logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki format audio wybrać do zgrywania muzyki z CD? MP3, FLAC, AAC, OGG?

iagre 20 Kwi 2017 18:46 1821 2
REKLAMA
  • #1 16424825
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 275
    Podejrzewam że znaczna większość użytkowników tego serwisu kupuje muzykę w postaci plików lub internetowych strumieni audio. Ale pewnie są też tu tacy którzy zamiast zakupu plików wolą kupić CD i właśnie do tej grupy użytkowników kieruję pytania. CD ma wadę - podatność na zarysowania, połamanie i inne wypadki. W związku z tym wielu użytkowników zgrywa muzykę z kupionych płyt do plików w komputerze. Kiedyś w tym zgrywaniu dominował (ale nie był jedyny) format MP3. Wraz ze zwiększeniem ilości/dostępności urządzeń (na przykład smartfony) obsługujących inne formaty stały się popularne również inne formaty - FLAC, AAC, OGG, itd.
    Jeśli zgrywacie muzykę z CD do plików to zawsze tylko do jednego konkretnego formatu (na przykład tylko MP3) czy do kilku różnych (na przykład MP3 + FLAC)? I ważniejsze pytanie - dlaczego wybieracie te właśnie formaty a nie inne? Czym się kierujecie przy wyborze tych formatów?
  • REKLAMA
  • #2 16424960
    JaroPC
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Ja kiedyś płyty zgrywałem do MP3, ale było to wtedy, kiedy nie robiło mi to żadnej różnicy z jakiego pliku utwór jest odtwarzany. MP3 był dla mnie oczywisty. Z czasem jednak zauważyłem że jedne pliki brzmią lepiej, a inne gorzej. Trochę poczytałem i zacząłem zgrywać pliki o prędkości transmisji bitów 320Kbps zamiast 128Kbps. Początkowo jakoś nie zwracałem uwagi na kodeki bezstratne, ale zmieniło się to w momencie kiedy porównałem sobie dźwięk z plików MP3 i FLAC. Ten drugi wypadł dla mnie lepiej. Wtedy zacząłem wszystko zgrywać we FLACu. Są co prawda inne kodeki bezstratne, ale FLAC wydał mi się najpopularniejszy i raczej nie ma problemu z jego odtwarzaniem. Wielkością plików się nie muszę przejmować (przynajmniej na chwilę obecną) więc dość szybko pliki FLAC zaczęły u mnie wypierać MP3. Teraz MP3 używam tylko wtedy kiedy kodeki bezstratne nie są na jakimś urządzeniu obsługiwane, a same pliki MP3 są konwersjami plików FLAC.
  • #3 16425290
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 275
    Objętość plików FLAC nie jest problemem na PC ale na smartfonie (lub innej przenośnej katarynce) już tak, dlatego chciałbym żeby wypowiedzieli się użytkownicy innych formatów (mniejszych objętościowo). Mnie szczególnie interesują AAC i OGG. Który z tych z tych dwóch formatów preferujecie i dlaczego? A może jakiś inny podobny do nich w kwestii jakości, kompresji, przenośności międzysprzętowej...
REKLAMA