logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zebra GK420d - Rozmazane wydruki z drukarki termicznej Zebra GK420d

chaos 26 Kwi 2017 15:14 12453 15
REKLAMA
  • #1 16438060
    chaos

Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam

Od jakiegoś czasu wychodzą mi rozmazane etykiety na listy przewozowe.
    Do niedawna miałem taki problem co kilka etykiet, teraz zaczął się on nasilać i większość etykiet na tej drukarce wychodzi mniej więcej tak jak na załączonym obrazku. (na czerwono zamazałem dane osobowe, ale po lewej stronie
    Stawiam na rolkę napędzającą bo już kilka tysięcy etykiet wydrukowała.

Może pamięć, może macie jakieś inne pomysły.

Jutro przywiozę do firmy środek do regeneracji gumy i spruje tymczasowo zregenerować tą rolkę ale może międzyczasie podpowiecie mi czy to na pewno rolka lub gdzie szukać przyczyny takiego wydruku.

• REKLAMA
  • #2 16450158
    peterguma
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie jest koniec głowicy. Było czyszczenie przed nową rolką zgodnie z instrukcją producenta?
  • #3 16450592
    chaos

Poziom 12  
    Głowica pewnie nigdy nie czyszczona :). Dziwne jest to że czasem drukuje dobrze a czasem takie wydruki jak pokazałem robi.
    Jeszcze nie zregenerowałem tej rolki dociskowej. Na razie podmieniłem na inną drukarkę.
    Jeśli to głowica drukująca to raczej nie opłaca się jej wymieniać. Ale raczej nie wygląda mi to na głowicę. Jak pada głowica to albo wydruk jest blady albo w ogóle nie drukuje a tu zamiast prostych kresek robi krzaki.
  • REKLAMA
  • #4 16454603
    chaos

Poziom 12  
    Przeczyściłem głowicę, zregenerowałem wałek gumowy i na razie kilkadziesiąt listów wydrukowała :) bez problemu. Gorzej że ten problem wcześniej też nie występował na wszystkich wydrukach tylko pojawiał się czasami. Dopiero po jakimś czasie takich sporadycznych awarii zaczęła drukować każdą etykietę rozkrzaczoną.

Może to zimny lut...? Niech podrukuje zobaczę co z nią będzie.

PS. To że etykieta jest jasna to wina skanera, którym ją zeskanowałem. Normalnie wydruk jest dobrze zaczerniony. Chodzi tylko o te rozmazanie kodu kreskowego i innych napisów po prawej stronie etykiety.
  • #5 16457990
    peterguma
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Sprzęt dostałem używany, więc muszę wejść w tryb serwisowy i sprawdzić zużycie głowicy. Odnośnie rozmazanych kodów też mam z tym problem. Dodatkowo moja drukarka nie drukowała na samym środku (pusty pasek). Po wielu czyszczeniach i regulacji (prędkość druku i zaczernienie) zaczęła ładnie drukować.
    Odnośnie rozmazanych kodów jest to wynikiem użytego kleju na taśmie z naklejkami. Producent twierdzi że jest to winą braku czyszczenia specjalnym mazakiem po każdej wymianie rolki.
  • REKLAMA
  • #6 16458576
    chaos

Poziom 12  
    No i niestety nic nie pomogło. Znowu zaczęła rozmazywać etykiety :(.

Czy to normalne że drukarka z uszkodzoną głowicą trochę podrukuje idealnie a za jakiś czas dozwala wydruk?
  • #7 17415761
    Lasgo07
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witajcie :)

Podepnę się pod temat. Moja drukarka zebra przestała normalnie drukować i jak to naprawić. Drukarka zaczęła zniekształcać wydruki. Zamiast na całej etykiecie drukuje na połowie i w dodatku wszystko spłaszczone. Resetowałem już ją i kalibrowałem i nic to nie pomogło. Znajomy miał nowy silnik krokowy który podmieniliśmy i dalej jest to samo. Dołączam zdjęcie i proszę o pomoc w naprawie.

• #8 17416221
    chaos

Poziom 12  
    Gdzieś wyczytałem że to problem z pamięcią. Ja swojej nie naprawiłem. Wymieniłem na nową (używaną).
  • #9 17416563
    Lasgo07
    Poziom 2  
    Najdziwniejsze jest to że drukarka działa i nie pojawia się żaden błąd. Ma tylko czasami problem z kalibracją, raz się skalibruje a raz nie. Błąd się nie świeci. Ma też problem z odpowiednim ustawieniem etykiety. Czasami ustawi dobrze a czasami w połowie. Druk bez zmian. Za każdym razem drukuje spłaszczoną etykietę na połowie kartki.
  • REKLAMA
  • #10 19257779
    123babajaga
    Poziom 5  
    Podłączę się pod istniejący temat, bo pasuje.
    Drukarka Zebra ZDesigner LP 2844.
    Większość etykiet drukuje poprawnie (paczkomaty/dpd/pocztex), jest jedynie problem z drukiem jednego rodzaju czcionki w etykietach kurierki inpostu.
    Czy ktoś umiałby podpowiedzieć czy to problem samej drukarki, czy jedynie ustawień? I ewentualnie podpowiedzieć jakie ustawienia zmienić, aby poprawić czytelność tego, co oznaczone na czerwono.
    Załączniki:
    • Zebra GK420d - Rozmazane wydruki z drukarki termicznej Zebra GK420d 20210214_134016.jpg (128.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19257894
    Lasgo07
    Poziom 2  
    W preferencjach drukowania ustaw formę wydruku: rozproszony. Wtedy powinno być ok.
  • #12 19258108
    123babajaga
    Poziom 5  
    W zakładce "rozproszenie" mam "Rodzaj rozproszenia", do wyboru opcje: wygładzony (zaznaczona) / skanowany / szczegół / brak.
  • #13 19258225
    Lasgo07
    Poziom 2  
    Spróbuj szczegółowy. Jeśli nie pomoże to nic z tym nie zrobisz. Te drukarki mają słabą rozdzielczość . U mnie jest podobnie z etykietami kurierskimi inpostu. Reszta jest oki.
  • #14 19990666
    Sami500
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Czy ktoś może mi podać jak kod wpisać w pliku zpl żeby drukarka wydrukowała czarne tło na całej powierzchni etykiety? Chce sprawdzić jakość i stan głowicy.
  • #15 20167128
    Marcel1313
    Poziom 2  
    Cześć,
    Sprawdź wałek pod głowicą, zaczernienie, ale może być też wina docisku.
    Jeśli na każdej etykiecie pojawia się kiepski nadruk i widać cykl? To może być wałek.
  • #16 20465661
    WojtekRav
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    >>19990666

^XA
    ^FO10,10^GB500,500,500^FS
    ^XZ

powyższy kod drukuje prostokąt gdzie FO10,10 pozycja w pikselach początku prostokąta, GB500,500,500 szerokość i wysokość oraz grubość wypełnienia

Jak powyższe dopasujesz do wielkości etykiety to powinieneś wydrukować zaczernioną etykietę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z rozmazanymi wydrukami etykiet z drukarki termicznej Zebra GK420d. Problemy te mogą być spowodowane zużyciem głowicy drukującej, brakiem czyszczenia, uszkodzeniem rolki dociskowej lub problemami z kalibracją. Wiele osób sugeruje, że regularne czyszczenie głowicy oraz rolki gumowej może poprawić jakość wydruków. Inne możliwe przyczyny to użycie niewłaściwego kleju na taśmach etykiet oraz problemy z pamięcią drukarki. Użytkownicy wymieniają również doświadczenia z innymi modelami, takimi jak Zebra ZDesigner LP 2844, i podają różne ustawienia, które mogą poprawić jakość druku.
REKLAMA