logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanussi ZWD12270W1 - błąd wyświetlacza, brak zasilania?

ArturC79 27 Maj 2017 20:04 1533 6
REKLAMA
  • #1 16498559
    ArturC79
    Poziom 2  
    Witam, moja pralka przestała działać, lecz nie całkowicie. Po przekręceniu programatora wyświetlacz się nie uruchamia w pełni, można zauważyć bardzo delikatne podświetlenie. Po pewnym czasie zdarzało się, że zaskoczył (miałem dwa takie przypadki, ostatnio może 5 miesięcy temu), wtedy pralkę można było użytkować. Nie znam się na elektronice, ale wygląda dla mnie jakby jakiś kondensator bardzo powoli się ładował (pewnie piszę jakąś bzdurę :-) ). Czy może ktoś z Państwa miał podobne przypadki lub zna problem?
    Za wszelkie podpowiedzi rozwiązania problemu serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 16498819
    fbodek
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam. Prawdopodobnie uszkodzenie zasilacza. Nie znam budowy tego sterownika, ale przypuszczam, że zasilacz jest zbudowany jest z kondensatorem szeregowym. Na jego reaktancji obniżane jest napięcie sieciowe. Z biegiem czasu pojemność tego kondensatora maleje a reaktancja rośnie. Stąd następuje większe obniżenie napięcia. Należy wymienić ten kondensator. Przeważnie jego pojemność wynosi od 0,47 do 1 uF (min. 400V). Ale to wszystko to trochę wróżenie z fusów. Podeślij jakieś zdjęcie sterownika, to może coś będzie można więcej wywnioskować.
  • REKLAMA
  • #3 16501911
    ArturC79
    Poziom 2  
    Witam, poniżej przesyłam zdjęcia płyty sterownika, w miejscu gdzie znajduje się kondensator o którym pisał fbodek rzeczywiście znajduje się czarny nalot. Proszę o jakieś sugestię i z góry dziękuję.

Zanussi ZWD12270W1 - błąd wyświetlacza, brak zasilania? Zanussi ZWD12270W1 - błąd wyświetlacza, brak zasilania? Zanussi ZWD12270W1 - błąd wyświetlacza, brak zasilania? Zanussi ZWD12270W1 - błąd wyświetlacza, brak zasilania? Zanussi ZWD12270W1 - błąd wyświetlacza, brak zasilania?
  • #4 16501966
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Czy aby nie jest przerwany czerwony przewód przy kostce?
  • REKLAMA
  • #5 16501994
    ArturC79
    Poziom 2  
    Uszkodziłem otulinę próbując wyciągnąć złącza, strasznie z nimi walczyłem. Jestem świadomy, że mają zatrzaski zabezpieczające przed wypadnięciem ale z cholerę nie mogłem sobie z nimi poradzić )-:
  • REKLAMA
  • #6 16504621
    fbodek
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Podtrzymuję moje zdanie, że uszkodzenie zasilacza. Jest on zbudowany inaczej niż pisałem wcześniej. Sprawdź R93, R94, D6. Zrób zdjęcie drugiej strony sterownika. Powinien tam być LNK304 pewnie uszkodzony. Podobny sterownik jest w pralkach Electrolux EWT13420W, EWT10420W.
    Zobacz też temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2671507.html#12857729
    LNK304 dostaniesz na znanym portalu aukcyjnym, ktoś sprzedaje go z fajnym opisem.
  • #7 18204351
    pawlak24
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    ArturC79 minęło już trochę czasu, to myślę że pralkę naprawiłeś. Mam identyczny problem, więc miło by było jak byś napisał co było przyczyną awarii.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Zanussi ZWD12270W1, która nie uruchamia się prawidłowo - wyświetlacz działa tylko częściowo, a po pewnym czasie czasami się włącza. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie zasilacza, w tym kondensatora, który może wymagać wymiany. Użytkownik przesłał zdjęcia płyty sterownika, na których zauważono czarny nalot w okolicy kondensatora. Inni uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość uszkodzenia elementów takich jak R93, R94, D6 oraz LNK304, który może być uszkodzony. Pojawiły się również sugestie dotyczące sprawdzenia przewodów zasilających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA