logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 4s ciepły, brak reakcji - brak obrazu, brak dźwięku, iTunes wykrywa

tofu90 16 Mar 2017 21:48 1326 11
  • #1 16350628
    tofu90
    Poziom 7  
    Użytkuję iPhona 4s od roku.
    W międzyczasie wymieniony został wyświetlacz i obie szybki. Ostatnio podczas robienia zdjęć migotały i zmieniały kolor niektóre obszary na ekranie (ciemne lub jasne) to samo pojawiało się podczas przeglądania grafik np w necie, lecz było to sporadyczne. Pomyślałam że niedługo znowu trzeba będzie wymienić wyświetlacz.
    Wczoraj zszedł do 6% baterii i podłączyłam go. Po kilku godzinach okazało się, że jest wyłączony i nie wykazuje żadnej reakcji.
    Podłączyłam go do macbooka, otworzyła się aplikacja Zdjęcia oraz iTunes - ale nic nie mogę zrobić gdyż telefon miał ustawioną blokadę PIN i rzekomo kod został wpisany błędnie i nie mogę zsynchronizować tel z iTunes. Przez cały ten czas wyświetlacz jest czarny.
    Robiłam wszelkie kombinacje, hard reset, dfu - nic nie działa.
    Telefon robb się ciepły - bardziej niż zwykle. Brak jakiegokolwiek dźwięku, wibracji.

Co może być winne za taki stan rzeczy? Padła bateria? Układ zasilania?

Dodano po 43 [minuty]:

Udało mi się go wprowadzić w tryb awaryjny. Nie mogę zaktualizować telefonu - wyskakuje błąd (2006).

Czy wina może leżeć po stronie kabla USB - jest nieoryginalny.

Wyświetlacz się podświetlił, jednak troszkę dziwnie, widoczne jest 6 jaśniejszych plamek w dwóch równoległych rzędach.
    iPhone 4s ciepły, brak reakcji - brak obrazu, brak dźwięku, iTunes wykrywa
  • #2 16350819
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    tofu90 napisał:
    Czy wina może leżeć po stronie kabla USB - jest nieoryginalny.

Bardzo możliwe.
    Najpierw bym podmienił kabel potem baterie i złącze usb w telefonie.
  • #3 16350975
    tofu90
    Poziom 7  
    Po błędzie 2006 przyszła kolej na błąd 9 przy iTunes. Udało się zrobić update i restore do ios 9.3.5. Mam puściutkiego 4s wykrywalnego przez iTunes ALE
    ekran jest nadal czarny i brak reakcji na włączenie. Telefon przestał chyba się też tak grzać.
  • #4 16352317
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    Cześć, odepnij taśmę z przyciskiem włącznika i wtedy zaprogramuj ale w DFU. W większości przypadków pomaga. Obejrzyj tez gniazdo powyższej tasiemki czy nie ma jakiejś korozji obok niej. Pozdrawiam
  • #5 16353467
    tofu90
    Poziom 7  
    Wypięłam taśmę włącznika, złożyłam go i podłączyłam pod USB. Od razu iTunes zaczął odtwarzać system i nie wywaliło błędu.
    Teraz składam i sprawdzę czy da się go włączyć.

Nie da się go włączyć. Szukać uszkodzenia na płycie głównej czy upatrywać winy w wyświetlaczu?
  • #6 16353511
    conrad9210
    Poziom 26  
    Nie włączysz go bo masz taśmę wypiętą. Włącz go wpinając kabel usb podpięty do kompa. Najprawdopodobniej masz do wymiany tę tasiemkę. Na niej jest włącznik i czujnik zbliżeniowy.
  • #7 16353592
    tofu90
    Poziom 7  
    Ja ją wypięłam i na wypiętej podłączyłam :) i poleciało, bez wywalania problemu soft wszedł.
    Po czym po wpięciu jej ponownie nie udało się go włączyć. Jakie są szanse na to, że to ta tasiemka? I co mogło spowodować jej uszkodzenie?
    Chciałabym w miarę możliwości wyeliminować inne przyczyny nie włączania się - czy jeżeli na iTunes śmiga i jest cacy ale nie da się go ani home+power ani home+power+volume - rozruszać to obwiniać właśnie tasiemkę włącznika?
  • #8 16353613
    conrad9210
    Poziom 26  
    Eh... Masz uszkodzoną tę tasiemkę, najczęściej efekt ingerencji cieczy. Uruchom telefon bez niej. Potestuj go. Jak nic więcej nie będzie to tylko ta taśma do wymiany.
  • #9 16353627
    tofu90
    Poziom 7  
    Jak mam go uruchomić bez tej tasiemki?
  • #10 16353628
    conrad9210
    Poziom 26  
    Wepnij ładowarkę, od razu się włączy.
  • #11 16353918
    tofu90
    Poziom 7  
    Na iTunes pokazuje 100% baterii. Wypięłam z powrotem taśmę włącznika i na wypiętej złożyłam telefon i podłączyłam do kontaktu. Nie wstał ale grzeje się dużo bardziej niż na USB.

Czy możliwe jest uszkodzenie baterii.
  • #12 16353923
    conrad9210
    Poziom 26  
    Umiesz czytać ze zrozumieniem?
    "Eh... Masz uszkodzoną tę tasiemkę, najczęściej efekt ingerencji cieczy. Uruchom telefon bez niej. Potestuj go. Jak nic więcej nie będzie to tylko ta taśma do wymiany."

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik iPhone'a 4s zgłasza problemy z urządzeniem, które przestało reagować po spadku poziomu baterii do 6%. Po podłączeniu do MacBooka, iTunes wykrywa telefon, ale ekran pozostaje czarny, a urządzenie nie wydaje dźwięków ani nie wibruje. Użytkownik próbował różnych metod, w tym hard resetu i trybu DFU, jednak bez skutku. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie taśmy włącznika oraz wymianę baterii. Po odłączeniu taśmy włącznika, telefon zaktualizował system, ale nadal nie można go włączyć. Użytkownik zastanawia się, czy problem leży w uszkodzonej taśmie, płycie głównej, czy baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA