logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIWA 90HD - Brak niektórych programów Zoom, Metro, WP

zygzag70 02 Maj 2017 18:40 9375 9
REKLAMA
  • #1 16450375
    zygzag70
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Hej, problem wygląda następująco: Mam na dachu antenę DVB-T, która wygląda identycznie jak MITON 1000 DVB-T (nie pamiętam już czy to dokładnie ta firma, ale na pewno jest to DVB-T i dokładnie tak wygląda). Sygnał z anteny, poprzez splitter, jest rozdzielony na dwa odbiorniki - jeden LG 42LM640S (kabel bezpośrednio do TV) i drugi - tuner Wiwa 90HD. Jakość sygnału jest wręcz rewelacyjna - zarówno jakość i siła prawie 100%. LG wyszukuje automatycznie i wyświetla wszystkie nadawane obecnie kanały telewizji naziemnej (łącznie z tymi z tematu). Problem występuje na Wiwie - tuner znajduje ww kanały jednak wyświetla jedynie ich nazwy ale obrazu brak (info na ekranie - brak sygnału). Czy problemem jest tuner, czy może ja robię coś nie tak? Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 16450409
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    zygzag70 napisał:
    Sygnał z anteny, poprzez splitter, jest rozdzielony na dwa odbiorniki

Zamieniałeś wyjścia spliter (LG zamiast wiwy)?
  • REKLAMA
  • #3 16450419
    zygzag70
    Poziom 14  
    No nie, zaraz sprawdzę.

EDIT: Sprawdziłem - żadnego efektu. LG działa jak działał, na Wiwie nadal brak Metro, Zoom, Nowa i WP. Wiwa znalazła mi je automatycznie na C038-C041 ale tak jak pisałem są tylko nazwy a obrazu i opisu treści brak.
  • #4 16450422
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Mux 8 jest nadawany na VHF, dawne kanały 1-12/, dodatkowo w polaryzacji pionowej w niektórych rejonach/. Powinna być dodatkowa antena na pasmo VHF.

Post poprawiłem, gdyż wkradł się błąd - dekoder powinien zestroić, może jednak potrzebuje lepszego sygnału. U mnie nc+ stroi Mux-8, a u kolegi telewizor czteroletni już nie.
  • REKLAMA
  • #5 16450435
    zygzag70
    Poziom 14  
    nuszek napisał:
    Przenieś się w inny region kraju , lub kup dekoder który to zestroi.

Dobre ;) A tak na serio to antenę mam w centrum G.Śląska - czy to problem?

Dodano po 10 [minuty]:

nuszek napisał:
    Mux 8 jest nadawany na VHF, dawne kanały 1-12/, dodatkowo w polaryzacji pionowej. Powinna być dodatkowa antena.

No ale LG stroi więc antena chyba jest OK. Poza tym to LG jest starsze od Wiwy.
  • #6 16450495
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 272
    zygzag70 napisał:

Antena jest niedostosowana do tego pasma, na mój instynkt to LG lepiej sobie radzi z błędami, stąd takie różnice (o ile niema jakiejś wady w instalacji pomiędzy spliterem a dekoderem wiwa).
    By było prawidłowo; druga ant. na VHF + zwrotnica antenowa.
  • #7 16450573
    zygzag70
    Poziom 14  
    Dzięki za rady - będę próbował dalej.
  • REKLAMA
  • #8 16450578
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2927
    Włodzimierz Wojtiuk napisał:
    zygzag70 napisał:

Antena jest niedostosowana do tego pasma, na mój instynkt to LG lepiej sobie radzi z błędami,

Nie przesadzaj.
    Cytat:
    na Wiwie nadal brak Metro, Zoom, Nowa i WP. Wiwa znalazła mi je automatycznie na C038-C041

Przeszukaj na ręcznym, wyłącz LCN a sortowanie ustaw wg ONID.
  • #9 16450631
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Może kabel między dekoderem, a spliterem wprowadza duże tłumienie. Zamień miejscami dekoder z LG, będziesz wiedział czy sygnał masz dobry tam gdzie podłączasz dekoder.

Edit.
    Czyta wątek, czyta. Zmiana wyjść na spliterze to nie to samo co zamiana miejscami odbiorników, kabel też może wprowadzać zniekształcenia sygnału. I jeszcze jedno: Może ta Wiwa nie przełączyła pasma, na MUXie 8 pasmo ma 7Mhz, a na pozostałych MUXach 8Mhz (sam mam Wiwę 95 i czasami przy strojeniu nie chce automatycznie zmienić przy odbiorze MUXa 8 na 7Mhz).
  • #10 16721178
    tadgra
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Koledzy ja też miałem problemy z 3 Wiwa-mi HD90. Na wsi nie czyta mi Mux 3. Mam takie położenie budynku, że bardzo dobry sygnał dociera ze Św.Krzyża ale równie dobry z Dobromierza. A że nadają na tym samym kanale 47 to głupia Wiwa pokazuje brak sygnału. Jak się ją zostawi na jakiś czas to potrafi wskoczyć i jest 100/100% i może tak grać bardzo długo bez zmiany jakości sygnału, ale jak się przełączy na jakiś kanał z innego Mux-a i ponownie wróci na Mux3 to czapa. Znowu brak sygnału. Na nowych odbiornikach TV takich jaj nie ma. Kanały można zmieniać dowolnie i nic się nie blokuje. Dekodery podłączałem w miejscach zainstalowanych odbiorników TV aby wykluczyć wpływ instalacji i jest to samo. Telewizory pracują poprawnie, dekodery nie. Mam też Fergusona, który zachowuje się tak samo. Na innym forum też trwała dyskusja o tych Wiwa-ch i spece doszli to wniosku, że jest to wina sprzętowa i nic się tu nie wymyśli. Ja po spędzeniu kilkudziesięciu godzin przy kombinowaniu z ustawieniami anten we wszelkich możliwych pozycjach zwątpiłem i dołożyłem jeszcze jedną antenę skierowną na Górę Kamieńsk i mimo stosunkowo słabego sygnału odbieram stabilnie Mux 3 na kanale 26, pakiet NTL Radomsko na kanale 36 z fajnymi kanałami muzycznymi oraz oraz Mux 8 na kanale 9 w polaryzacji H z Dobromierza i mam święty spokój.
    Kolega Zygzak 70 napisał:
    "Mam na dachu antenę DVB-T, która wygląda identycznie jak MITON 1000 DVB-T" - kolego to jest antena na pasmo UHF (21-69) a do odbioru Muxa 8 (K 6) potrzebujesz anteny na pasmo VHF (1-12). Masz do wyboru 2 wyjścia. Dołożenie drugiej anteny VHF i zwrotnicy, albo zdemontować tą którą masz i założyć siatkową, która jest na pasma UHF i VHF. U mojej mamy w Sosnowcu na tej antenie którą Ty masz w ogóle nie łapie Muxa8 a mieszka od Kosztowów 10 km a ja w Dąbrowie na siatce łapię wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Wiwa 90HD, który nie wyświetla obrazu dla niektórych kanałów (Metro, Zoom, Nowa, WP), mimo że sygnał z anteny DVB-T jest silny i stabilny. Antena, podobna do MITON 1000 DVB-T, jest podłączona przez splitter do telewizora LG 42LM640S i tunera Wiwa. Telewizor LG odbiera wszystkie kanały poprawnie, podczas gdy tuner Wiwa tylko je identyfikuje, ale nie wyświetla obrazu. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niedostosowania anteny do pasma VHF, co może wymagać dodatkowej anteny lub zmiany ustawień tunera. Inne porady obejmują ręczne przeszukiwanie kanałów, wyłączenie LCN oraz sprawdzenie kabli sygnałowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA