logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 610c - Tusz cieknie po uzupełnieniu kartridża 51629A, co robić?

bobinski 27 Lip 2005 12:58 1580 6
REKLAMA
  • #1 1685811
    bobinski
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam. Czytałem wiele na temat uzupełniania kartrydży. mam hp 51629A-kartrydż. Leżał w szafie jakieś dwa lata. Zaschnięty tusz był w środku. Z góry zrobiłem maleńką dziurkę, nalałem ciepłej wody do środka. Włożyłem cały wkład na noc do pojemnika z ciepłą wodą-wyczytałem taką metodę czyszczenia na elektrodzie. Powtórzyłem to jeszcze raz. W środku zrobiło się czysto. nalałem tuszu i ... cieknie bezustannie-miejscem odpowietrzania, na dole obok dysz. Drukuje dobrze. Co zrobiłem źle, gdzie popełniłem błąd. Wszystko według instrukcji a jest źle.
    Do tego drugi wkład tak samo mi cieknie.
    Są to z czarnym tuszem wkłady.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1687012
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    To na dole nie jest odpowietrznikiem tylko jest tam kulka (zaworek do napełniania jak masz czym) jeśli tam leci to zaklej taśmą tą dziurkę. Odpowietrznik jest u góry. Musisz szczelnie zakleić ten otworek co zrobiłeś i wpuścić ( można ustami) w odpowietrznik powietrze. W odpowietrzik nie wbijaj żadnej igły bo jak przebijes to kaplica. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1690902
    bobinski
    Poziom 16  
    Bardzo dziękuję. mam jeszcze kolorowy w tej drukarce, można zdjąć kapturek, ale jak to wyczyścić bo on tak długo też stał. Drukuje tylko czerwony, po dolaniu małej ilości tuszu. można taki kartrydż wyczyścić? Po zdjęciu kapturka jest przezroczysty plastik z otworami a pod nim gąbeczki. Mogę jakoś się do tego dobrać? Pozdrawiam.
  • #4 1695743
    merkurus
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Można wyłamać ten przezroczysty plastkik i wyciągnąć gąbki.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1705708
    bobinski
    Poziom 16  
    Jeszcze mam problem. Ten kolor działa i czarny też. Dzięki podpowiedziom. ale ten drugi czarny jest uparty. Ledwie drukuje-tak jakby tusz nie nadążał wychodzić z dyszy. Wcześniej drukował dobrze-po wyczyszczeniu nalałem tylko trochę tuszu i po dolaniu do poziomu tak się dzieje. U góry w tym odpowietrzniku podczas drukowania zbiera się odrobina tuszu-tak jakby był zasysany do góry-może odpowietrznik się zatyka i dlatego tak słabo drukuje. Co myślisz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1731980
    wojtek2812
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    prawdopodobnie został uszkodzony zawór i nie trzyma podciśnienia.pozdr
  • #7 1740953
    bobinski
    Poziom 16  
    Dziękuję za porady. Temat można zamknąć.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kartridża HP 51629A do drukarki HP 610c, który po uzupełnieniu tuszu cieknie przy dolnym otworze, mylonym z odpowietrznikiem. W rzeczywistości jest to zawór napełniania z kulką, który należy szczelnie zakleić taśmą. Odpowietrznik znajduje się u góry i powinien być drożny, bez przebijania igłą. Czyszczenie zaschniętego tuszu polegało na moczeniu wkładu w ciepłej wodzie i usunięciu zaschniętego tuszu, co poprawiło stan wkładu. W przypadku kolorowego kartridża można zdjąć przezroczysty plastik i wyjąć gąbki do czyszczenia. Drugi czarny wkład miał problem z podawaniem tuszu, co może wynikać z uszkodzenia zaworu i braku utrzymania podciśnienia, powodując słabe drukowanie i zasysanie tuszu do odpowietrznika. Po zastosowaniu powyższych wskazówek problem z cieknącym tuszem i słabym drukowaniem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA