logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIFI przerywa na TP Link WD 8960N - Dostęp ograniczony na laptopie i telefonach

Wlodar1994 16 Mar 2017 16:23 1419 11
REKLAMA
  • #1 16349829
    Wlodar1994
    Poziom 10  
    Cześć.
    Mam internet w Netii i do tej pory posiadałem router TP Linka WD 8950ND, ale przegrzewał się on i po dłuższym czasie działania ( a czasem nawet nie) nie działał, natomiast po ostygnięciu wszystko wracało do normy. Postanowiłem wreszcie go wymienić na model TP Link WD 8960N. Skonfigurowałem go za pomocą Szybkiej Konfiguracji, ustawiłem WIFI i na moim PC, do którego jest podłączony działa bez zarzutu. Jednak na laptopie siostry oraz na telefonach jest problem którego na poprzednim routerze nie było. Po paru chwilach działania strony przestają się ładować, a na pasku pokazuje się żółty trójkąt i dopisek "Dostęp ograniczony" mimo pełnego zasięgu. Początkowo wyświetlał się także komunikato o konflikcie IP, ale po zresetowaniu i nadaniu nowego IP na laptopie problem nie ustał. Próbowałem poszukać rozwiązania na różnych forach, ale nigdzie nie znalazłem w 100% rozwiązanego problemu.
    Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 16349986
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Na próbę, wyłącz WIFI w routerze i sprawdź czy problem występuje jak komp podłączony kablem.
  • REKLAMA
  • #3 16351616
    Wlodar1994
    Poziom 10  
    Podłączyłem kablem LAN i wszystko działa bez zarzutu
  • REKLAMA
  • #4 16351639
    bogiebog
    Poziom 43  
    Upewnij się że router ma najnowsze oprogramowanie.
    Miałem kiedyś ten router, grzał się niemiłosiernie, musiałem mu wyłączyć WIFI.
  • #5 16351718
    Wlodar1994
    Poziom 10  
    Przed chwilą wgrałem najnowsze oprogramowanie ze strony TP Linka i jest nowy objaw. WiFi działa na telefonie (przynajmniej narazie) natomiast na laptopie cały czas jest pełny zasięg i żółty trójkąt i teraz nawet na chwilę laptop się nie łączy. Przy diagnostyce systemu pokazuje komunikat, że "karta sieciowa ma nieprawidłowo skonfigurowany protokół IP".
  • #6 16351746
    bogiebog
    Poziom 43  
    Usuń połączenie WIFI na laptopie i dodaj ponownie.
  • #7 16351928
    Wlodar1994
    Poziom 10  
    Przywróciłem router do ustawień fabrycznych i zauważyłem bardzo dziwną rzecz. Teraz siedzę z laptopem przed swoim komputerem (obok routera) i internet śmiga aż miło. Oczywiście jest pełny zasięg. Natomiast kiedy przejdę do pokoju obok, który oddziela lekka ścianka działowa (odległość od routera koło 4 metrów) to pokazuje się brak dostępu do internetu. Zasięg natomiast jest bez zmian idealny 5/5 kresek.
  • REKLAMA
  • #8 16351930
    bogiebog
    Poziom 43  
    Przeskanuj sieci wifi w obu miejscach, użyj inssider 2.x/home.
    Pokaż wyniki.
  • #9 16374841
    Wlodar1994
    Poziom 10  
    Miałem małą przerwę w dostępie do laptopa. Nie bardzo wiedziałem jak wstawić wyniki z InSSIDer'a, dlatego wstawiam screeny.
    Tu działa dobrze:
    Tu przerywa:
    Tu spacer:
  • #10 16374924
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zaznacz na 'time graph' gdzie przerywa a gdzie działa.
  • #11 16385293
    Wlodar1994
    Poziom 10  
    Chyba o to chodziło. Dodam jeszcze jedną rzecz, która mnie zastanawia. Kiedy internet przestaje działać (albo wyświetla brak odstępu do internetu przy statusie połączony, albo żółty trójkąt na ikonie zasięgu) to po włączeniu diagnostyki windowsa restartowana jest karta sieciowa po czym na dosłownie kilka chwil internet znowu rusza. Sterowniki od karty sieciowej już przeinstalowałem, ale nic to nie dało.
    Co do zasięgu to dołożę, że na telefonie, tam gdzie na laptopie przerywa, wszystko jest w porządku.
  • #12 16385343
    bogiebog
    Poziom 43  
    Uruchom okno cmd.exe, wpisz

ping -t ip-adres-routera

co się dzieje z ping-iem w czasie działa/przerywa ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP Link WD 8960N, który po wymianie z modelu WD 8950ND, działa poprawnie na komputerze stacjonarnym, ale na laptopie i telefonach występuje "Dostęp ograniczony" mimo pełnego zasięgu. Po zainstalowaniu najnowszego oprogramowania, laptop nie łączy się z siecią, a diagnostyka wskazuje na nieprawidłową konfigurację protokołu IP. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym resetowania routera do ustawień fabrycznych, co poprawiło sytuację w pobliżu routera, ale problem powraca w innych pomieszczeniach. Sugerowane działania obejmują sprawdzenie połączenia LAN, aktualizację oprogramowania, usunięcie i ponowne dodanie połączenia WiFi oraz monitorowanie pingów do routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA