logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 nie akceptuje karty SIM po nagłym wyłączeniu podczas rozmowy

gawor 23 Lip 2005 10:59 3875 6
REKLAMA
  • #1 1675294
    gawor
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    NOKIA 3310
    Użytkowałem go ok 3-4 miesięcy aż któregoś pięknego dnia podczas rozmowy wyłączył się. Po włączeniu się pojawił się komunikat "Karta SIM nie przyjęta". Telefon rozpoznaje ładowarkę.
  • REKLAMA
  • #2 1675297
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Najprawdopodobniej został zablokowany IMEI, jeżeli jesteś pewien że telefon nie jest trefny to wydaje mi się że pomoże mu wgranie nowego flasha.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1675303
    carol
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    sprubuj na początek wrzucić nowy soft bo telefon karte widzi
  • REKLAMA
  • #4 1675411
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Ja miałem podobne objawy.
    Wgrywanie nowego flasha o dziwo czasem z niewiadomych przyczyn pomagało ale ... i tak nie na krótko. Podobnie było z wygrzewaniem płyty głównej.
    Dopiero po podniesieniu COBBA'y okazało się, że 2 czy 3 punkty lutownicze zgniły i .... telefon wylądował na półce jako "dawca organów".
    Tylko nie mam pojęcia dlaczego dwa razy po sflaschowaniu udało sie go przywrócić do "życia".
    Więc jeśli masz 100% pewność, że nie był zamokniety on to nie zaszkodzi zacząć od software'u. W przeciwnym wypadku - lepiej ... poszukać czegoś innego.
  • REKLAMA
  • #5 1680070
    sas260
    Poziom 17  
    mozesz mu na nowo wpisac imei , albo wgrac nowego softa :)
  • #6 1680335
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    ja na początek zobaczył bym czy nie są zamkniete wszystkie locki.Jestem pewny ze tak.Więc np nokia tools3.1 i odblokować.Policzy sumy itd.
    gawor!! Dobrym zwyczajem jest na koniec odpowiedziec kolegom ( zadali sobie trud by Ci służyć pomocą) czy udało się usunąć usterkę.To może pomóc innym .

pozdrawiam...ftb
  • #7 1897266
    gawor
    Poziom 14  
    dzieki wszytkim pomoglo... dzieki dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3310 po nagłym wyłączeniu podczas rozmowy przestała akceptować kartę SIM, wyświetlając komunikat "Karta SIM nie przyjęta". Telefon rozpoznaje ładowarkę, co wskazuje na działanie części zasilającej. Wskazano, że problem może wynikać z zablokowanego IMEI lub uszkodzeń sprzętowych, takich jak korozja punktów lutowniczych na płycie głównej (COB). Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od wgrania nowego oprogramowania (flash) oraz sprawdzenia i ewentualnego odblokowania blokad SIM (locków) za pomocą narzędzi typu Nokia Tools 3.1. W przypadku uszkodzeń mechanicznych naprawa może być nieopłacalna. Po zastosowaniu tych kroków problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA