logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi

wizjo 25 Maj 2017 17:34 5556 6
REKLAMA
  • #1 16495291
    wizjo
    Poziom 2  
    Mam w domu kilka urządzeń, które łączą się z routerem Netii (wszystkie przez Wi-fi). Problem polega na tym, że przeważnie któreś (lub kilka) z urządzeń nie może nawiązać połączenia z internetem, chociaż sieć jest dostępna. Niekiedy pomaga w takiej sytuacji restart routera, ale nie zawsze.

Urządzenia jakie próbują łączyć się z siecią:
    - Laptop - system Windows 10
    - Komputer stacjonarny (z modułem Wi-fi na USB) - system Windows 7
    - smartfon - Android
    - smartfon - iOS
    - tablet - Android

Wszystkie urządzenia mają automatyczne ustawienia uzyskiwania IP i DNSów. Próbowałem przestawić dla jednego z urządzeń:
    - IP: 192.168.1.4
    - maskę podsieci: 255.255.255.0
    - bramę: 192.168.1.254
    ale po tym, w przeciwieństwie do automatycznego uzyskiwania adresu nie mogło połączyć się z Wi-fi i narzędzie do automatycznej diagnostyki sieci Windows samo zmieniało mi ustawienia przywracając opcje automatycznego uzyskiwania tych danych.

Ostatnio też zainstalowałem wzmacniacz sygnału - Repeater Netis E1, ale nie wydaje się żeby był on problemem ponieważ już przed jego instalacją problem istniał.

Wklejam też wynik komendy ipconfig /all na komputerze stacjonarnym:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Hx-Komputer
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : home

Karta bezprzewodowej sieci LAN Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : home
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8188CU Wireless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 48-02-2A-CB-86-60
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::7c0d:4ada:6fa5:39c9%11(Preferowane)
    Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.3(Preferowane)
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 25 maja 2017 16:58:32
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 26 maja 2017 17:15:35
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.254
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
    Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 306709034
    Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-1E-95-C7-AC-00-1F-D0-96-8A-6D
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8168C(P)/8111C(P) Family PCI-E Gigabit Ethernet NIC (NDIS 6.20)
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1F-D0-96-8A-6D
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak

Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:9d38:90d7:2461:1dfe:3f57:fefc(Preferowane)
    Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::2461:1dfe:3f57:fefc%17(Preferowane)
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : ::
    NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Wyłączony

Karta tunelowa isatap.home:

Stan nośnika . . . . . . . . . . .: Nośnik odłączony
    Sufiks DNS konkretnego połączenia : home
    Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP #2
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

Nie wiem co jeszcze może być przydatne do zdiagnozowania problemu. Pytajcie, to doślę. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16495368
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    1. Wklej screeny z konfiguracji wifi routera oraz z parametrów linii.
    2. Zainstaluj i uruchom program InSSIDer. Następnie wklej tutaj screeny z jego działania.
  • REKLAMA
  • #3 16497833
    wizjo
    Poziom 2  
    Cytat:
    1. Wklej screeny z konfiguracji wifi routera oraz z parametrów linii.

Nie wiem czy dokladnie o to chodzilo, ale probowalem polaczyc sie po kablu z routerem zeby przez przegladarke wejsc w jego ustawienia. Niestety nie udalo mi sie to. Podlaczalem sie do portow ETH2 i ETH3 i w obydwu przypadkach bezskutecznie. Port ETH1 mam zajety przez wczesniej wspomniany repeater. Dodatkowo jest jeszcze port WAN, ale przypomnialo mi sie kiedys, ze infolinia Netii polecila go nie uzywac.
    Pingowanie adresu 192.168.1.1 rowniez pokazywalo brak adresu hosta. W tym czasie tylko na jednym urzadzeniu (innym niz ten, z ktorego probowalem sie laczyc) w domu dzialal internet.

Cytat:
    2. Zainstaluj i uruchom program InSSIDer. Następnie wklej tutaj screeny z jego działania.

Zalaczam ponizej kilka robionych w roznych odstepach czasu, bo nie wiem co dokladnie powinno na nich byc przedstawione. Na jednym z nich pokazana jest sytuacja kiedy pokazuje, ze prawidlowo polaczono z internetem, natomiast w praktyce polaczenia nie ma.

Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi Netia - niekiedy nie można połączyć się z Wi-fi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16498234
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    1.
    wizjo napisał:
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.254
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.254
    Ten adres spróbuj.

2. Spróbuj przestawić kanał wifi na 11. Wydaje się być mniej zatłoczony
  • #5 16503089
    wizjo
    Poziom 2  
    Dziekuje bardzo, dziala bezblednie. Zastanawiam sie jednak czemu akurat wybrales kanal 11? Na zadnym ze screenow nie widac zeby ktorys z tych kanalow w ogole byl zajety: 2, 3, 4, 7, 12. Co prawda 11 tez nie pojawia sie zbyt czesto, ale lepiej chyba wybrac calkowicie wolny kanal?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16503161
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Jak wybierasz kanał, wybierasz całe pasmo. Jak popatrzysz na obrazki, masz np. kanał 6, ale zajmujesz praktycznie od 4 do 8. Odstępy powinny być najlepiej 3 kanały. Czyli np. 3-6-9-12 Nigdy sąsiednie.
  • #7 16504131
    wizjo
    Poziom 2  
    Ok, jeszcze raz dziekuje za wyjasnienia i pomoc =).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z łącznością Wi-Fi w domu, gdzie kilka urządzeń (laptop z Windows 10, komputer stacjonarny z Windows 7, smartfony z Androidem i iOS, tablet z Androidem) nie może nawiązać połączenia z routerem Netii, mimo że sieć jest dostępna. Restart routera czasami pomaga, ale nie zawsze. Użytkownik próbował ustawić statyczne IP, jednak system Windows przywracał automatyczne ustawienia. Po zainstalowaniu wzmacniacza sygnału (Repeater N) użytkownik miał trudności z dostępem do ustawień routera przez kabel. Ostatecznie, zmiana kanału Wi-Fi na 11 rozwiązała problem, co sugeruje, że kanały 2, 3, 4, 7, 12 były zajęte, a kanał 11 był mniej zatłoczony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA