Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

WSK 125 Brak iskry i masowanie - Brak iskry

Generał Mróz 24 May 2017 17:35 2157 2
    Generał Mróz
    Level 6  
    Witam

Posiadam spory problem z moją WSK ponieważ nie mogę jej odpalić za sprawą braku iskry. Przerywacz nowy, cewka stara na której jeszcze motocykl sporo pracował ale od czasu przestoju coś się popsuło i przestał dawać iskrę.
    Badałem pół zapłonu na możliwość przebicia (głównie na przerywaczu i na wszelkich od niego wychodzących przewodach) a jedynym miejscem gdzie to przebicie do masy jest to kabel bodaj niskiego napięcia wychodzący z cewki WN do przerywacza (przystawiłem miernik do tego kabla właśnie i do podstawki iskrownika). Domyślam się że jest to anormalny stan i nie powinno tego przejścia tam być? Cewka nie jest nadpalona i pokazuje wartości około 300 ohmów od tego głównego wyjścia do tego małego drucika co wychodzi na masę).
    Potrzebuję pilnej pomocy
    diesel022782
    Level 17  
    Generał Mróz wrote:
    Witam

Posiadam spory problem z moją WSK ponieważ nie mogę jej odpalić za sprawą braku iskry. Przerywacz nowy, cewka stara na której jeszcze motocykl sporo pracował ale od czasu przestoju coś się popsuło i przestał dawać iskrę.
    Badałem pół zapłonu na możliwość przebicia (głównie na przerywaczu i na wszelkich od niego wychodzących przewodach) a jedynym miejscem gdzie to przebicie do masy jest to kabel bodaj niskiego napięcia wychodzący z cewki WN do przerywacza (przystawiłem miernik do tego kabla właśnie i do podstawki iskrownika). Domyślam się że jest to anormalny stan i nie powinno tego przejścia tam być? Cewka nie jest nadpalona i pokazuje wartości około 300 ohmów od tego głównego wyjścia do tego małego drucika co wychodzi na masę).
    Potrzebuję pilnej pomocy
    kolego cewki zaplonowej nie zbadasz miernikiem nie do takiego stopnia czy jest sprawna , dobrze zalozyles izolatory na nowy przerywacz? kondensator nie robi zwarcia? kable nie przycisniete kolpakiem?
    Generał Mróz
    Level 6  
    diesel022782 wrote:
    , dobrze zalozyles izolatory na nowy przerywacz?

Tak, odizolowałem śrubkę trzymającą sprężynę i wtyki od kowadełka. Tam przebicia nie ma bo sprawdzałem miernikiem
    diesel022782 wrote:
    kondensator nie robi zwarcia?

nie ma na nim przejścia na podstawkę patrząc po kablu który wychodzi na przerywacz
    diesel022782 wrote:
    kable nie przycisniete kolpakiem?

czym jest kołpak?
    diesel022782 wrote:
    kolego cewki zaplonowej nie zbadasz miernikiem nie do takiego stopnia czy jest sprawna

wydaje mi się, że masowanie całego przerywacza przez ten przewód jest powodem, ale mogę się nie znać

Dodano po 17 [godziny] 12 [minuty]:

Problem rozwiązany po wymianie cewki i sam silnik działa - stara miała prawdopodobnie przebicie.