logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL BALBOA SUB/230 transformator thermo fuse

valdib74 08 Kwi 2017 19:44 12675 4
REKLAMA
  • #1 16400650
    valdib74
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam Wszystkich, jestem posiadaczem subwoofera jak w tytule - niestety moje dzieciaki zrobiły sobie imprezę podczas naszej (rodzice) nieobecności i okazało się, że sub. umarł. Sprawdziłem co się mogło stać i okazało się, że transformator padł. Na nim jest informacja, że jest zabezpieczony termicznie, ale jak się okazało, "konstruktorzy" nie przewidzieli wymiany takiego elementu - nie ma możliwości dostać się do tego bezpiecznika termicznego w celu ewentualnej wymiany bądź "ominięcia". Próbowałem szukać w sieci danych trafa, ale bez sukcesu - są jakieś schematy, gdzie używane jest to trafo, ale nie ma jego danych. Mam zatem pytanie: Czy ktoś mi pomoże i podpowie mi jakie są napięcia wyjściowe, moc, ewentualnie jaki zamiennik mogę zastosować w zamian? Dane z naklejki tego trafa: TT0869803320 / 150e8604106 - kolory przewodów: pierwotne 2xniebieski, wtórne 2x żółte, 2x czerwone, 1x czarny. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16401395
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3013
    Taki transformator często wdaje się reanimować. Dlatego należy ostrożnie rozerwać izolacyjny papier czy błonę z góry pierwotnego uzwojenia z boku wyprowadzeń. Bezpiecznik znajduje się pod 3-4 warstwami izolacji. Do jednego wyprowadzenia bezpiecznika przylutowano wyprowadzenie pierwotnego uzwojenia, do drugiego jeden z końców kabla dla włączenia do sieci (niebieski kolor). Wyprowadzenia uszkodzonego bezpiecznika połączyć miedzianym drutem o średnicy 0,15 - 0,25 mm. Wszystkie manipulacje przeprowadzać bardzo starannie. Szansa reanimacji jest, a nie wyjdzie - wszystko jedno, transformator jest niesprawny.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16401857
    valdib74
    Poziom 12  
    Witam ponownie,
    dziękuję za wskazówki i linka do niemieckiego forum. Mam dokładnie taki sam problem jak omówiony na tamtym forum. Dowiedziałem się z niego (wcześniej już sprawdziłem) używając translatora, że to wersja transformatora wykonana według norm angielskich - uzwojenie pierwotne znajduje się pod uzwojeniem wtórnym a bezpiecznik termiczny znajduje się pomiędzy nimi, więc jest dokładnie w środku trafa i nie ma do niego żadnego dojścia. Trzeba by odwinąć uzwojenie wtórne - co mija się z celem - wolę dobrać inny transformator tylko niestety nie znam napięć wyjściowych/prądów żeby szukać jakiegoś zamiennika. Liczę na to, że już ktoś się spotkał z takim trafem i zna lub pamięta jego parametry. Pozdrawiam
  • #5 16426503
    valdib74
    Poziom 12  
    Witam,
    piszę dla osób zainteresowanych - rozwiązałem problem z transformatorem, w załączeniu zdjęcia gdzie znaleźć można napięcia wyjściowe tego transformatora oraz z której strony można "dobrać się" do bezpiecznika termicznego. Tworzywo na którym nawinięte są uzwojenia jest dość plastyczne, żeby je usunąć zmroziłem je i delikatnym puknięciem drewnianą listewką fajnie pękają nie uszkadzając izolacji drutu. Na koniec zamontowałem jeszcze automatyczny termostat 75 st/C (taki miałem dostępny) na zewnątrz trafa - jak się zagrzeje to wyłączy trafo a jak trafo ostygnie to sub powinien działać dalej. Nie warto rozwalać czerwonej izolacji zabezpieczającej uzwojenia - nic to nie da. Pozdrawiam.
    JBL BALBOA SUB/230 transformator thermo fuse JBL BALBOA SUB/230 transformator thermo fuse JBL BALBOA SUB/230 transformator thermo fuse
REKLAMA