logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić grę 3D na Windows XP z kartą ATI 9250 128 MB?

numerek12 23 Lip 2005 12:44 1287 8
REKLAMA
  • #1 1675501
    numerek12
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    a więc jest tak że zainstalowałem windowsa aby synek mógł sobie pograć w jakąś grę
    w panelu tej gry jest opcja sprawdź komputer i wynik pokazuje że nie ma akceleracji 3D ...?
    kartę mam ATI 9250 128 Mb sterowniki catalyst czy jakos tak ze strony ATI
    grzebałem w panelu ati i 3D (openGL )niby jest a gra nie zaskoczyła

o co chodzi ?
    czy ta karta nie ma akceleracji ? czy może stery nie te ?:?::?::?:
    podpowiedzcie co trzeba zrobic aby gra ruszyła

system to XP

dodam że moja edukacja na windowsie zakończyła sie na '98 i to krotko i nie bardzo wiem co trzeba zrobic
    na linuksie niestety nie chce pójść :(
  • REKLAMA
  • #2 1675519
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Jakie masz DirectX
  • REKLAMA
  • #3 1675524
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Zainstaluj ponownie sterowniki oraz Direct X.
    Następnie uruchom Windows Update (on zaktualizuje sterowniki do karty graficznej).
    Mógłbyś nas poinformować co to za gra
  • #4 1675551
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    byc moze gra wymaga sprzetu zgodnego z DX9 - wiec pomoze tylko wymiana karty graficznej (lub gry) na inna.

Poza tym nie rob sobie jaj tekstawmi "nie zaskoczyla". Pojawil sie komunukat "Sorry, dzis nie zaskakuje"??? Czy cos innego? i podaj dokladnie jaki objaw/komunikat
    poza tym j.w.
    Czy masz zainstalowanego DX9?
    -czy masz najnowsze sterowniki catalyst 5.7
    -Jakie masz sterowniki teraz? moze na innych starszych zadziala.
  • #5 1675671
    numerek12
    Poziom 21  
    directX mam 9.0 stery odinstalowałem i zainstalowałem nowe ze strony ATI

nie robię sobie jaj z tym zaskoczeniem bo jak napisałem w tej grze jest taki panel i klika się "sprawdź mój komputer"
    no i sprawdza
    potem jest okno z wymaganiami i w pozycji karta jest napisane
    "karta".....ATI standartowa
    akceleracja.....-brak
    sprawdzałem w panelu ATI akcelerację i jest a gra nie "zaskoczyła" czyli co? jest czy nie ma ?zaskoczy czy nie ? ........to tylko windows ma swoje jak widać humory

gra to jakas z gazety -IGI2

googlowalem przed napisaniem posta i wychodzi na to że ta karta ma akcelerację więc chyba coś z moim kompem nie tak

zastosuję się do waszych rad i napisze czy pomoglo
    narzie dzięki za odpoweidź
  • REKLAMA
  • #6 1675898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1676103
    zeberko
    Poziom 32  
    Tak na boku instalacja wszelkiego rodzaju gier setkami z gazet tak rozwala system, że jestem pełny podziwu dla tych co ładują to na twardego.
    Mój XP stoi już od lutego 2004 i ma się dobrze, myśl o instalacji i konfigurowaniu jego od nowa, strach ogarnia robota na tygodnie.
    A np. czy uruchamia się test 3Dmark2001 kiedyś znajomy zainstalował jakiś soft z gazety który wywalił funkcje 3D, testy i gry z funkcjami 3D nie odpalały się, potrzebna była instalacja od nowa karty w systemie.
  • #8 1676214
    numerek12
    Poziom 21  
    no więc jestem juz po calej tej instalacji :-(
    ah te rebooty .....koniec świata

no wiec pomoglo instalacja driverow i directX on nowa czy wywalenie wszystkiego i ponowna instalka
    dziwny ten system
  • REKLAMA
  • #9 1676423
    zeberko
    Poziom 32  
    Czasem stare gry potrafią tak w *.DILLach i sterach namieszać, że trzeba pół dnia stracić by to pozamiatać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował system Windows XP oraz kartę graficzną ATI 9250 128 MB z najnowszymi sterownikami Catalyst, aby umożliwić synowi granie w gry 3D, jednak gra (IGI2) wykazuje brak akceleracji 3D i rozpoznaje kartę jako "ATI standardowa". Problemem okazał się brak poprawnej konfiguracji DirectX 9.0 oraz sterowników karty graficznej. Zalecano ponowną instalację sterowników ATI oraz DirectX, a także uruchomienie Windows Update w celu aktualizacji sterowników. Sprawdzenie stanu akceleracji 3D można wykonać za pomocą narzędzia DXDIAG w zakładce "ekran". Po reinstalacji sterowników i DirectX problem z akceleracją 3D został rozwiązany. Wskazano, że starsze sterowniki lub konflikty z plikami DLL mogą powodować błędy 3D, a instalacja wielu gier z gazet może destabilizować system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA