Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Regulacja głośności dla wejscia AUX w wieży Technics SA-EH780 /korektor SH-EH780

for-all 15 Cze 2017 14:13 531 2
  • #1 15 Cze 2017 14:13
    for-all
    Poziom 9  

    Witam,
    Mam pytanie dot. wieży Technics SA-EH780 (posiadającej w zestawie korektor o symbolu SH-EH780) i wejścia AUX.
    Podłączając pod to wejście (lub VCR) zewnętrzne źródło dźwięku, głośność wieży jest bardzo niska (wieża gra dużo ciszej niż podczas odtwarzania radia, cd, czy nawet kaset). Po samym korektorze graficznym widać, że słupki ledwo co się podnoszą do góry.
    Czy istnieje zatem możliwość, aby sygnał który wchodzi do wieży poprzez AUX był "głośniejszy".
    W przypadku deck'a kasetowego taka możliwość jest (sprawdziłem, jest w samym deck'u), a czy można gdzieś we wzmacniaczu lub korektorze (do którego sygnał AUX wchodzi) dokonać regulacji (modyfikacji), aby wzmocnić sygnał?
    Jeśli nie, to czy można to zrobić dodatkowym urządzeniem (zakładam, że wzmacniacz dla gramofonów się nie sprawdzi, bo to nie to samo źródło dźwięku).
    W moim przypadku podłączam bezprzewodowy transmiter Bluetooth, albo sygnał z TV, DVD czy telefonu i dźwięk jest po prostu cichy...
    Dziękuję za podpowiedzi,
    Daniel

    0 2
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 15 Cze 2017 15:13
    michald
    Poziom 29  

    Czulosc wejsc dla tego modelu jest na poziomie 250mV/15kohm wiec przy podaniu sygnalu np. DVD, dzwiek powinien byc prawidlowy.
    Jeeli poziom sygnalu jest niewystarczajacy do wysterowania wzmacniacza prawdopodobnie uszkodzony jest obwod selektora zrodla.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #3 15 Cze 2017 15:26
    viayner
    Poziom 34  

    Witam,
    moze raczjej masz niedopasowanie impedancji, sprawdz jaka impedancje maja twoje wejscia a jaka zapewniaja podlaczane urzedzania.
    Z instrukcji wynika ze wszystkie wejscia jak wspomnial kolega wyzej maja 250mV / 15k, jezeli twoje urzadzenia wymagaja np. 100k to moze byc powod twojego problemu.
    Zakladam ze kable sa sprawne.
    Pozdrawiam

    0