logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać poprawny kod do radia Aura CD w Seacie po błędach?

24 Lip 2005 12:14 22684 10
REKLAMA
  • #1 1677578
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1677714
    ochendal
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    pozostaw radio wlaczone na 1 godzine. po tym czasie 2 zniknie.
  • REKLAMA
  • #3 1680546
    siepan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam podobny przypadek z tym ze nie znam kodu do tego radia. Kupiłem auto i nie było przy radiu kodu a radio było juz zablokowane. Po odczycie VAG-COM'em otrzymuję takie o to dane:

Radio 1M0035186F 0001
    407

1044 - Moduł sterujący błędnie zaprogramowany brak osprzętu/nie związany ze sprzętem

Rozumię przez to ze ktos chciał uruchomić radyjko i je zablokował. Czy jest mozliwość odczytu tego kodu poprzez zczytanie EEproma, a jesli tak to czy mozna to zrobic za posrednictwem interfejsu OBD II i pełnej wersji VAG-COM'a, oraz czy ktos z szanownych uzytkowników byłby na tyle pomocny i pomógł w analizie .bin'a gdzie szukac kodu. I jak je mozna na powrót odblokować lub wogóle zeby nie posiadało kodu - np. poprzez zaprogramowanie eeproma odpowiedim plikiem .bin Tylko czy mozna go wgrac pozniej przez to złącze serwisowe OBD II. Przepraszam za nieco chaotyczna tresc ale chciałbym wiele przekazac dla kogos kto oswieciłby mnie w temacie.

Pozdrowienia
    siepan

Dodano po 18 [minuty]:

przepraszam bo nie podałem - moje radio to kasetowa BRISA nosze sie z jego wymianą ale do tego czasu chciałbym zeby mi cos w autku plumkało no i chciałbym spróbować zczytac eeprom przeanalizowac go a nastepnie wczytac - no coz taki ped do wiedzy za pozwoleniem specjalistów :)

jeszcze raz Pozdrowienia
    siepan
  • REKLAMA
  • #4 1681217
    olecki
    Poziom 27  
    Ocena: 54
    24c16 do odczytania....poszukaj postow na ten temat...dowiesz sie wiecej...
  • #5 1682220
    siepan
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Przepraszam ale jest to jednak AURA :) Zostawiłem go wczoraj na godzine i rzeczywiscie sie odblokował :) Teraz tylko potrzebuje odczytac kod. To ze trzeba odczytać do tego celu eeprom to wiem bo chyba nie ma innej mozliwosci. Chciałbym dowiedziec sie czym odczytac. CZy w wersji demo VAG 4.02.1 Pana Andrzeja Kruka mozna odczytać eeprom czy trzeba miec pełna wersję ? Mam jescze pytanko odnosnie programu "GRUNDIG WKC Series Code Calculator 4.00 by stef_no1" w jaki sposób mozna wykorzystac ten program.

Pozdrowienia
    siepan
  • REKLAMA
  • #6 2578539
    gReaT
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Witam !! Na moim radiu tez pisze mała dwójka i SAFE "2SFAE" i mam kod do tego radia ale jak odblokowac je aby mozna było wpisać kod ?? Bo kod nie ulega zmianie chyba ?? Jak to zrobic aby sie dało wpisać ???
    Pozdrawiam i prosze o odp :)
    Kamil
  • #7 2578879
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Już w drugim poście w tym temacie masz odpowiedź na swoje pytanie a także w innym temacie który założyłeś. Nie produkuj tyle postów o jedno radio (Regulamin forum !) a czytaj uważnie co się do Ciebie pisze. Uzytkownik nie może sam zmienić kodu ale niekiedy handlarze aut dają byle jaki kod od innego radia który nie pasuje, wtedy tylko wizyta u specjalisty od kodów.

SławeK
  • #8 2789670
    igendek
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Przyłacze sie do watku. Znajomy ma rowniez radio Aura i posiada kod. Problem w tym ze niewiemy jakimi przyciskami sie wywoluje wpisanie kodu i jakim zatwierdza?? Z gory dziekuje za pomoc. pozdr
  • #9 2789987
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Kod sam się wywoluje w tym modelu, wystarczy włączyć zapłon i radio i poczekać aż radio wyświetli 2000. Zatwierdza się chyba klawiszem U ale to łatwo znaleść próbując wszystkie przytrzymać po 2-3 sek.

SławeK
  • #10 2790025
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1402
    Zatwierdzenie klawiszem PTY PROG
  • #11 2792312
    igendek
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Dzieki serdeczne. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Aura CD w samochodzie Seat, które po dwukrotnym błędnym wpisaniu kodu zabezpieczającego wyświetla komunikat SAFE z cyfrą 2, blokując możliwość dalszego wpisywania kodu. Rozwiązaniem jest pozostawienie radia włączonego na około godzinę, po czym blokada zniknie i będzie można ponownie wprowadzić kod. Kod zabezpieczający jest stały i nie można go samodzielnie zmienić. W celu zatwierdzenia wpisanego kodu należy użyć przycisku PTY PROG. W przypadku braku kodu lub jego niezgodności, konieczna może być pomoc specjalisty lub odczytanie kodu z pamięci EEPROM układu radia, co wymaga specjalistycznego sprzętu, np. interfejsu OBD II i oprogramowania VAG-COM w pełnej wersji. Odczyt EEPROM może być realizowany z wykorzystaniem pamięci 24c16. Programy takie jak "GRUNDIG WKC Series Code Calculator" mogą służyć do obliczania kodu na podstawie danych z EEPROM. Wskazane jest dokładne zapoznanie się z instrukcjami i uniknięcie wielokrotnego zakładania tematów o tym samym problemie.
REKLAMA