Może ktoś pomóc w rozszyfrowaniu jakiego typu kondensator znajduje się na zdjęciu? Dodam, że jest to płytka z lat 70-80.
Wartość jaką widać, to 0,47uF/63V. Zastanawia mnie też kreska po lewej stronie napisów - czy będzie to jakiś kondensator z polaryzacją?
Pozdrawiam
Michw
Dzięki za podpowiedź. Myślę żeby zastosować w zamian poliestrowy o takich parametrach.
Poniżej jeszcze jedna zagadka. Chodzi o kondensatory tantalowe. Znalazłem różne opisy sposobu oznaczania kolorami tych kondensatorów. Wynika z nich, że to 470uF/16V ale chyba przy takim rozmiarze małym ta pojemność jest niemożliwa Może ktoś z was miał do czynienia z takim oznaczeniem kiedyś.
Nach Vereinbarungen der IEC und nach DIN 40820 wurden die in der folgenden Tabelle gezeigten Zuordnungen getroffen. Verwendet werden sie von den Herstellern ITT, Siemens, Bosch und Valvo. Die Codierung der Tantalelektrolytkondensatoren erfolgt nach eigenen Regeln.
Czyli inni producenci nie muszą się trzymać tych norm.
✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat kondensatora z lat 70-80, którego wartość to 0,47uF/63V. Odpowiedzi wskazują, że jest to kondensator styrofleksowy, który nie jest polaryzowany. Kreska obok napisów może oznaczać okładzinę zewnętrzną. Użytkownik rozważa zastosowanie kondensatora poliestrowego o podobnych parametrach. W dalszej części dyskusji poruszany jest temat kondensatorów tantalowych, gdzie użytkownicy analizują oznaczenia kolorowe, które sugerują pojemność 4,7uF, a także omawiają znaczenie kolorów w kontekście mnożników i napięcia. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.