logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NAD 3020e - pogłos na chwilę przed właściwym dźwiękiem

jacek220v 10 Kwi 2017 02:45 867 7
REKLAMA
  • #1 16403676
    jacek220v
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wybaczcie, ale nie mam pojęcia jak w jednym zdaniu opisać problem. Może ktoś inny poprawi temat.

Wzmacniacz gra poprawnie, wszystko działa. Słychać jednak bardzo lekki pogłos (a w zasadzie to 'przedgłos') tuż przed właściwym odtwarzaniem. Mówię o 1-2 sekundach poprzedzających muzykę. Pogłos ten to muzyka, która za chwilę będzie grana. Tak jakby muzyka gra sobie cichuteńko cały czas o 1-2 sekundy przed właściwym, wzmocnionym sygnałem. Słychać to wyraźnie na słuchawkach, na głośnikach tylko przy porządnym wysterowaniu. Dotyczy to wszystkich wejść (aux, tuner, phono, tape mon) jak również słychać to gdy żadne wejście nie jest aktywne. Wtedy po prostu muzyka gra sobie cichuteńko niezależnie z jakiego źródła jest podawany sygnał. Dotyczy to obu kanałów.
    Wzmacniacz od nowości nie był serwisowany, w ciągłym użyciu od 30 lat. Chciałbym to naprawić zanim dojdzie do poważniejszej usterki. Ktoś jest w stanie mi pomóc? Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16403769
    ak44
    Poziom 27  
    Ocena: 205
    To nie wina wzmacniacz, ale źródła dźwięku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16403906
    alien90fr
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Albo wina może też być kabla sygnalowego
  • REKLAMA
  • #4 16405457
    jacek220v
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi.

Zrobiłem serię testów:

Źródło sygnału: CD player
    na wzmacniaczu włączony przycisk aux/cd - brak pogłosu/'przedgłosu', gra normalnie
    włączony jakikolwiek inny przycisk (phono, tuner, tape mon) lub gdy żadne źródło nie jest wybrane - gra cichuteńko w tle zarówno na słuchawkach jak i przez głośniki
    gdy słuchawki podłączę bezpośrednio do CD playera i skręcę głośność do minimum (osobna regulacja tylko dla wyjścia słuchawkowego) to nie ma ciszy, gra cichuteńko

Źródło sygnału: adapter 1
    na wzmacniaczu włączony przycisk phono - wyraźny pogłos/'przedgłos' cichy, ale przeszkadza na słuchawkach
    włączony jakikolwiek inny przycisk (cd, tuner, tape mon) lub gdy żadne źródło nie jest wybrane - gra cichuteńko w tle zarówno na słuchawkach jak i przez głośniki

Źródło sygnału: adapter 2
    to samo

adapter podłączony przez osobny pre-amp i sygnał podany przez wejście aux - to samo, może jakieś różnice w głośności ale problem dalej występuje

Źródło sygnału: telefon podłączony przez wyjście słuchawkowe, sygnał podany przez wejście aux/cd lub jakiekolwiek inne
    patrz opis do CD player bo jest identycznie

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi to wyjaśnił. Dlaczego tak się dzieje? Nie przypominam sobie tego z poprzedniego wzmacniacza, ale również nie korzystałem ze słuchawek, więc może po prostu tego nie zauważyłem? To, że gra cicho gdy żadne źródło nie jest wybrane nie ma w sumie znaczenia ale gdy słucham płyt na adapterze to jest to niezwykle irytujące, szczególnie przy cichych fragmentach. Jakieś wskazówki aby pozbyć się tego pogłosu?
    Z podanych odpowiedzi można wywnioskować, że cały mój sprzęt lub/i przewody sygnałowe są do kitu. OK hi-end to to nie jest :) Może jest to normalne zjawisko ale z braku porządnych słuchawek nie zdawałem sobie z tego sprawy wcześniej?
  • Pomocny post
    #5 16405475
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    Jest to wzmacniacz całkowicie analogowy, co innego jak by był to współczesny z obróbka DSP, więc to co opisujesz ... ?

Takie zjawisko pojawia się przy korzystaniu z magnetofonu.
    Gdy nagrana zostanie kaseta z dobrego źródła (CD) o wysokiej dynamice, to po jakim czasie między utworami można usłyszeć początek utworu przed właściwym utworem; podobnie przy płytach winylowych ale to można wyjaśnić.

Przy CD takie zjawisko nie występuje, długość przewodów to samo, ...chociaż przewody wykorzystywało się jako linie opóźniające w oscyloskopach...

jacek220v napisał:
    Źródło sygnału: CD player
    na wzmacniaczu włączony przycisk aux/cd - brak pogłosu/'przedgłosu', gra normalnie
    włączony jakikolwiek inny przycisk (phono, tuner, tape mon) lub gdy żadne źródło nie jest wybrane - gra cichuteńko w tle zarówno na słuchawkach jak i przez głośniki
    gdy słuchawki podłączę bezpośrednio do CD playera i skręcę głośność do minimum (osobna regulacja tylko dla wyjścia słuchawkowego) to nie ma ciszy, gra cichuteńko

To jest przesłuch między wybranym wejściem AUX/CD a innym wejściem w danym momencie nie wybranym - jest to normalne zjawisko, które słychać mniej lub bardziej lub wcale ale zależy od budowy selektora źródeł; w NAD selektor nie blokuje = normalne zjawisko.
  • REKLAMA
  • #6 16411336
    jacek220v
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc. Chciałbym zgłębić ten temat. Czy to zjawisko ma jakąś fachową nazwę, lub pod jakimi hasłami tego szukać w google?

Jako ciekawostkę dodam, że właśnie podłączyłem kolejny adapter, tym razem zaledwie kilkuletni z nową wkładką i zjawiska nie ma. Przynajmniej ja go nie wyłapuję na słuchawkach. Dlatego też chciałbym dowiedzieć się więcej jakimi prawami rządzi się to zjawisko. Chciałbym wiedzieć co robić jak dojdzie do niego na moim nowym sprzęcie.
  • #7 16411345
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    jacek220v napisał:
    muzyka gra sobie cichuteńko cały czas o 1-2 sekundy przed właściwym, wzmocnionym sygnałem

Jeżeli masz możliwość to nagraj to zjawisko przez mikrofon; czy aby dobrze opisujesz to zjawisko akustyczne.
  • #8 16415255
    jacek220v
    Poziom 10  
    HD-VIDEO napisał:
    jacek220v napisał:
    muzyka gra sobie cichuteńko cały czas o 1-2 sekundy przed właściwym, wzmocnionym sygnałem

Jeżeli masz możliwość to nagraj to zjawisko przez mikrofon; czy aby dobrze opisujesz to zjawisko akustyczne.

Przykro mi, nie mam możliwości nagrania tego zjawiska. W niedalekiej przyszłości planuję zakup karty muzycznej ale już wtedy najprawdopodobniej pozbędę się tego adaptera.

HD-VIDEO napisał:
    między utworami można usłyszeć początek utworu przed właściwym utworem

Właśnie tak to brzmi jak opisałeś. Słuchawki to Beyerdynamic DT990PRO i wyłapują bardzo dużo szczegółów. Nawet w trakcie utworu, podczas bardzo cichych fragmentów słychać w tle to co za chwilę będzie grane, stąd wnioskuję że
    jacek220v napisał:

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz NAD 3020e działa poprawnie, jednak użytkownik zauważa problem z lekkim pogłosem (przedgłosem) muzyki, która słychać 1-2 sekundy przed właściwym odtwarzaniem. Zjawisko to występuje na wszystkich wejściach (aux, tuner, phono, tape mon) oraz gdy żadne źródło nie jest aktywne. Użytkownik przeprowadził testy z różnymi źródłami sygnału, które potwierdziły, że problem nie występuje przy podłączeniu CD playera. Inne odpowiedzi sugerują, że może to być normalne zjawisko związane z analogową konstrukcją wzmacniacza oraz przesłuchami między wejściami. Użytkownik poszukuje fachowej nazwy tego zjawiska oraz informacji, jak unikać podobnych problemów w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA