logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitora do 1400 zł: 27 1080p czy 24 1440p? Matryca TN czy IPS?

Rafael7777 12 Maj 2017 01:39 1257 3
REKLAMA
  • #1 16471054
    Rafael7777
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,

Chciałbym zapoznać się z Państwa opiniami na temat Monitorów.

Planuję zakup Monitora w kwocie do około 1000-1400 zł.

I zastanawiam się jaki typ matrycy wybrać? TN czy IPS, zakładając, że głównie na Monitorze pracuje czy też oglądam filmy z większej odległości, czasem też coś zagram. Na szybkości odświeżania czy też czasie reakcji zupełnie mi nie zależy, nie jestem jakimś wielbicielem FPS, jeśli już w coś gram to raczej RPG. :)

Główny dylemat mam taki czy 27 calowy monitor przy rozdziałce 1080p, będzie wystarczający? Czy nie lepiej za zbliżoną cenę kupić może monitor 24" i rozdzielczość 1440p.

Z kolei jeśli bym chciał ładować się już w 4K to musiałbym już wydać około 1400 zł, ale za to z matrycą TN, która mogłaby mi trochę przeszkadzać przy oglądaniu filmów z większej odległości. Pracuję dość sporo godzin dziennie przed Monitorem, więc nie jestem pewien czy matryca TN nie szkodzi za bardzo oczom.

Ogólnie to liczę na wasze spostrzeżenia odnośnie waszych odczuć z różnic między Monitorami o różnych przekątnych(24"-34"), rozdzielczościach(1080p,1440p,2160p) i typach matryc(IPS,TN).

Chętnie też obejrzę wasze propozycje w danym przedziale cenowym. :)

Cieszyło by mnie jeśli odradzalibyście mi pewne opcje z jakichś własnych obserwacji z odpowiednim argumentem.

Pozdrawiam. Liczę na wiele opinii.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16471333
    punkwsieci
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Skoro nie grasz w FPS a oglądasz filmy nie widzę innego wyboru niż IPS ewentualnie AMVA, które dają trochę lepszą czerń obrazu przy zachowaniu dobrej jakości i odwzorowania kolorów. 27 cali przy rozdzielczości 1080p jest jeszcze ok, chociaż są wrażliwcy którzy twierdzą, że to już widać, siedziałem przy takim i dla mnie obraz był komfortowy, a jednak 27 cali a 24 to jest różnica.
    Z IPS mogę Ci polecić taki monitor, ma cienką ramkę co moim zdaniem daje niezły efekt, obraz optycznie wydaje się większy, zbiera pozytywne opinie, nie trzeba się zbytnio męczyć z kalibracją, ma dość dobrze zrobione automatyczne tryby https://www.morele.net/monitor-asus-mx279h-538793/
  • #4 16472931
    Rafael7777
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    r103 napisał:

Co to pierwszej opcji to uważam, że za taką cenę można dostać już nawet 1440p, IPS lub jakieś 27" z niższą rozdzielczością również IPS. Ogólnie to raczej mierzę w coś powyżej 24 cali, a nawet jeśli to chciałbym mieć już wtedy tam jakieś 1440p.

Druga opcja niestety znowu mnie nie satysfakcjonuje, głównie chodzi o przekątną 24 cale i 1080p. Wydaje mi się że w tej cenie można uzyskać coś ciekawszego.

Dziękuję za opinię. Oczywiście każdy ma jakieś swoje subiektywne odczucia. :)

Dodano po 9 [minuty]:

punkwsieci napisał:
    Skoro nie grasz w FPS a oglądasz filmy nie widzę innego wyboru niż IPS ewentualnie AMVA, które dają trochę lepszą czerń obrazu przy zachowaniu dobrej jakości i odwzorowania kolorów. 27 cali przy rozdzielczości 1080p jest jeszcze ok, chociaż są wrażliwcy którzy twierdzą, że to już widać, siedziałem przy takim i dla mnie obraz był komfortowy, a jednak 27 cali a 24 to jest różnica.
    Z IPS mogę Ci polecić taki monitor, ma cienką ramkę co moim zdaniem daje niezły efekt, obraz optycznie wydaje się większy, zbiera pozytywne opinie, nie trzeba się zbytnio męczyć z kalibracją, ma dość dobrze zrobione automatyczne tryby https://www.morele.net/monitor-asus-mx279h-538793/

Dokładnie tak. IPS wydaje mi się najlepszą opcją. Ale również nie chciałbym tracić na rozmiarze lub rozdzielczości.

Właśnie bardzo się obawiam rozdzielczości 1080p przy tak masywnym monitorze. Właśnie tutaj mnie boli najbardziej, że wybierając IPS i 27 cali już raczej nie będzie opcji otrzymać chociaż WQHD, a wybierając z kolei 24 cale, IPS, WQHD tracę nieco przestrzeni.

Z tego co widzę Państwa propozycje głównie opierają się na jakości produktu, sądzę że jest to równie ważne. Ja zawsze pod uwagę biorę najtańsze monitory o najlepszych parametrach.

Aktualnie po odwiedzinach z pewnym sklepie z elektroniką poważnie znowu się zastanawiam nad Monitorem UWHD 29" od LG. Wygląda on całkiem imponująco, a i parametry w określonych modelach, ma bardzo ciekawe.

Ktoś miał może doświadczenia z Monitorami UWHD? Z tego co widziałem taki monitor 29" UWHD na wysokość jest mniej więcej taki sam jak 24" monitor, ale za to szerokość jest naprawdę imponująca. Do tego można w niskiej cenie dostać dość fajną matrycę IPS z dość spora rozdzielczością.
REKLAMA