Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogniwa 18650 do budowy baterii w e-bike

Michal1369 12 Apr 2017 06:39 5607 7
    Michal1369
    Level 6  
    Witam w trakcie poszukiwań ogniw natrafiłem na interesujacą oferte, a mianowicie:
    [błędny link]

Moim celem jest stworzenie baterii około 48V i 10A
    Z moich obliczen wyszło mi że potrzebuje 13S3P co da mi dokladnie 48.1V i 10.05A przy użyciu tych ogniw. Z czego wynika że potrzebuje 39 baterii co daje mi atrakcyjną cene 122.85 $
    Jednak w porównaniu do innych ogniw te wychodzą dużo taniej co jest dla mnie trochę podejrzanie. Chciałbym się zapytać bardziej doświadczonych czy te baterie warto kupić i czy będą mi dobrze slużyć w moim e-bike ?
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    Ja bym brał u nas w kraju Panasonic, mam bardzo dobre zdanie o tej firmie.
    Z mojego starego laptopa 7 letnie ogniwa jeszcze żyją, śmigają w wkrętarce.
    http://www.mareo.eu/akumulator-panasonic-ncr18650b-3400-mah-pin-plaski-p-1218.html
    I nie bawił się w wysyłki zza granicy.

Panasonic jak wszyscy wiedzą, robi bardzo dobre AA Eneloop'y.

Ja jak będę robił elektryczny rower to porwę się na LiPo, wolę mieć jednak prądu w nadmiarze niż na styk przy 18650.
    5000mAh 14,8V kosztuje 140zł na allegro, co to jest warte to nie mam pojęcia (nie interesowałem się jeszcze), ale zaryzykuję bo będę potrzebował tylko 4 pakiety.
    Wyjdzie mnie 100zł drożej od Panasonic 18650, ale będę miał taki prąd, że samochód na tym uruchomię.
    Michal1369
    Level 6  
    Mieszkam w USA więc baterie są dla mnie na miejscu, strona jest pewno czytałem o niej dużo pozytywnych komentarzy, interesuje mnie jedynie informacja czy te ogniwa to nie jakaś ściema bo są bardzo tanie pomimo tego że są z markowej firmy LG i posiadają stosunkowo wysoka pojemność jak do tej ceny.
    Michal1369
    Level 6  
    Chyba kupię narazie 1 ogniowo i przetestuję na imax czy faktycznie ma taką pojemność i rezystancji wewnętrzna i czy nie bd się grzala.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    W edkarz, nagraj uruchomienie samochodu jak to zrobisz
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    Na YT masz setki filmów.
    Ciągły prąd takiego akumulatorka to 100A, w impulsie 150A.
    Pakiet złożony z dwóch LiPo, daje 200A ciągłego prądu.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Tylko wspomaganie fabrycznego akumulatora.