logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wymienić laptopa Asus GL552VW na ASRock H87 Core i7 4770K i Asus R9 290

ŁukiSzczecin 17 Maj 2017 21:42 1113 17
REKLAMA
  • #1 16482095
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Witam, pytanie na szybkości. Rezygnuję z laptopa i w podobnej cenie szukam stacjonarki. Laptop wyposażony jest w :
    Core i5 6300HQ 6gen
    8GB DDR4 2133Mhz
    GTX960M 4GB
    1TB 5400 Sata
    Win 10

na komputer stacjonarny (w cenie laptopa ok 2500-2700)

CPU: Core i7 4770K 4gen
    RAM: GeIL 16 GB 1333MHz DUAL EVO CORSA CL9 DDR3 (2x8GB)
    GPU: Asus Radeon R9 290 4GB
    MOBO: ASRock Fatal1ty H87 Performance LGA1150
    PSU:OCZ 600MXSP
    SSD: Plextor 128gb
    HDD: WD10EZRX
    BUDA: SilentiumPC Gladius M40 Pure Black
    + monitor choć bardziej dedykowany grafikom: Nec MultiSync P221w

Pytań kilka. Przede wszystkim na czym uzyskam lepsze efekty w grach? Komputer bardziej składany był dla grafika niż dla gracza. Grywam przede wszystkim w GTA V Online, 7 Days to die, Dying Light, Dayz Standalone i z tego co wiem GeForce lepiej radzi sobie w powyższych tytułach niż Radeony, ale mój to wersja mobilna więc może jednak ta stacjonarka ma przewagę? Jakich wyników można oczekiwać w powyższych grach? Rozdzielczość 1680x1050 na tym monitorze więc nie FullHD.

Druga rzecz, jak ma się kwestia oc na tej płycie głównej? Należy szukać zapewne starszego biosu aby w ogóle możliwość oc odblokować. Jakiego wyniku można się spodziewać? Sekcja zasilania płyty wytrzyma oc tego procesora? Bo generalnie te gry podane powyżej lubią mhz więc obawiam się że te bazowe 3,5Ghz szału nie zrobi?

Pilnie proszę o odpowiedź osób obeznanych z chipsetem H87 i podkręcaniem na takiej płycie, bo nie ukrywam że laptopa mogę oddać za starszy sprzęt natomiast lubię dobre płyty, na chipsetach Z87, Z97, Z170 nie lubię tu kompromisów bo to jest zapewnienie sobie możliwości rozbudowy danego PC.

Miałem jeszcze propozycję 2500K, ASRock P67 PRO3, 8GB DDR3 1600, GTX 680 4GB ale to już chyba jednak zbyt leciwa jednostka i jedyne w co można by uciekać to i7 jednak z kolei nie wiem czy płytka dałaby radę sensownie go wykręcić (a jednak i7 2 gen potrzebuje zapewne sporego oc by radzić sobie jeszcze dziś w grach).
  • REKLAMA
  • #2 16482407
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Ja bym zamieniał i to bez chwili zastanowienia. Ta stacjonarka zjada na śniadanko lapka i przegryza drugim takim samym. jest po prostu lepsza i tyle. W każdym zastosowaniu. Przegrywa jedynie w mobilności ;)
    Jeśli chodzi o oc to czywiście procek z serii k możesz sobie zmieniać mnożnik i kręcić, ważne aby był odblokowany, bo cpu bez k na końcu niestety lipka.
    Płytę oceniam jako dobrą i "będzie pan zadowolony" ;)
    Serio zamieniaj i nawet się nie zastanawiaj.
  • REKLAMA
  • #3 16483350
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Ok dziękuję za odpowiedź, właśnie podbiłem do gościa że jestem zainteresowany aby dokonać wymiany. Laptop gamingowy dobra rzecz, natomiast nie pracuję już na wyjazdach i czasami doskwiera brak stacjonarki, bo jednak laptop to jest trochę kompromisów podczas grania :)

A w kwestii tej płytki, gdzieś poczytałem na różnych forach że intelowi nie było na rękę, że na H87 można wykręcić podobne wyniki jak na dużo droższych Z87 i postanowił z producentami płyt że zablokują możliwości o/c w nowszych biosach. Czy jeśli trafiłbym na zaktualizowany bios bez możliwości o/c, to ciężko będzie znaleźć starszą wersję w której oc jest możliwe? Pewna osoba mnie nieco nastraszyła że te biosy producenci usuwali ze swoich serwerów aby korzystać z tych nowszych bez funkcji oc bądź też zakupić płytki przeznaczone do tego np. na Z87
  • #4 16483364
    iron64
    Poziom 41  
    Wszystko jest do znalezienia, nawet na elce gdzieś widziałem (nie mój target jakby więc nie pamiętam gdzie, ale jest).
    Druga sprawa nawet bez oc ten sprzęt będzie wydajniejszy od tego laptopa, nie mówię że on jest zły, ale niedoceniasz chyba desktopowych i5 z tej serii. Poza tym masz tam jednak ssd więc też robi robotę.
  • REKLAMA
  • #5 16483600
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Niestety urwał się kontakt ze sprzedającym, natomiast mam kupca na laptopa i pilne pytanie.
    Czy w kwocie 2500 zł mogę złożyć coś na i5/i7 z literką K, wraz z płytą która umożliwi dobre podkręcanie, i ogólnie fajną rozbudowę o pamieć, dyski i tak dalej najlepiej na chipsecie Z wraz z jakimś GTX ?
    Jak powżej gry to GTA V, Dying Light, Dayz Standalone, 7 Days to die.
  • #6 16483625
    iron64
    Poziom 41  
    Moim zdaniem nie. Ale zależy co bierzesz pod uwagę, bo jeśli najwyższa grafika i płyta wraz z "k" to zapomnij.
    Przy czym zależy ile ma być używek w całości.
  • #7 16483895
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Raczej unikałbym podstawki LGA1155 bo trochę się zamknę na rozbudowę.
    Fajnie byłoby znaleźć coś na podstawkę 1150, na 1151 nie liczę bo to zbyt świeży sprzęt i trzeba by brać budżetową płytę, i jakiegoś pentiuma/celerona
    Części używane mogą być wręcz wszystkie (jedynie dyski wolałbym nowe z wiadomych względów), obudowa, zasilacz, pamięć, procesor, płyta mogą być z części używanych
    Teoretycznie na styk byłoby złożyć coś na Z68/2500K/16GB DDR3/GTX960 4GB tylko pytanie czy odczuję poprawę w stosunku do laptopa? Może kosztem karty zainwestować w GTX6xx i szukać płyty i procesora na nowszą podstawkę?
  • #8 16484237
    iron64
    Poziom 41  
    No i masz odwieczny dylemat, tak dokładnie każdy z tym samym się zmaga. A żeby ciekawiej było, nie ma na to rozwiązania. Każdy postąpi inaczej po prostu. mogę napisać co ja bym zrobił, ale to wcale nie znaczy że jest to jedyne rozwiązanie, ba nawet nie znaczy że słuszne, znaczy jedynie że dla mnie byłoby dobre.
    Ja bym szukał dobrej płyty na z87, procka z serii "k", dobrego do oc ramu i zasilacza, na koniec SSD. Z grafiką bym poczekał aż wpadnie jakiś grosz. Bo wchodzenie w 2500k, pomimo tego że nie jest on zły i nawet nieżle daje rade, to jednak strzał w stopę w tej chwili. Podobnie jak kupowanie teraz grafiki z gtx6XX.
    Ten np. nie wydaje się złym wyborem, może niejest to strzał w 10 ale tak na 9:
    http://allegro.pl/pc-i5-4670k-16gb-1tb-120ssd-gtx760-630w-z87m-w8-1-i6824640494.html
  • REKLAMA
  • #9 16487387
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Witam raz jeszcze. Odezwał się gość od tego i7 4770k na płycie ASRock Fatal1ty H87 Performance i R9 290 i mam dylemat. 2450 chce wraz z tym monitorem i mam dylemat bo oc na tej płycie jest nie pewne z tego co rozumiem, cooler jest boxowy więc musiałbym ze stówkę dorzucić do czegoś lepszego niż box Intela.
    Zestaw który podał Kolega posiada z kolei płytę na lepszym chipsecie umożliwiającym oc, lepsze chłodzenie niż box na start. Również ma ssd, hdd myślę że lepszy od tego który na tam podałem, w sumie na minus jest i5 zamiast i7, oraz ewentualnie słabsza karta (choć mimo wszystko bardziej ufam GeForce jeśli chodzi o gry które podałem w pierwszym poście. Wynika to z filmów które oglądałem na kanale morele.tv gdzie TechLipton testuje sprzęt, i generalnie głównie gta często działa słabiej. Jest również Brat z i5 4690K i R9 290 280x 3GB id Asusa, i ciągle narzeka na problemy z wczytywaniem tekstur). W sumie w tym zestawie nie ma monitora, ale wzamian za różnice 400 zł znalazł bym na miejscu jakieś używane 24 cale. Na co rozsądniej było by się zdecydować?

Ja powiem szczerze bardziej jestem chyba za zestawem podanym przez Kolegę, ze względu na słabszego ale jednak GeForce, płytę na lepszym chipsecie czyli pewne oc, inne chłodzenie niż box Intela. W grach ten i7 oraz ten i5 widzę idą łeb w łeb przy zegarze 4,7Ghz(z korzyścią 2-3 klatek na sekundę dla i7).
  • #10 16487401
    iron64
    Poziom 41  
    Przy tym sprzęcie różnica między i5 i i7 nie będzie duża.
    Ja też preferuję nvidię więc nie wypowiem się na temat Radeonów. Może inni koledzy?
    Wiesz ciężko trochę coś sensownego doradzić, ja brałbym z87, ale ja po prostu lubię podkręcać, nawet tak tylko dla zasady (taki mój szmergiel, każdy jakiegoś ma)
    Asrock na h87 jakieś możliwości oc posiada, acz nie jest to, to co tygryski lubią najbardziej. Dość dobry tekst o nim jest https://www.purepc.pl/plyty_glowne/test_asroc...h87_performance_oc_nie_tylko_na_z87?page=0,11
    Przeczytaj całość, lub choćby pobieżnie przejrzyj.

Ja jak wyżej napisałem, brałbym przede wszystkim dobrą płytę na z87. Cpu z "k", brak i7 w tym wypadku nie stanowiłby kłopotu z racji niewielkich różnic między i5 i i7 w tym wypadku. Do kompletu ssd i dla mnie to dobry byłby zestaw.
    Widzę, że dla ciebie oc jest ważne więc może jednak też z87?
  • #11 16487513
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    iron64 napisał:
    Widzę, że dla ciebie oc jest ważne więc może jednak też z87?

Dokładnie. Bardzo długo siedziałem na skręconym do granic E8400, później wpadł Q6600 który nie kręcił się już tak wysoko jak jego poprzednik ale zaczęła być potrzeba jednak dodatkowych rdzeni w grach, a następnie zastąpił go xeon X5450 na P5Q Deluxe który to już osiągnął zegary porównywalne do tego E8400 aby sprzęt wystarczył jak najdłużej. Tutaj również jest to już podstawka nie rozwijana, czyli odpada montaż procesora Kaby Lake czy choćby Skylake stąd opcja oc jest mega ważna - sprzęt wystarczy mi na dłużej.

Wydaje mi się, że będzie to w tej chwili optymalny wybór. Z czasem jak wpadnie jakiś pieniążek to tylko wymieni się tego GTX760 na coś młodszego i najlepiej z 4GB pamięci bo jednak dziś gry w Full HD potrafią tego ramu wciągnąć. Jak rozumiem, fakt że ta konkretna płytka jest w formacie MicroATX nie ujmuje jej we względzie możliwości oc? Zawsze stawiałem na płytki pełnego rozmiaru, więcej miejsca, więcej slotów, portów, i zwykle lepsze sekcje zasilania niż ich mniejsze odpowiedniki choć chipset Z87 powinien jednak dać radę okolice 4,5Ghz trzymać (tyle w sumie na H87 robili z tego co widzę, kiedy jeszcze nie było to zablokowane w bios)
  • #12 16487541
    iron64
    Poziom 41  
    Płyta z linku który podałem ma osmiofazowe zasilanie, spisywała się u mnie nieżle (wymieniłem ją jakiś czas temu na Asusa maximusa) ale to dlatego że brakowało mi portów sata.
    Wspomiany Asrock dawał radę, aczkolwiek no wiadomo, pewne braki ma.Osmiofazowa sekcja zasilania nie jest zła i tym bym się raczej nie sugerował, sprawdź lepiej czy wystarczy ci portów w sensie usb czy sata właśnie. A jeśli liczysz na ekstremelne oc no to chyba nie tędy droga, wytrzymuje ona sporo ale nie może konkurować z najlepszymi pod tym względem.
    Tyle że za 2100zł masz cały komputer łącznie z ssd, a topowa płyta do oc kosztuje połowę tej sumy, więc musisz zważyć samemu koszt topowej płyty i policzyć co lepiej. Czy silnego średniaczka, czy szukać na maxa, niestety za większe pieniądze już wtedy.
  • #13 16488462
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Okej, ekstremalnych wyników nie oczekuję rzecz jasna natomiast stabilnego o/c już owszem (mówię jak w okolice 4,5Ghz się zbliżę na tej płycie, przy tym chłodzeniu bez katowania pamięci to jestem zdecydowany).
    Napisałem do sprzedającego ponieważ mam już kupca na laptopa, tylko chciałbym więcej zdjęć (niestety kontakt słaby) a wolałbym się jeszcze upewnić bo jest to kawałek pieniążka jak to wygląda wewnątrz.

Dziękuję za pomoc, jak dojdzie zdam relację (choćby na pw) jakie odczucia w stosunku do laptopa :) Pozdrawiam
  • #14 16489150
    iron64
    Poziom 41  
    Myślę, że najlepiej byłoby gdybyś zdał relację tutaj. Podobne wtedy tematy i rozterki ludzi mogłyby coś na tym zyskać. Czasami warto poszukać. Nikt poza nami jakoś tutaj się nie odzywa, ale czytają, więc zainteresowanie jest ;)
  • #15 16491947
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Coś nie mogę dogadać się ze sprzedającym z tej aukcji - poprosiłem jeszcze przed zakupem o jakieś zdjęcie wnętrza, i plus minus aby określił jaki jest stan dysków (lub jeśli jest wgrany system aby zobaczyli chociaż ile mają godzin przepracowane) ale niestety coś licho odpisują, a jak już odpiszą to tylko tyle, że w środku zdjęć nie ma bo komputer ma w środku to co w opisie.

Namierzyłem awaryjnie jeszcze jednego (130 km ode mnie ale w razie było by warto mogę podjechać)
    MSI Z87-G43 (ten model chyba również sprawdzi się w oc? Bo chipset okej natomiast o samym modelu nie słyszałem nigdy za wiele)
    i5 4670K + jakiś lepszy cooler, choć dopytuję dopiero o model
    16GB RAM Patriot 4x4 1600Mhz DDR3
    GeForce GTX760 OC (jeszcze dopytuję jaki producent)
    Zasilacz Modecom 620W (w sumie to przy o/c bym chciał go zmienić,bo nie mam pewności czy to nie Feel - na zdjęciu nie widać, jeszcze dopytuję)
    Zalman Z11 Plus
    Windows 10 Pro x64
    SSD 120 GB i 2x 250GB HDD plus 500GB HDD ale coś tam się z nim dzieje więc raczej śmietnik (dopytuję modele)
    Monitor LG 24 cale z tunerem TV (dopytuję jeszcze modelu, ale myślę że Full HD i 60hz)
    Mysz Mat Catz Rat 7 + jakaś ala gamingowa klawiatura Trust, modelu nie widzę
    Głośniki z subwooferem (ale widzę tylko dwa i subwoofer więc wątpię, że 5.1)

Zestaw jak myślę o podobnej opłacalności w moim budżecie (do 2500)? Szukam czegoś awaryjnie, gdybym nie dogadał się z tym sprzedającym kompa którego podlinkowałeś a powiem szczerze, jestem już trochę zmęczony wypisywaniem do nich bo odpisują po długiiim czasie, i to na "odpierdziel się" a nie chciałbym zaskoczenia że przyjdzie do mnie jakiś bubel którego nie mogę otworzyć bo naklejają plomby po których zerwaniu tracę 7 dni gwarancji rozruchowej (a jak je zerwę otworzę i w środku będzie coś innego jak w opisie, to mogą stwierdzić że było wszystko co w opisie a plomby zerwałem to może ja coś podmieniłem).
  • #16 16492521
    iron64
    Poziom 41  
    Płyty MSi nie znam zupełnie. Coś tam się podkręca z tego co na szybko wujka zapytałem. Wiesz z oc jest tak, że dużo zależy od szczęścia w sensie jak się trafi przy zakupie dobry egzemplarz cpu.
    A co do zdawkowych odpowiedzi sprzedawcy, wiesz trzeba zrozumieć, to jest firma, pracownicy nie mają tylko tego jednego komputera na głowie, poza tym mogą mieć zwyczajenie w nosie bo zarabiają 2000zł brutto i przychodzą zrobić co muszą i stąd tak to może wyglądać. Nie twierdzę oczywiście, że tak jest, ale tak być może.

Feel nie jest taki zły jak go malują, poza pierwszymi zupełnie nieudanym modelami. Te nowsze są całkiem udane. Nie wiem czy Feel miał model 620W, nigdy nie widziałem, zakładam więc że to modecom jednak.

Rozumiem rozterki, lepiej sprawdzić sobie samemu przed zakupem. Może lepiej jednak jechać te 130km?
  • #17 16493678
    ŁukiSzczecin
    Poziom 26  
    Na sobotę umówiłem się obejrzeć ten komputer, tym bardziej że jednak jest do niego trochę dodatków.
    Z tego co wypytałem - CPU chodzi u niego na 4Ghz.
    Karta graficzna Gigabyte GTX760 Windforce 3 OC 2GB
    SSD GoodRam CX100 120GB
    Monitor LG M2550D (w sumie i tak potrzebowałem dokupić)
    Także pozostaje podjechać i zobaczyć, tamten fajny ale jednak jest trochę niepewności - swego czasu jeszcze kiedy to Pentiumy 4 były topowymi cpu na S478 dostałem taką paczkę, gdzie w opisie jedno, a przyszła taka budżetówka że nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać (najtańsza pamięć, najtańsza płyta z dwoma bankami pamięci, chłodzenie box intela gdzie w opisie było podane lepsze i tak dalej).
  • #18 16493690
    iron64
    Poziom 41  
    Gdy dostaniesz coś innego niż miało być, a po nieudanej próbie kontaktu idziesz na policje i tyle. Niepewności tutaj raczej nie ma, tylko strata czasu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę laptopa Asus GL552VW na stacjonarny komputer z procesorem Intel Core i7 4770K, płytą główną ASRock H87, kartą graficzną Asus R9 290 oraz innymi komponentami. Główne pytania dotyczą wydajności w grach, porównania z laptopem oraz możliwości podkręcania procesora na płycie H87. Uczestnicy dyskusji jednogłośnie sugerują, że stacjonarny zestaw będzie znacznie wydajniejszy, mimo że laptop ma lepszą mobilność. Wskazują również na ograniczenia w podkręcaniu na płycie H87 oraz na różnice w wydajności między kartami graficznymi GeForce a Radeon. Użytkownik poszukuje również alternatywnych zestawów, które umożliwią lepsze podkręcanie i rozbudowę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA