeszcze inwestować w mSata?
  • REKLAMA
  • #2 16337055
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    U znajomego kiedyś w Y580 stawiałem SSD, padło na mSATA + magazyn 1 TB w zatoce HDD. Bezpieczniejsza opcja jeśli chodzi o przechowywanie danych, natomiast finansowo wychodzi trochę gorzej. Jeśli chodzi o różnicę w wydajności - raczej jej nie będzie, choć przy dyskach mSATA nie ma tak dużego wyboru, jak przy 2,5".
  • #3 16337086
    TetiW
    Poziom 2  
    Własnie dostępność mSata jest bardzo ograniczona. Z tego co orientowałem się nie można już dostać dysków mSata marki Crucial czy Plextor które każdy kiedyś polecał. Znalazłem jedynie Samsunga 850 w wersji 120 i 250 gb Evo mSata czy Kingstona jakiegoś...no i za mSata trzeba dać 50 zł wiecej niż za 2,5''
REKLAMA