logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja switcha zarządzalnego

leptuss 14 Kwi 2017 18:40 7071 4
REKLAMA
  • #1 16412519
    leptuss
    Poziom 10  
    Witam.
    Postanowiłem trochę zmodernizować swoją sieć domową i zakupiłem switcha TP-Link T2600G-28TS. Po podłączeniu w istniejącą sieć działa bez żadnej konfiguracji, ale nie można się na niego zalogować ponieważ wymaga stałego adresu IP. Obecnie sieć wygląda tak:

Konfiguracja switcha zarządzalnego

pracuje tylko wskazany router (Netia Spot) reszta została odłączona (zastąpił je switch). Przełącznik ma adres 192.168.0.1 i aby móc się zalogować na niego zmieniam ustawienia karty sieciowej na adres z puli switcha i automatycznie nie mam dostępu do zawartości sieci. I tutaj moje pytanie czy muszę przekonfigurować switcha tak aby pracował w podsieci, przypisać mu kolejną pule adresową któregoś z ruterów itd. Czy można to zrobić w inny sposób wykorzystując oprogramowanie urządzenia. Tutaj link do emulatora przełącznika którego posiadam:
    http://www.tp-link.com.pl/resources/simulator/T2600G-28TS(UN)_1.0/Index.htm

Wszelkie wskazówki i sugestię mile widziane.
  • REKLAMA
  • #2 16412622
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Nie bardzo rozumiem, po co umieściłeś ten obrazek - chodzi tylko o to, że używasz u siebie sieci 192.168.3.64/28? Jeśli tylko to, to po prostu zaadresuj przełącznik jednym z wolnych adresów z tej podsieci i tyle...
  • REKLAMA
  • #3 16413216
    leptuss
    Poziom 10  
    Masz rację, najprostsze rozwiązanie i działa. Ponieważ nie potrzebuję już 4 podsieci i 4 ruterów więc przekonfigurowałem jeden z nich na 192.168.0.1/24 a switchowi przydzieliłem kolejny wolny czyli 2. Chciałbym jeszcze zapytać jak najłatwiej przypisać stałe IP dla urządzeń (komputerów) ? Cześć z nich będzie pracować na switchu a część bezpośrednio logować przez wi-fi na router.
  • REKLAMA
  • #4 16414728
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Rozumiem, że chodzi Ci o przydział zawsze tego samego IP z DHCP - w dalszym ciągu routingiem zapewne zawiaduje w Twojej sieci router, więc jeśli posiada możliwość przypisania/rezerwacji IP do MAC hosta, najprościej będzie to zrobić na nim.
  • #5 16415077
    leptuss
    Poziom 10  
    Zgadza się mam ruter, niestety jeszcze ADSL. W dodatku jest to netia spot. Skonfigurowałem wg. zaleceń MAC + IP i działa. Dzięki za poświęcony czas, na razie to wszystko.
REKLAMA