logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Semia F21 - temperatura c.w.u.

hero79 28 Maj 2017 22:13 7626 3
REKLAMA
  • #1 16500272
    hero79
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam Szanowne Grono
    Mam problem z piecem Saunier Duval Semia F21.
    Mianowicie chodzi o c.w.u.
    Jeśli ustawię pokrętło od ciepłej wody pionowo, czyli na ECO, przed czerwonym polem, to mam bardzo ciepłą wodę, nie gorącą, jeśli ustawię pokrętło na godzine 2-3 to wodę mam trochę mniej ciepłą niż poprzednio..
    Proszę mi powiedzieć, bo nie wiem jak powinny wyglądać ustawienia tych przełączników w prawym górnym rogu (czerwony prostokąt). Dodam, że od lewej licząc cztery są w dół, a piąty do góry.
    Nie rozumiem tej instrukcji poniżej. Jak powinno być?
    Saunier Duval Semia F21 - temperatura c.w.u. Saunier Duval Semia F21 - temperatura c.w.u.

Dodano po 11 [minuty]:

Znalazłem właśnie instrukcję w sieci i punkt 7.3 mówi o tym, rozumiem, że muszę nastawić przełącznik nr3 w dół, po czym ustawić potencjometrem temperaturę na wyższą, po czym przełączyć przełącznik nr3 w dół?
  • REKLAMA
  • #2 16500900
    wnojtek
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Tak jak piszesz: przełącznik 3 do góry; 1,2,4 w dół; 5 nie ma znaczenia - i wtedy ustawiasz pokrętłem temperaturę
  • REKLAMA
  • #3 16501810
    hero79
    Poziom 11  
    Tak właśnie zrobiłem, ale..
    piec mimo wszystko grzeje wodę różnie, raz jest gorąca, raz ciepła - przy tej samej temperaturze zadanej.
    poza tym, kilka razy włączyła się awaria podczas odkręcenia kranu z ciepłą wodą.
    Może dysze gazowe zapchane?
    wczoraj czyściłem je za pomocą odkurzacza, a później sprężonym powietrzem. Może zaszkodziłem im tym?
  • #4 16503272
    hero79
    Poziom 11  
    Sprawę rozwiązałem sam.
    Wszystkiemu były winne brudne dysze, dokładnie ich druga połowa.
    zajrzałem do pieca, do środka podczas gdy startował/ usiłował wystartować, patrzę, a druga połowa dysz w ogóle nie ma płomienia, i stąd awarie.
    W tej chwili po wyczyszczeniu jest i gorąca woda i nie ma awarii pieca.

Zastanawia mnie tylko, czy w innych przypadkach braku ciepłej wody u innych użytkowników dysze były sprawdzane?
    pozdrawiam Wszystkich.
REKLAMA