logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype

egons 27 Lip 2005 01:09 5296 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak włączyć mikrofon w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro, gdy w Skype i w systemie jest nieaktywny?

W XP na tej płycie ustaw w mikserze nagrywania mikrofon, włącz „zwiększenie wydajności mikrofonu” i przełącz konfigurację dźwięku na 2 głośniki, bo przy 5.1 wszystkie gniazda audio są rezerwowane dla głośników [#1685131][#1694324][#1697000][#1703488] Dodatkowo w Skype sprawdź, czy mikrofon nie jest wyciszony, a w kreatorze testowania dźwięku zobacz, czy przy mówieniu pojawia się zielony pasek [#1688716][#1694324] Jeśli mikrofon nadal nie działa na XP i Windows 98, mimo że na innym komputerze jest sprawny, najbardziej prawdopodobna jest usterka zintegrowanego kontrolera dźwięku lub sterowników; wtedy warto użyć karty dźwiękowej PCI albo oddać płytę na gwarancję [#1694789][#1702707][#1978169]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1685031
    egons
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam! mam problem tego typu że nie mogę aktywować mikrofonu w XP płyta Asrock K7VT4APro chciałem pogadać z kumplem przez skype i ja go słyszałem ale on mnie nie.Przegłądałem ustaiwenia w oprogramowaniu karty dźwiękowej i mikr był zaznaczony wyłącz odznaczyłem i dalej nic, patrzyłem w panelu sterowania i niby jest wszystko dobrze poustawiane ale mikr daler nie jest aktywny.
    Bardzo proszę o wskazówki.
    Ps. mam dwa mikr -jedan ze słuchawkami a drugi osobno i ani jedan ani drugi nie działa
  • REKLAMA
  • #2 1685131
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Dwa razy głośnik na pasku zadań - otworzy się regulacja głośności -> opcje -> właściwości i wybierz nagrywanie. Tam zaznacz mikrofon i suwak na max.
  • #3 1685542
    egons
    Poziom 15  
    niestety nic to nie dało a zrobiłem tak jak napisałeś
    Bardzo prosze o inne podpowiedzi bo dalej nie moge adpalic mikrofonu
  • #4 1688550
    Zuk.Innos
    Poziom 11  
    Podejrzewam, że tutaj w systemie jest wszystko Ok, lecz z samym z sprzętem może być coś nie tak.

Włacz najpierw rejestrator dźwięku w Start/... . I spróbuj coś nagrać jak będzie szum to możliwe, że masz uszkodzony kabel lub coś z wtyczką nie tak.

Kable od słuchawek badź mikrofonu są bardzo podatne na złamania. W najgorszym wypadku wynień kabel i wtyczke.

Pozdro
  • #5 1688716
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Witam.
    Wejdź do ustawień w Skype takie jak na fotce i ustaw tak jak jest u mnie potem do traju na ustawienia głośności / mikrofon bo możesz mieć przestawione na wycisz!
    Poza tym w ustawieniach zaawansowanych masz też możliwość wyboru !
    Pozdrawiam i życzę sukcesów bo warto go używać.
    Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype
  • REKLAMA
  • #6 1688987
    egons
    Poziom 15  
    Witam ponownie!
    Zestaw mam nowy więc kable odpadają ale mam także drugi mikrofon i też nic.
    A co do ustaiweń to w Xp wogóle funkcje mikrofonu nie są aktywne a zaznaczałem odznaczełem wszystko co tylko sie da (tak mi sie wydaje)
    Załączniki:
    • Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype mikrofon3.jpg (41.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype mikrofon2.jpg (52.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype mikrofon 1.jpg (63.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1689139
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Zaznacz ptaszka w kwadracie "Zwiększenie wydajności mikrofonu"

Wave masz zbyt wysoko ustawiony, na połowie wystarczy, przy maximum dźwięk charczy !!

Odtwarzanie muzyki MIDI
    Tutaj ustaw Urządzenie domyślne: Twoja karta dźwiękowa czyli C-Media synthesizer.
  • #8 1689305
    Zuk.Innos
    Poziom 11  
    Jeśli masz nowy zestaw to spróbuj coś nagrać w rejestratorze. (bo nie wspominaleś o tym, że chociaż próbowałeś ?). Po nagraniu podgłoś i zobacz czy cokolwiek się nagrało.

P.S. Nawet nowe zestawy czasem zawodzą.
  • #9 1694261
    egons
    Poziom 15  
    Może ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #10 1694324
    sl
    Poziom 12  
    Witam
    Też kiedys się z tym spotkałem
    K!lleR - dobrze doradza-Regulacja nagrywania-zawansowane-zaznacz pole
    zwiększenie wydajnosci mikrofonu.
    Teraz mozesz przejść -Panel sterowania-Dżwieki i urządzenia audio-Głos(Na dole wcisnij testowanie sprzętu).
    Gdy wszystko bedzie dobrze to przy tescie mikrofonu gdy bedziesz mowił
    widać zielony pasek.
    Teraz możesz być pewny że mikrofon powinien działać ze wszystkimi programami
  • #11 1694716
    K!lleR
    Poziom 39  
    Test uruchomi kreatora testowania sprzętu dźwiękowego. Kliknij dalej. Teraz kreator testuje sprzęt dźwiękowy. Teraz masz test mikrofonu. Postępuj zgodnie z wskazówkami a poprawnie skonfigurujesz mikrofon. No chyba, że masz uszkodzony mikrofon zamień go i spróbuj raz jeszcze.
    Sprawdź jeszcze czy poprawnie wpiołeś mini jack'a ( w odpowiednie gniazdo ) mikrofon = czerwone wejście.
  • #12 1694771
    egons
    Poziom 15  
    Robiłem test sprawdzałem mikrofony bo mam dwa a co opcje mikr nie aktywne to nie aktywne.Podłączone do odpowiedniego gniazda.
  • #13 1694789
    K!lleR
    Poziom 39  
    Dźwięk zintegrowany czy na szynie PCI ?? Sterowniki !! Instalowane z Windows czy z dołączonej płyty ? I czy aby karta jeśli jest na PCI jest zgodna z DirectX ? Czy jest to Sound Blaster czy jakaś emulacja tej karty ?

Być może jest to:

a. Uszkodzony kontroler na płycie głównej
    b. Uszkodzona karta dźwiękowa.
  • #14 1694802
    egons
    Poziom 15  
    dźwięk zintegrowyny na płycie Asrock K7VT4APro sterowniki instalowane z cd dołaczonej do płyty głównej
  • #15 1694823
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli masz taką możliwoś jak zdobycie karty na slot PCI to zrób to. Wtedy będziesz pewny czy zintegrowana ma jakieś problemy. Tak jak napisałem może być uszkodzony kontroler na płycie głównej. Istnieje jeszcze możliwość sprawdzenia ustawień w BIOS'ie, czy aby wszystko odpowiedzialne za dźwięk jest powłączane ( Enabled ).
  • #16 1694856
    egons
    Poziom 15  
    Ok posprawdzam i dam znać
  • REKLAMA
  • #17 1694951
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ustawienia dźwięku w BIOS'ie typu Award AMI.

OnBoard Game Port 210 h
    OnBoard MIDI Port 300 h
    - MIDI Port IRQ 10
    OnBoard PCI IDE Both
    OnBoard AC'97 Sound Enabled
  • #18 1695133
    egons
    Poziom 15  
    ustawiłem w biosie wszystko tak jak napisałeś i nic, sprawdzałem na komputerze syna pod win98 jeden i drugi mikrofon idziałąją bez zarzutu.Na moim kompie mam też Win98 i też sprawdzałem i też nic opcja mikrofonu jest nieaktywna oto trzut ekranu z Win98 mojego kompa
    Załączniki:
    • Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype yryut mikr 98 2.jpg (25.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1695188
    K!lleR
    Poziom 39  
    Pozostaje więc wpięcie karty dźwiękowej na PCI i sprawdzenie czy usterka minie. Jeśli będziesz miał taką kartę to w BIOS'ie należy wyłączyć wszystko to co podałem. Zalecanym jest również zainstalowanie najnowszego pakietu DirectX do obsługi plików multimedialnych.
  • #20 1695207
    egons
    Poziom 15  
    Czy to znyczy że płyta jest uszkodzona jet ona na gwrancji.
  • #21 1695225
    K!lleR
    Poziom 39  
    Kłopoty mogą być z kontrolerem na płycie głównej lub sterownikami karty dźwiękowej.
  • #22 1695291
    przemas84
    Poziom 16  
    A jaka jest wersja windy SE czy normalny. Kiedys spotkalem sie z problemamy ze zintegrowanym dzwiekiem bo na zwyklym nie chialy dzialac sterowniki z se lub na odwrot (juz dokladnie nei pamietam) a producent dostarczal tylko do jednej wersji. Najgorsze jest to ze aktualizacja sterownikow nie pomagala i konieczna byla ponowna instalka windy. Po zainstalowaniu sciagnietych sterownikow wszystko dzialalo bez zarzutu.

I inny przypadek. Na win 98 zwyklym nie SE wazna byla kolejnosc zainstalowanych sterownikow. Jak zainstalowalem najpierw dzwiek wszystko bylo ok. Ale po zainstalowaniu sterownikow do chipsetu i inyych i dopiero po tym audio byly problemy z dzwiekiem, trzaski, problem z rejestracja dzwieku i nawet zwisy kompa w gierkach.

Dla 100% pewnosci proponuje sciagnac najnowsze stery do tego dzwieku, zainstalowanie windy od nowa i na samym poczatku zainstalowac stery do dzwieku a pozniej reszte. Albo zmiane windowsa bo takie anomalia widzialem tylko pod 98 a na 2k i XP wszystko zazwyczaj bylo ok
  • #23 1695321
    egons
    Poziom 15  
    Win 98 jest zwykły nie SE ale na syna kompie jest ten sam i u mnie i na syna kompie nie ma problemu a u mnie jest pod XP i od 98
  • #24 1695335
    przemas84
    Poziom 16  
    Ale czy komputer syna ma identyczna plyte ze traktuje go pan jako punkt odniesienia ??
  • #26 1697000
    -MP-
    Poziom 13  
    Witam,

Cytat:
    Audio: 5.1 channels AC’97 Audio

Ta płyta ma możliwość zmiany funkcji gniazd przyłączeniowych audio...

W Win XP powinna być ikonka 3Dsound... Po jej kliknięciu otworzy się menu w którym można wybrać rodzaj (ilość) podłączonych głośników...
    Aby możliwe było korzystanie z mikrofonu należy wyłączyć 5+1 głośników (po wybraniu takiej konfiguracji głośników wszystkie gniazda przyłączeniowe audio są zarezerwowane dla głośników)

Można wybrać maksymalnie 4 głośniki, aby korzystać z mikrofonu...

-MP-
  • #27 1702671
    egons
    Poziom 15  
    Witam! Wyłączyłem 3D ustawiłem na słuchawki i dalej nic
    Załączniki:
    • Mikrofon nie działa w Windows XP na płycie Asrock K7VT4APro - Skype ustawienie głośników.jpg (28.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 1702707
    K!lleR
    Poziom 39  
    Jeśli jest na gwarancji to ją oddaj. Wietrzę uszkodzony kontroler dźwięku.
  • #29 1703488
    -MP-
    Poziom 13  
    Witam,

Proszę przełączyć jednak na 2 głośniki... i sprawdzić rejestratorem dżwięku.
    Jeśli mikrofon jest "z tych tanich" to trzeba mocno się wydrzeć, aby coś się nagrało.

-MP-
  • #30 1703630
    egons
    Poziom 15  
    Sprawdzałem na innym kompie i mikrofon jest OK

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku działania mikrofonu w systemie Windows XP na płycie głównej Asrock K7VT4APro z zintegrowaną kartą dźwiękową. Mikrofon jest fizycznie sprawny, co potwierdzono testem na innym komputerze. W systemie XP opcje mikrofonu są nieaktywne mimo poprawnego podłączenia do odpowiedniego gniazda (czerwone wejście) i ustawień w panelu sterowania oraz Skype. Próbowano regulacji głośności, włączenia nagrywania, testowania sprzętu dźwiękowego, zmiany konfiguracji głośników w oprogramowaniu 3D Sound (wyłączenie konfiguracji 5+1 na rzecz 2 głośników), a także sprawdzenia ustawień BIOS (włączenie OnBoard AC'97 Sound). Sterowniki instalowano z dołączonej płyty oraz pobierano najnowsze ze strony producenta. Problem nie ustąpił, co sugeruje uszkodzenie kontrolera dźwięku na płycie głównej. Jako rozwiązanie tymczasowe zastosowano kartę dźwiękową na PCI, na której mikrofon działa poprawnie. Wskazano również możliwość oddania płyty na gwarancję. Podobny problem zgłoszono na płycie Asrock K7S41GX, gdzie mikrofon przestał działać po aktualizacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA