logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podejrzana strona WP poczty

ignacy15 02 Maj 2017 15:00 27243 16
REKLAMA
  • #1 16450002
    ignacy15
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam!
    Od jakiegoś czasu zauważyłem, że gdy zaloguje się na konto WP poczty (profil.wp.pl/login) to zostaje automatycznie przekierowany na stronę o nazwie: nowapoczta.wp.pl, która wydaje mi się być niedoskonałą podróbą wp poczty. Czy jest możliwość, że ktoś przechwycił moje dane i logując się na tą stronę ktoś ma dostęp do moich maili? Dodam, że logują się na inne konto nie ma tego problemu. Dołączam screen, żeby zobrazować sytuację,
    Bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję! Podejrzana strona WP poczty
  • REKLAMA
  • #2 16450078
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Ocena: 308
    Dzierżawcą adresu IP 193.222.135.131 (nowapoczta.wp.pl) jest instytucja
    organisation: ORG-OA19-RIPE
    org-name: o2 Sp. Z.o.o.
    org-type: OTHER
    address: o2 Sp. Z.o.o.
    address: ul. Jutrzenki 177
    address: 02-231 Warszawa

Jakiś pilotażowy projekt, nawet google nie zna tego adresu.
    Jednak troszkę to śmierdzi.
    Kiedy wpiszę poprawne dane > przenosi do poczty wp.
    Kiedy nie poprawne > nie zgłasza błędu tylko przenosi do standardowego panelu logowania wp.
    Żeby było jeszcze ciekawiej, po wpisaniu błędnego adresu ale z @W.P..pl, zalogowało mnie poprzez ostatnio zapamiętany poprawny adres.
    Dziwne to mało powiedziane.
    :crazyeyes: :crazyeyes:

W bazie ripe jest też adres
    https://nowy.tlen.pl/
    Po wejściu na niego, samo mnie zalogowało na zapamiętane (w przeglądarce) konto o2.
    Kij wie co to i na co to. :D
  • #3 16450123
    ignacy15
    Poziom 14  
    Warto zgłosić ten incydent na policję?
  • REKLAMA
  • #4 16450135
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Co chcesz zglaszac? Zapewne cos zmieniaja na wp i nie dotyczy to wszystkich uzytkownikow dlatego na jednym koncie sie wlacza nowa poczta, a na innych nie.

Skoro jest to subdomena *.wp.pl to wszystko jest ok.
  • #5 16450185
    ignacy15
    Poziom 14  
    Problem w tym, że ta strona nie ładuje się poprawnie i nie można zmienić nawet hasła
  • REKLAMA
  • #6 16450188
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Usuń w przeglądarce pamięć podręczną.
    Usuń ciasteczka.
    Sprawdź w komputerze poprawność serwera DNS.
    To wszystko.
    Nic się nie dzieje.
  • #8 16450220
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Skanowanie antywirusem + MalwareBytes nie zaszkodzi.
    Teraz co 3 program ma jakiś shit zaszyty ;) (nie koniecznie groźny, ale jak będzie ich 20 i jeden trafi się dziurawy) dajmy na to jakiś toolbar, i problem gotowy.
  • #9 16450226
    ignacy15
    Poziom 14  
    Pisałemo WP, na razie nie ma odpowiedzi. Komputer skanowałem, reinstalowałem przeglądarkę i nawet robiłem format, ale jest to samo. Tak samo jest na urządzeniach mobilnych i innych komputerach. Przenosi na inną stronę tylko jedno konto
  • #10 16450232
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Pewnie akurat trafiłeś w program pilotażowy,
    Jaki dostawca internetu?
    Jaki router?
    Sprawdź DNSy na wszelki wypadek i w komputerze i w routerze.
  • #11 16450239
    ignacy15
    Poziom 14  
    Ale to nie dzieje się tylko w sieci rutera. To dzieje się także w innych sieciach na różnych urządzeniach. Tylko to jedno konto wp poczty przekierowuje na jakąś podejrzaną stronkę na której się nie da nawet hasła zmienić i która jest niezbyt doskonałą kopią oryginalnej strony wp poczty. Jak na razie zmieniłem adres mailowy a w czwartek idę na komendę.
  • REKLAMA
  • #12 16450245
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    NIE :) a zresztą idź jak chcesz.
    Coś im się w systemie narąbało.
    Na jaki adres do wp pisałeś?

Haker nie mógł by :
    -mieć dostępu do różnych komputerów
    -różnych provajderów
    -różnych sieci

Jedyna opcja to że sama WP ma coś narąbane.

Próbowałeś logować się z telefonu przez sieć GSM, ustawiając przeglądarkę w tryb komputerowy? Jeśli też cię przeniesie to masz odpowiedź - mają narąbane.
  • #13 16450262
    ignacy15
    Poziom 14  
    Logowałem się na stronie: poczta.wp.pl jak zawsze. Na tej stronie loguję się ja, i pozostała część rodziny. Wszyscy mają normalny dostęp i po zalogowaniu mają standardowy adres: profil.wp.pl a gdy ja się zaloguje to przenosi mnie automatycznie do strony: nowapoczta.wp.pl z innym logiem i innym układem strony, ale podobnej do standardowego konta wp. I nieważne czy loguje się na komputerze w domu, czy w telefonie na drugiej części miasta. Zauważyłem to miesiąc temu, ale zaniepokoiło mnie brak możliwości zmiany hasła i inny niż inni link po zalogowaniu

Dodano po 4 [minuty]:

Jeśli haker nie mógłby tego zrobić, to dlaczego tak głośno powtarza się o tym, żeby zwracać uwagę czy nie ma jakiegoś podejrzanej zmiany w linku do konta bankowego, czy pocztowego.
  • #14 16450271
    A.Gieronimo
    Poziom 35  
    Tak, podmieniając DNS w komputerze albo instalując w routerze fake firmware.
    Mówiłem sprawdź na telefonie poprzez sieć GSM a nie swoje prywatne WiFi.
  • #15 16450280
    ignacy15
    Poziom 14  
    Sprawdzałem poprzez sieć GSM. Jest to samo. To znaczy wszystkie konta logują się normalnie, a moje przekierowuje do strony nowapoczta.wp.pl
  • #16 16478175
    joyl
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Sprawdziłem, na jednym koncie loguje się na nowapoczta. W dwóch innych przypadkach, inne adresy na tym samym komputerze loguje się normalnie.
  • #17 16478702
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4560
    Ja również kilka razy zgłaszałem do nich, miedzy innymi, że oznaczam nie chciane wiadomości"spam", po czym za kilka dni znów przychodzi mi na pocztę niechciana wiadomość od tego samego nadawcy. Oczywiście żadnej odpowiedzi od nowopoczty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył, że logując się na swoje konto WP poczty, jest automatycznie przekierowywany na stronę nowapoczta.wp.pl, co budzi jego obawy o bezpieczeństwo danych. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być związane z pilotażowym projektem WP, a niekoniecznie z atakiem hakerskim. Wskazują na możliwość problemów z pamięcią podręczną przeglądarki, ustawieniami DNS, a także zalecają skanowanie komputera w poszukiwaniu złośliwego oprogramowania. Użytkownik potwierdza, że problem występuje na różnych urządzeniach i sieciach, a także że nie może zmienić hasła na podejrzanej stronie. W końcu planuje zgłosić sprawę na policję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA