logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 5s - Błąd 4013 przy próbie odtworzenia w iTunes

Balzat 04 Maj 2017 15:58 4134 10
REKLAMA
  • #1 16454177
    Balzat
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    iPhone 5s
    Po uruchomieniu telefonu wyświetla się obrazek informujący o konieczności podłączenia telefonu do iTunes.
    Przy próbie odtworzenia telefonu iTunes wyrzuca błąd 4013
    Telefon da się przełączyć w tryb DFU i jest wykrywany przez komputer i iTunes
    Nie jest to problem ani z komputerem ani z kablem USB ponieważ na tym samym komputerze z tym kablem odtworzenie takiego samego iPhone przebiegło pomyślnie.
    Przełożyłem płytę główną uszkodzonego iPhone do tego sprawnego ale dalej przy próbie odtworzenia otrzymuję ten sam błąd, więc problem musi być w płycie głównej.

Jakieś wskazówki?
  • REKLAMA
  • #2 16454229
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 223
    Balzat napisał:
    Jakieś wskazówki?

Zweryfikuj układ sensora pola magnetyczneg(kompas), uszkodzenia PCB, eeprom Basebandu oraz układ Tristar. Możliwe jest logiczne bądź fizyczne uszkodzenie pamięci NAND lub połączenia CPU-NAND.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #3 16454322
    Balzat
    Poziom 14  
    Obejrzałem dokładnie płytę i zauważyłem że brakuje elementów zaraz obok gniazda baterii, cztery z nich jeszcze tam leżały obok.
    FL11
    C279
    C23
    C25
    C275
    C22
    C9
  • REKLAMA
  • #4 16454783
    RafalB

Poziom 28  
    Pojemności można zignorować ale ten mostek FL11 uzupełnij.
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • #5 16457765
    Balzat
    Poziom 14  
    Fajtłapa ze mnie...
    Ściągając ekran ruszyłem U15 i kondensatory obok.
    Kondensatory powstawiałem na miejsca, U15 zdjąłem no i teraz telefon nie daje żadnych oznak życia... ani pod USB ani pod ładowarką.
    Nie wiem czy jest sens dalej walczyć z tą płytą...
    Może kupić płytę z iCloudem i przełożyć układy?
    Czy bez U15 płyta będzie wstawać?
  • #6 16457942
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Nie sądzę. To jest układ sterujący dotykiem.
  • #7 16458034
    gsmowiec
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 128
    Balzat napisał:

Chyba nie wiesz o czym piszesz...

Balzat napisał:
    Fajtłapa ze mnie...
    Ściągając ekran ruszyłem U15 i kondensatory obok.

Używasz zbyt wysokiej temperatury i zapewne sciągając u15 coś jeszcze przegrzałeś.
    Trzeba by podpiąć telefon pod zasilacz i sprawdzić pobory prądu na off i po naciśnięciu power.
  • #8 16458106
    RafalB

Poziom 28  
    Balzat napisał:
    Nie wiem czy jest sens dalej walczyć z tą płytą...

Najpierw musiałbyś wiedzieć w jakim stanie jest obecna płyta i co można jeszcze z nią zrobić.

Plyty z icloud na dawce elementów są idealne po za CPU, można wyciągać wszystko co się tylko da :)
    Konto firmowe:
    iFixThis
  • REKLAMA
  • #9 16458228
    Balzat
    Poziom 14  
    W między czasie zdjąłem NAND i uzupełniłem FL11 C279 C23 C25
    Pytanie, jak usunąć ten czarny klej? Zdejmując NAND oderwało mi się trochę maski z pamięci ale to raczej nie problem, pomaluje ją maską na nowo.

Napięcie ustawiłem na 4.2V podłączyłem tylko plus i minus, nie wiem czy trzeba jakoś oszukiwać płytę na tym trzecim pinie.
    po podaniu napięcia pobór 0mA
    po naciśnięciu power pobór 508mA bez zmian

i teraz niespodzianka
    gdy podłącze USB i podam prąd komputer pokazuje komunikat nie rozpoznano urządzenia bez naciskania power, pobór 214 mA
    po naciśnięciu power nie ma zmian w poborze.

Wcześniej po podłączeniu USB nie było żadnej reakcji... dziwne

Na podłączonym USB jak przytrzymam home i power po 10 sekundach słychać odłączenie urządzenia puszczam power i ponownie podłącza się urządzenie ale dalej nierozpoznane.

Jak podłączę telefon z baterią pod ładowarkę jest pobór z ładowarki 0,24A - bateria była prawie pełna.

Więc coś tam jeszcze działa
  • #10 16458273
    RafalB

Poziom 28  
    Balzat napisał:
    po naciśnięciu power pobór 508mA bez zmian

Masz przywarcie, jeżeli sciągałes pamięć nand to pewnie CPU/RAM
    Konto firmowe:
    iFixThis
  • #11 16462332
    Balzat
    Poziom 14  
    Jest zwarcie na linii PP1V1_GPU

Dodano po 16 [godziny] 46 [minuty]:

Domyślam się że powinienem teraz zdjąć procesor żeby zobaczyć co dalej?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik iPhone 5s napotkał błąd 4013 podczas próby odtworzenia urządzenia w iTunes, mimo że telefon jest wykrywany w trybie DFU. Po przełożeniu płyty głównej z uszkodzonego iPhone'a do sprawnego, problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie płyty głównej. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie układów, takich jak sensor pola magnetycznego, PCB, eeprom Basebandu oraz układ Tristar. Użytkownik zauważył brak elementów obok gniazda baterii, co może wpływać na działanie. Po dalszych próbach naprawy, w tym uzupełnieniu brakujących elementów, telefon przestał reagować, co może wskazywać na zwarcie na linii PP1V1_GPU. Użytkownik rozważa dalsze działania, w tym demontaż procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA