logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JEDAC [PCM2707C] - Dobór kondensatora do rezonatora 12MHz, błąd USB descriptor

BraciaMrok 14 Kwi 2017 02:04 714 3
REKLAMA
  • #1 16411325
    BraciaMrok
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Od dawna szykowałem się do złożenia jak najbardziej prostego w budowie dla osoby początkującej DACa obsługującego USB. Wybór padł na projekt zwany JEDAC ponieważ jest zasilany bezpośrednio z portu USB oraz układ nie potrzebuje żadnych sterowników.

Po pierwszym podłączeniu Windows zwraca komunikat o niezidentyfikowanym sprzęcie mimo tego, że PCM2707C nie wymaga absolutnie żadnych dodatkowych sterowników a zasilany jest z 5V USB.

Ponownie sprawdziłem czy nie ma nigdzie żadnych połączonych ścieżek, napięcia są prawidłowe oraz samo połączenie USB.
    Devmgmt zwraca błąd USB “A request for the USB device descriptor failed.”, co jeśli dobrze rozumiem oznacza błąd zegara i wyklucza uszkodzenie układu poprzez ESD.

PCM2707C wymaga rezonatora 12MHz do pracy w trybie USB i myślę, że to ta część układu jest problemem.
    Podczas zamawiania komponentów nie miałem dostępu do noty katalogowej od kwarcu więc zgodnie z zaleceniami twórcy dobrałem do niego kondensatory 4p7. Rezonator, którego użyłem to WTL 12.0MHz 12 pF (Shunt 7pF Max), więc (myślę, że) prawie na pewno domyślne 2x4p7 nie nadadzą się do tego układu.
    Moje główne pytanie, ponieważ już się pogubiłem we wszystkich wzorach: jakiej pojemności mam kondensatory użyć by zegar chodził prawidłowo?
    Ze wzoru C = C = 2*(Cl – Cs) wychodzi mi 2*(12-5)=14 pF na kondensator.
    Na schemacie (lewy dolny róg) R8 = 1M Ohm, C15 to rezonator 12MHz a C16, C17 to kondensatory o które pytam.

JEDAC [PCM2707C] - Dobór kondensatora do rezonatora 12MHz, błąd USB descriptor

Nota katalogowa do układu: PCM2704
  • REKLAMA
  • #2 16412425
    Michuza
    Poziom 14  
    Ocena: 95
    Nota (strona 30) mówi 10 do 30 pF.

U mnie na PCM2706 użyłem 22pF i działa.
  • REKLAMA
  • #3 16412724
    BraciaMrok
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Michuza napisał:
    Nota (strona 30) mówi 10 do 30 pF.

U mnie na PCM2706 użyłem 22pF i działa.

Cytat:
    0-pF to 33-pF capacitors(depending on load capacitance of crystal resonator)

Nota mówi o pojemnościach w zależności od użytego rezonatora.
    Użyłeś kondensatorów, które miałeś "pod ręką" czy wyliczałeś dokładne wartości?

Problem znacznie by się uprościł gdybym miał dostęp do oscyloskopu, czego nie mam...
  • #4 16412772
    Michuza
    Poziom 14  
    Ocena: 95
    Bazowałem na projekcie Link.
REKLAMA