logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przejściówkę IEEE 1394 na USB wybrać? Szukam sprawdzonych rozwiązań

leburaque 19 Mar 2017 12:56 1464 6
REKLAMA
  • #1 16355641
    leburaque
    Poziom 17  
    Ocena: 111
    Dzień dobry

Przejrzałem mnóstwo postów zarówno na Elektrodzie jak i poza nią. Na przykład:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2916599.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3059297.html
    ale wciąż nie ma jakiegoś dokładnego opisu co można z tym zrobić. Po pierwsze - wiemy że potrzebne jest dodatkowe napięcie, więc powinno się szukać hub'a z zasilaniem. Po drugie - wiemy że istnieją przejściówki na express card, ale szukamy czegoś via USB. Po trzecie - jeśliby porównywać, transfer to jeśli w lapku jest USB 3.0 to nie powinno być w ogóle różnic, a i tak większość wymienianych na forach urządzeń nie wymagałoby nawet transferu porównywalnego z USB 2.0.

Mamy 2017 rok. Nie ma jakichś hubów sprawdzonych? Preferowanych chipsetów, albo userów którzy są w stanie się podzielić wiedzą? Nie ma jakichś standardów dla urządzeń? Nikt z powodzeniem nie rozwiązał tego problemu? Istnieją jakieś reguły sprawdzenia urządzeń i tego czym można się sugerować podczas wyboru takiego huba? Albo jakieś rady - czy urządzenie jeśli ma własne zasilanie to musimy się martwić o zasilanie na hubie, czy wystarczy wówczas spróbować przejściówki USB od chińczyka?

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie. :)

Moderowany przez dt1:

Post wydzieliłem do osobnego tematu. Proszę nie podpinać się pod cudze archiwalne tematy.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16356888
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Ze względu na to, że to są bardzo różne interface, adapter (rozumiany jako proste urządzenie z dwoma końcówkami) nie istnieje. Jeśli już to konwerter (czyli urządzenie USB rozpoznawane przez komputer, z wbudowanym kontrolerem FireWire lub innymi), który tani raczej nie będzie. Prosta przejściówka zadziała tylko w przypadku, kiedy urządzenie jest odpowiednio zaprojektowane (np: na gnieździe FireWire obsługuje standard FireWire oraz USB - to tak hipotetycznie). Od strony komputera potrzebujesz USB czy FireWire?
  • REKLAMA
  • #4 16357363
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Firewire jest od dłuższego czasu martwe więc opracowanie układu który sprzeda się wąskiej grupce entuzjastów mija się z ekonomicznym celem.
  • REKLAMA
  • #5 16363591
    leburaque
    Poziom 17  
    scotch napisał:
    Kolego, najpierw może troszkę teorii ( nawet popularna Wikipedia) np:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/FireWire

Przeczytałem. I co to wnosi do dyskusji? ;)

Nie wiem czy było to wiadome od pierwszego postu, ale wiem że to dwa zupełnie różne interfejsy, nawet różnorako zasilane.

helmud7543 napisał:
    Ze względu na to, że to są bardzo różne interface, adapter (rozumiany jako proste urządzenie z dwoma końcówkami) nie istnieje. Jeśli już to konwerter (czyli urządzenie USB rozpoznawane przez komputer, z wbudowanym kontrolerem FireWire lub innymi), który tani raczej nie będzie. Prosta przejściówka zadziała tylko w przypadku, kiedy urządzenie jest odpowiednio zaprojektowane (np: na gnieździe FireWire obsługuje standard FireWire oraz USB - to tak hipotetycznie). Od strony komputera potrzebujesz USB czy FireWire?

Co do kwestii adaptera zastanawiałem się nad tym ponieważ urządzenia z których korzystam mają własne zasilanie, dlatego adapter wydawał mi się o tyle możliwy, że nie interesuje mnie kwestia zasilenia urządzenia, a jedynie transfer danych. Od kompa potrzebuję USB. Poniżej tłumaczę dlaczego.

strucel napisał:
    Firewire jest od dłuższego czasu martwe więc opracowanie układu który sprzeda się wąskiej grupce entuzjastów mija się z ekonomicznym celem.

Być może, ale nawet jeśli kosz byłby kilkuset złotych to i tak mniej dla mnie niż zmiana komputera czy interfejsu. Otóż - mam dwa świetne interfejsy audio, o wspaniałych preampach, które po FireWire mogą dawać mi 16 śladów zastosowań studyjnych. Jakiś czas temu zmieniłem komputer na nowy, ale nie ma on ani wyjścia FireWire (prawie nikt ich nie robi) ani np. expresscard, więc nagrania nadal prowadzę na starym sprzęcie. Szukam czegoś co rozwiąże ten problem.

Dziękuję za informacje Panowie!
  • #6 16363879
    fakvat
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Jakiego posiadasz nowego laptopa? Można zastosować stacje dokującą podłączano przez usb 3.0 ze złączem firewire. Choć takich stacji jest mało, są uniwersalne, ale nie zawsze to działa dobrze. Jest jeszcze jedno rozwiązanie stosujesz taki adapter:
    https://pl.aliexpress.com/item/Mini-PCIe-to-P...er-Card-USB-3-0-Cable-Connect/1249466103.html i kartę digitus-firewire-800 pci-e x1.
  • #7 16365291
    leburaque
    Poziom 17  
    fakvat napisał:
    Jakiego posiadasz nowego laptopa? Można zastosować stacje dokującą podłączano przez usb 3.0 ze złączem firewire. Choć takich stacji jest mało, są uniwersalne, ale nie zawsze to działa dobrze. Jest jeszcze jedno rozwiązanie stosujesz taki adapter:
    https://pl.aliexpress.com/item/Mini-PCIe-to-P...er-Card-USB-3-0-Cable-Connect/1249466103.html i kartę digitus-firewire-800 pci-e x1.

Acer Aspire v15, dokładniej v3-572g-5885. Świetny pomysł z tą stacją dokującą! Mam w domu kartę express card-firewire, więc jakby była by możliwość ogarnięcia tego. Biorę się za szukanie!

:)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru przejściówki z IEEE 1394 (FireWire) na USB, zwracając uwagę na różnice między tymi interfejsami oraz potrzebę dodatkowego zasilania dla urządzeń. Użytkownicy wskazali, że proste adaptery nie istnieją, a jedynie konwertery z wbudowanym kontrolerem FireWire, które są kosztowne. Zasugerowano również użycie stacji dokujących z USB 3.0 i FireWire, a także adapterów Mini-PCIe do PCIe. Użytkownik poszukujący rozwiązania posiada laptopa Acer Aspire v15 (v3-572g-5885) i rozważa użycie karty express card-firewire.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA