logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa Grundfos, prąd na obu przewodach, nie działa

otrongi 25 Mar 2017 08:58 2382 2
REKLAMA
  • #1 16369819
    otrongi
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,

To mój pierwszy post, ale zapewniam że przeszukałem wiele podobnych tematów ale nie znalazłem nic odpowiadającego mojemu problemowi.

Otóż pompa Grundfos od ogrzewania podłogowego przestała działać. Nie wydobywa się żaden dźwięk, nie pompuje wody, a po odkręceniu śrubki odpowietrzającej obraca się bardzo lekko - zapieczenie raczej można wykluczyć. Prąd jest, co bardzo dziwne - na dwóch przewodach poza uziemieniem. Na pozostałych pompach od CO jest normalnie, znaczy prąd tylko w jednym przewodzie. Instalacja nie jest stara, około 4 lata całość. Teraz pytanie, czy wystarczy jakiś drobiazg, np kondensator, czy też wymiana całej pompy?

ps. pompa to UPS 25 40
    z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16369866
    barteksmrek
    Poziom 28  
    Ocena: 224
    Spalona pompa. Sprawdź rezystancję po odłączeniu. Podłącz gdzie indziej nawet do przewodu z wtyczka i zobaczysz czy działa.
  • #3 16369943
    otrongi
    Poziom 2  
    Super, dziękuję za szybką i rzeczową odpowiedź. Pompa już kupiona, zaraz zakładam.

Martwi mnie tylko jedno, dlaczego cały czas mam prąd w obu przewodach? Może sterownik wysiadł? Zadzwonię po hydraulików i dam później znać.

Dodano po 1 [godziny] 50 [minuty]:

Sprawa się wyjaśniła. Okazało się, że pompka jest dobra. Zepsuł się sterownik. Na szczęście był na gwarancji.
    dziękuję za pomoc.
REKLAMA