logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najłatwiejszy program do tworzenia ruchomego bannera - jak zacząć?

plewcio 23 Lip 2005 15:35 7484 2
REKLAMA
  • #1 1675870
    plewcio
    Poziom 10  
    Siemka

Mam takie pytanko:

Za pomocą jakiego programu można w NAJŁATWIEJSZY sposób stworzyć ruchomy banner? I mniej wiecej jak to zrobić.

Z góry dzieki za odp:)

P.S

Napisałem ten temat w tym dziale ponieważ bannery są głownei wykozystywane w www, jeśli sie pomyliłem to sorki.
  • REKLAMA
  • #2 1675886
    lordqpa
    Poziom 24  
    Ocena: 47
    Trzeba mieć troszku pojecia o grafice komputerowej, ja uzywam gif animatora do prostych bannerów, lub macromedi do złożonych w flash.
    Poszukaj w www.tucows.com wpisz hasło animator, może coś ci podpasi
  • #3 1789798
    xerkes
    Poziom 11  
    najprościej, jak się tylko da...

to nie jest takie proste - powienieneś sprecyzować...
    1. czy chcesz mieć baner, który można przesuwać po całej stronie za pomocą myszki...
    2. czy chcesz mieć baner, który odbija się od jakiegoś miejsca na stronie do innego miejsca na stronie ?

ogólnie rzecz ujmując prawie zawsze wykorzystuje się tzw. "pływającą ramkę" - w kazdym porządnym kursie html bedzie to opisane, co to jest i jak to zrobić, a nastepnie odpowiedni skrypcik JavaScript, który dodaje ruch oraz sposób rekacji na zdarzenia...

w necie jest dużo gotowych takich skryptów, poszukaj, np. efekt śniegu, czy płatków śniegowych, mgły, deszczu na stronie www, itp.. ale zamiast obrazka z płatkami, wstaw swoją grafikę i ją zlinkuj

takie rzeczy mozna robić we Flashu, co ma swoje zalety, jak iwady, ale to już nie jest takie proste

robisz jakąś grafikę (np. w jpeg, albo jak chcesz animację, to w gif) i wstawiasz normalnie na swoją stronkę, z tym, że ta strona ma być w tzw. "pływającej ramce"
REKLAMA