logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami

mickey03 22 Kwi 2017 23:01 1932 6
REKLAMA
  • #1 16429980
    mickey03
    Poziom 2  
    Cześć. Jestem tutaj nowy i toche zielony, ale myślę że mi pomożecie. Mam pewien problem z "chinolem". Dostałem go, więc nie mam pojęcia co z nim robił wcześniejszy właściciel. Problem polega na tym, że wszystko inne działa oprócz głównego silnika napędzającego duże śmigła. Silnik nie jest uszkodzony, bo na krótko pięknie działa. Myślałem że wina leży w mosfecie(zaznaczony na zdj.), który steruje tym silnikiem. Po wylutowaniu i sprawdzeniu tranzystora miernikiem wszystko jest ok. Nawet na próbę wlutowałem nowy, ale nie poskutkowało. Moje pytanie do was, czy ktoś wie o co tu k**** chodzi? Myślałem też nad wymianą silnika na bezszczotkowy razem z regulatorem(tak to się chyba nazywa) i podłączeniu do wolnego miejsca na płytce oznaczonym: THRO. Jeśli taka była by ewentualność to bardzo prosił bym was o polecenie jakiegoś silnika który będzie się tu nadawał(nawet z przeróbkami), bo kąpletnie nie wiem jakie powinien mieć parametry. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami 20170422_141958.jpg (2.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami 20170422_112949.jpg (716.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami 20170422_141815.png (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami 20170422_141554.png (1.28 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16430156
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Rozumiem, że silnik nie działa wcale.
    Sprawdź czy wychodzi napięcie z płytki na silnik i czy dochodzi do silnika.

Silnik bezszczotkowy sobie daruj w tym przypadku. Nie wystarczy tylko wsadzić regulator między stary sterownik i silnik.
    Musiałbyś całkowicie wyrzucić sterownik i zakupić nowy odbiornik (z nadajnikiem komputerowym) i regulator.
    W sterowniku masz zaszyte miksery dla śmigłowca, a nowe musiałbyś ustawić sam, na aparaturze. Dlatego potrzebny by ci był nadajnik programowalny z mikserami do śmigłowców.
    Koszty by ci wyszły takie, że bez problemu byś za to kupił gotowy zestaw śmigłowca z silnikiem BLDC i to klasę lepszy.

Tymczasem nową i sprawną płytkę kupisz za 80 zł (160 zł w komplecie z nadajnikiem), a nowy silnik za 40 zł.
    Nie są to wielkie pieniądze. Sugerowałbym po prostu wymienić płytkę, skoro silnik pracuje.
    Oczywiście może być też sytuacja taka, że silnik umiera i nie ma siły. Kręci na pusto, ale obciążony napędem i wirnikiem, po prostu staje.
    Ale to łatwo zweryfikować mierząc napięcie czy wychodzi z płytki.

Jest też możliwość, że akumulator pada. Serwa i odbiornik potrzebują niższego napięcia niż silnik. Wiele regulatorów i sterowników modelarskich ma odcięcie zasilania silnika, przy zbyt niskim napięciu akumulatora. Odłącza się wtedy silnik, ale pozostaje sterowanie, żeby można było awaryjnie sterować modelem.
    W przypadku śmigłowców - np. przez autorotację.

Warto zatem sprawdzić jakie jest napięcie akumulatora i czy po włączeniu modelu nie spada zbyt mocno.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16430757
    mickey03
    Poziom 2  
    Płytka nie podaje żadnego napięcia na silnik, ale silnik po podłączeniu na krótko wyrywa śmigłowiec w powietrze. Znalazłem taki upgrade kit (zdj w załączniku) i myślę że ma to prawo działać. Na płytce jest jedno wolne złącze 3-pinowe które jest złączone z głównymi śmigłami (ozn. THRO), ponieważ gdy podepnę w to miejsce serwo dodając gazu servo idzie w górę razem ze śmigłem ogonowym. Co do akumulatora to mam lipo 7.4v 1450mAh 30C(aktualnie naładowane do 7.7v) próbowałem tez na 7.4v 1600 40c i dalej to samo.
    Załączniki:
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami 20170423_120816.jpg (961.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami New-Arrival-MJX-F45-New-Kind-Brushless-System-With-Power-Motor-KV-3450-And-Hobbywing-Skywalker.jpg (170.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Helikopter mjx f645 nie kręci głównymi śmigłami 20170423_120816.jpg (961.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 16437946
    MaXo90
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Popatrz na forach z Quadokopterami. Często ludzie wyprzedają dobre silniki i regulatory dość tanio (bo np 1 im padł i wolą mieć komplet nowych) i po kosztach byś to wsadził. To że wolny kanał obsługuje regulator to takie 50/50. Bo jeśli nawet serwo reaguje to zależy jaka jest pozycja zerowa. Bo może się okazać że np w 0 pozycji przepustnicy silnik będzie już na pewnych obrotach, wtedy lipka.
  • #6 16438158
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1169
    Większość regulatorów do dronów nie ma BEC-a wbudowanego.
    A w takim modelu może to być problem.
  • #7 16440899
    mickey03
    Poziom 2  
    przyczyna już znaleziona: uszkodzony tranzystor IMD3A

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z helikopterem MJX F645, który nie uruchamia głównego silnika napędzającego śmigła, mimo że silnik działa prawidłowo po podłączeniu na krótko. Podejrzewa uszkodzenie tranzystora IMD3A oraz braku napięcia z płytki do silnika. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia na płytce, a także rozważenie wymiany płytki lub silnika na bezszczotkowy z nowym regulatorem. Wskazano, że wymiana silnika wymagałaby nowego odbiornika i nadajnika, co może być kosztowne. Użytkownik znalazł zestaw do modernizacji, który może być odpowiedni, oraz potwierdził, że uszkodzony tranzystor był przyczyną problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA