logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki domofon dwurodzinny, z brelokami RFID i możliwością rozbudowy?

ArtMedia 16 Cze 2017 07:54 4398 42
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki dwurodzinny domofon z brelokami RFID i możliwością rozbudowy wybrać przy istniejącym okablowaniu na 40–50 m i bramofonie natynkowym?

Najlepiej pasuje Cyfral C-2/Cosmo z unifonami Smart, a do RFID można dołożyć zewnętrzny czytnik; w tej konfiguracji wystarcza 5 żył między słupkiem a domem, więc da się to spiąć z Twoim okablowaniem [#16537887][#16544473] Do pierwszego mieszkania możesz dać dwa Smarty równolegle, a do drugiego jeden, bo dwa SMART-y mogą działać równolegle i zestaw pozwala dokładać dodatkowe unifony [#16544473][#16537887] Przycisk wyjścia podłącz równolegle do linii któregoś z unifonów; to działa jako styk zwierny i zostało potwierdzone w praktyce [#16639068][#16641061] Czytnik RFID, np. Roger PRT12EM, można zasilić z zasilacza domofonowego przez mostek prostowniczy [#16537887] Zestawu Elfon Z2 Dual lepiej unikać, bo był oceniony jako problematyczny, a jeśli chcesz alternatywę, Farfisa 2CKSD też została oceniona jako poprawna [#16537887][#16536393]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 16532653
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam serdecznie w tym dziale.
    Zwracam się do Was o pomoc w doborze domofonu dwurodzinnego, z brelokami RFID, możliwością rozbudowy i bramofonem natynkowym.
    Budżet max 500zł.
    Najdalszy unifon 40 - 50m. od bramofonu.
    Trzeba wykorzystać fragment istniejącego okablowania między furtką a pierwszym z mieszkań (8 żył w tym trzy o solidnym przekroju 1,5mm2). Reszta dowolnie. W pierwszym (bliższym) mieszkaniu mają być dwa unifony. W drugim jeden unifon.
    Przycisk do otwierania furtki.
    Słupek albo raczej ściana jest szeroka. Nie ma ograniczeń wymiarów bramofonu.
    Jest sprawny (nowy) elektrozaczep R-1 zainstalowany w furtce.
    Interkom nie jest wymagany ale jeśli byłaby możliwość to nie będzie przeszkodą.
    Szukałem zestawów z możliwością rozbudowy i albo jest niemożliwa, albo nie ma natynkowej wersji bramofonu albo budżet lub jeszcze coś innego.
    Co doradzicie?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 16532739
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    A podzielisz się informacją jakie systemy znalazłeś, oraz doprecyzujesz co rozumiesz przez możliwość rozbudowy - koleje unifony, lokale ( ile), kolejne wejścia, czy sterowania?

Z systemów cyfrowych nawet ACO P-4NPACC NT po dokupieniu transformatora i unifonów zdaje się być za drogi.

Można natomiast zmieścić się w budżecie stosując domofon analogowy i oddzielnie czytnik breloków. Jeżeli zamontujemy centralkę przy furtce i zasilimy ją z transformatora umieszczonego w budynku to mamy jeszcze jedną wolną żyłę na rozbudowę o kolejnego lokatora.

1. centralka domofonu analogowego tz 4 żyłowa max 80 zł
    2. transformator max 40 zł
    3. 3 tanie słuchawki np wekta Tk6- max 100 zł
    4. panel bramowy z zapasem przycisków - max 100 zł
    4. jakiś zamek szyfrowy z wbudowanym czytnikiem breloków z oferty dajmy na to orno.
    Informacje na temat sprzetu znajdziesz w temacie/ogłoszeniu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3052628.html
  • #3 16532744
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Pisząc o rozbudowie miałem na myśli tylko to co opisałem czyli dodatkowy unifon w pierwszym mieszkaniu (mają być dwa) i przycisk otwierania furtki id wewnątrz. Zestawy dwumieszkaniowe mają zawsze tylko dwa unifony w komplecie.
    Ze znalezionych ORNO QH-912 byłby OK gdyby można było podłączyć drugi unifon i przycisk. Brak obudowy natynkowej jakoś może bym przełknął i wkuł kasetę w ścianę. Niestety producent twierdzi, że nie ma możliwości żadnej rozbudowy.
    Z drugiej strony wolałbym jednak coś solidniejszego.
  • #4 16532757
    suworow
    ArtMedia napisał:
    Zestawy dwumieszkaniowe mają zawsze tylko dwa unifony w komplecie.
    Zestawy kolego są dla amatorów i gospodyń domowych.
    ArtMedia napisał:
    Ze znalezionych ORNO QH-912 byłby OK gdyby można było podłączyć drugi unifon i przycisk. Brak obudowy natynkowej jakoś może bym przełknął i wkuł kasetę w ścianę. Niestety producent twierdzi, że nie ma możliwości żadnej rozbudowy.

Czyli nic kolega nie znalazł.
    ArtMedia napisał:
    Z drugiej strony wolałbym jednak coś solidniejszego.
    Właśnie dostał kolega propozycję " czegoś porządniejszego"

ps. zobaczy sobie kolega też ten aco z dwoma przyciskami, zawsze parę złotych tańszy ;)
  • #5 16532767
    ArtMedia
    Poziom 27  
    ...albo dla zabieganych ;)
    Właśnie doczytałem specyfikację i wygląda zachęcająco. Dziękuję.
  • #7 16534069
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Idealny ten Urmet tylko jednego drucika w istniejącym kablu zabraknie a nie ma opcji wkopania nowego kabla. Chyba, że udałoby mi się wciągnąć nowy kabel w peszel ciągnąc za stary kabel? Muszę spróbować czy w ogóle drgnie. To ponad 5m z dwoma ostrymi zakrętami...
  • #8 16534084
    suworow
    ArtMedia napisał:
    Idealny ten Urmet

Jak prawie każda propozycja Ircysa
    ArtMedia napisał:
    tylko jednego drucika w istniejącym kablu zabraknie

1. możesz zrezygnować z podświetlenia lub poszukać możliwośći podświetlenia lokalnego
    2. możesz zrobić wywołanie przez przekaźniki
    3. Masz możliwość doprowadzenia do furtki zasilania?
    Z tym przeciąganiem przewodów przez peszle Różnie bywa ;)
  • #9 16534105
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Wiem, że przeciągnięcie nowego kabla przez stary peszel graniczy z cudem... Zasilanie mogę dociągnąć ale wtedy zostaje mniej żył bo i tak miałem wykorzystać jeden z kabli przewidzianych do zasilania siłowników bramy itp.
    O co chodzi z wywołaniem przez przekaźniki?
    Patrzę w schemat i jedyny pomysł jaki mi przychodzi na myśl to dwa poziomy napięcia sterującego dwoma wywołaniami. Albo wyprostowanie połowek sygnału przemiennego oddzielnie. Można by wtedy puścić jednym kablem i w mieszkaniu rozdzielić ale nie wiem jaki to sygnał sterujący wywołaniem?
  • #10 16534195
    suworow
    Kręcisz z tymi wolnymi żyłami jak wiatr na Okurayamie ;)
    Ale w tym wypadku chyba trzeba wrócić do koncepcji z zasilaczem umieszczonym przy furtce zasilonym właśnie z tego 3X1,5 (da się wtedy podłączyć i bramę) Tyle że zasilacz urmeta potrzebuje dla unifonów 4 żył wspólnych ( masa, głośnik, mikrofon otwieranie) i oddzielnej do wywołania dla każdej grupy wywołań, co daje w sumie 6 żył. Należy więc użyć centralki która nie potrzebuje dodatkowej żyły do otwierania ( sygnałem do otwarcia jest np zwarcie masy do mikrofonu) lub dokupić odpowiedni moduł ( założę się że kol. Ircys będzie pamiętał model) i podłączyć go do urmeta.
    Kwestię wywołania przez przekaźniki na razie porzućmy.

Ja chyba też nieco kręcę

suworow napisał:
    1. możesz zrezygnować z podświetlenia lub poszukać możliwośći podświetlenia lokalnego

Tak sobie myślę że czytnik w kasecie musi być z czegoś zasilany i może być to właśnie ta żyła :)
  • #11 16534221
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Ok, ale jaki to sygnał od wywołania? To wymyślę jakąś multipleksację. Byłoby to chyba najprostsze dla mnie?
    Bramy otwieranej elektrycznie nie będzie tak na marginesie. Po prostu ktoś przygotował okablowanie na wyrost.
    Można by też nie ciągnąć uziemienia bo z tego co widzę to nawet nie ma go gdzie podłączyć w zasilaczu? Wtedy w opcji zasilacza przy bramce, żył wystarczy. Będzie tylko trochę niekulturalnie.
  • Pomocny post
    #12 16534244
    suworow
    ArtMedia napisał:
    Będzie tylko trochę niekulturalnie

Jak kiedyś kogoś ubije wystarczy przeprosić i już będzie kulturalnie.
    Tylko czy rodzina denata doceni tę kurtuazję.....
    ArtMedia napisał:
    Można by też nie ciągnąć uziemienia bo z tego co widzę to nawet nie ma go gdzie podłączyć w zasilaczu?

To już chyba lepiej wylutować oryginalne trafi i zastapić go wyniesionym umieszczonym w domu . Wtedy da się wykorzystać żółto -zielony)
  • #13 16534268
    ArtMedia
    Poziom 27  
    suworow napisał:
    To już chyba lepiej wylutować oryginalne trafi i zastapić go wyniesionym umieszczonym w domu . Wtedy da się wykorzystać żółto -zielony)

I to jest rozwiązanie. Umieścić od razu za pierwszą ścianą przy wejściu kabla i wtedy 1,5mm2 na te 10m. powinno wystarczyć. Tam jest 10W. Nie wiem jakie napięcie po stronie wtórnej ale zakładając 12V to da max. niecały 1A. Nawet gdyby to był 1mm2 to najwyżej 0.2Ohm czyli 0,2V. Całe nic.
    To chyba ma sens?
  • #14 16534300
    suworow
    ArtMedia napisał:
    I to jest rozwiązanie

Zresztą wspominane już w post-cie nr 2 :)

suworow napisał:
    centralkę przy furtce i zasilimy ją z transformatora umieszczonego w budynku to mamy jeszcze jedną wolną żyłę na rozbudowę o kolejnego lokatora.

ps.
    ArtMedia napisał:
    Witam serdecznie w tym dziale.

No właśnie, pisałem o kurtuazji a zapomniałem się przywitać.
    My też kolegę serdecznie witamy :)
  • #15 16536393
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Wczoraj korzystając z wolnej, deszczowej soboty poszperałem jeszcze po sieci i znalazłem dwa produkty spełniające wymagania a nie będące chińskim badziewiem.
    Elfon Z2 Dual z połączeniem 1+1 między bramofonem a pierwszym unifonem. Zaletą jest tania rozbudowa o trzeci unifon ale mignęły mi narzekania na niedopracowanie tego modelu.
    Farfisa 2CKSD z całą instalacją 1+1 ale tutaj nie mogę się doszukać jednoznacznej informacji czy da się podłączyć dodatkowy unifon?
    W obu przypadkach zastosowałbym zewnętrzny czytnik RFID.
    Oba rozwiązania hipotetycznie załatwiają sprawę okablowania tylko czy warte to coś?
  • Pomocny post
    #16 16537887
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Zdecydowanie odradzam zestaw Z2 Dual – to jakaś pomyłka konstrukcyjna. Ile razy to montowaliśmy tyle razy mieliśmy z tym problem. Najciekawsze z uszkodzeń, to to, że w unifonie słychać …. audycję radiową. Producent na nasz monit polecił nam przestrajać kasetę i unifon – porażka.
    Zestaw Farfisa jest OK.
    Jeżeli faktycznie myślisz nad oddzielnym czytnikiem zbliżeniowym, to można przemyśleć zakup poczciwego, wręcz niezniszczalnego, polskiego zestawu Cyfral C-2 z unifonami Smart (wiele kolorów do wyboru) gdzie można dokładać nawet 3 unifony po jednym przyciskiem. Przy tym zestawie potrzebujesz tylko 5 żył w relacji słupek-dom (2 zasilanie, 1 masa i 2 wywołania) i można to swobodnie puszczać jednym kablem. Do tego dokładasz czytnik np. Roger PRT12EM, który spokojnie można zasilić z zasilacza domofonowego poprzez mostek prostowniczy i masz to czego potrzebowałeś.

Pozdrawiam
  • #17 16537933
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Dziękuję za cenną wskazówkę. To wygląda na strzał w dziesiątkę. Sprawdzone, niedrogie i akurat na kabel podpasuje.
    Pozdrawiam.
  • #18 16537955
    suworow
    Ircys napisał:
    eżeli faktycznie myślisz nad oddzielnym czytnikiem zbliżeniowym, to można przemyśleć zakup poczciwego, wręcz niezniszczalnego, polskiego zestawu Cyfral C-2 z unifonami Smart

Za namową i radą kolegi @Ircysa zainstalowałem takowy na znacznej odległości i nie żałuję. Nie wiedziałem że można dać równolegle dwa unifony.

Ircys napisał:
    Zdecydowanie odradzam zestaw Z2 Dual

Teraz przynajmniej widzisz kto te opinie w internecie wypisuje :)
    Ircys napisał:
    Do tego dokładasz czytnik np. Roger PRT12EM

Jedyną jego wadą jest fakt że zasilać go można z DC. Instalujemy tego bardzo dużo i zero problemów. Klienci czasami kręcą nosem" że taki plastikowy". Ale to też przemawia na jego korzyść, bo klawiatura nie zamarza tak szybko jak w "tych metalowych"
    Czyżbyśmy dobrnęli do końca :)
  • #19 16538002
    ArtMedia
    Poziom 27  
    suworow napisał:
    Czyżbyśmy dobrnęli do końca

Na to wygląda. Widziałem tego Cyfral wcześniej ale mignęły mi też gdzieś opinia, że to Chińczyk więc włożyłem go między Genway-e, Orno i Eura. Nie brałem pod uwagę.
    Teraz widzę, że Cosmo też ma identyczne okablowanie, też współpracuje z unifonami Smart a ma wbudowany czytnik pastylek Dallas co może się również spodobać. Tylko nie jestem pewny co do podłączenia klawisza wyjścia ale zaraz dojdę.
    ;)
  • #20 16538017
    suworow
    Wiem tylko tyle że cyfral ostatnio coś kręci z Eurą. Może jedni potrzebowali dystrybucji a drudzy sensownych produktów?

Klawisz wyjścia pod zamek szyfrowy. Ma on jak chyba każdy wejście które zwarte do masy uruchomi przekaźnik, oczywiście na zadany czas.
    pozdrawiam
  • #21 16538032
    ArtMedia
    Poziom 27  
    suworow napisał:
    Klawisz wyjścia pod zamek szyfrowy. Ma on jak chyba każdy wejście które zwarte do masy uruchomi przekaźnik, oczywiście na zadany czas.
    pozdrawiam

Z tym, że pod zamek szyfrowy to wiem. Chodziło mi o podłączenie do centralki Cosmo, która ma już czytnik pastylek...
  • #23 16538097
    ArtMedia
    Poziom 27  
    suworow napisał:
    Zlituj się on ma dallasa:)

Coś z nim nie tak? Mi osobiście średnio się to podoba dlatego optowałem przy RFID ale przyszli użytkownicy mają coś takiego w mieszkaniu w bloku i sami zaproponowali, że chcieliby.
  • #24 16538114
    suworow
    Wygodniejsze RFID i prawie wszyscy na to przechodzą/ ..przeszli, ale skoro chcą.
    Często w takich domofonach siedzi cały gotowy odrębny moduł, więc nie jest wykluczone że i tu tak jest ( jak jest naprawdę nie wiem. Jak nie to przekaźnik czasowy i zasilanie równoległe- w końcu w kasecie masz wszystko co trzeba :)
  • #25 16538233
    ArtMedia
    Poziom 27  
    W takim razie jeśli tylko @Ircys będzie skłonny potwierdzić, że Cosmo to rzeczywiście nowsza wersja C2 tak jak twierdzi Cyfral na stronie, i że będzie działał z dwoma unifonami Smart pod jednym przyciskiem to temat będzie można zamknąć.
    Serdecznie dziekuję za pomoc.
  • #26 16539885
    Ircys
    Specjalista Domofony
    ArtMedia napisał:
    Cosmo to rzeczywiście nowsza wersja C2 tak jak twierdzi Cyfral na stronie, i że będzie działał z dwoma unifonami Smart pod jednym przyciskiem?

No tak, Cyfral nie kłamie, ale czy będzie tak niezawodny jak C-2, to się okaże dopiero po kilku latach.

Pozdrawiam
  • #27 16544473
    pg55
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam
    ArtMedia napisał:
    W takim razie jeśli tylko @Ircys będzie skłonny potwierdzić, że Cosmo to rzeczywiście nowsza wersja C2 tak jak twierdzi Cyfral na stronie, i że będzie działał z dwoma unifonami Smart pod jednym przyciskiem to temat będzie można zamknąć.
    Serdecznie dziekuję za pomoc.

Proszę o odpowiedź.
    Gdzie na stronie Cyfralu jest napisane, że Cosmo to nowsza wersja C2 ?

Cosmo to inny produkt.
    Z C2 łączy go zasada działania z aparatami i identyczne okablowanie.
    Dwa SMARTy mogą działać równolegle.
    Pozdrawiam
  • #28 16545915
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Na stronie C2 jest napisane, że jest on wycofywany z produkcji i zastępuje go Cosmo.
  • #29 16638858
    ArtMedia
    Poziom 27  
    Minęło trochę czasu i w końcu dzisiaj uruchomiłem zestaw Cosmo dwurodzinny.
    Wszystko działa ale... dźwięk w słuchawce jest trochę za cichy. Ma to obsługiwać starsza, lekko niedosłysząca osoba. Wszystkie potencjometry na max. Chyba będzie trzeba dorobić jakiś wzmacniacz?
    No i nie mogę nigdzie znaleźć jak podłączyć przycisk furtki.
    Był też problem z użyciem w jednym z mieszkań trzeciego unifonu z poza zestawu. Podłączony jako jeden (w tym czasie nie było drugiego) działa prawidłowo. Tak samo jeden z unifonów z zestawu (przy niepodłącznym drugim, w drugim mieszkaniu, tym z poza zestawu) działa prawidłowo. Kiedy podłączyć w obu mieszkaniach (w jednym jeden z zestawu, w drugim mieszkaniu ten z poza zestawu) oba cały czas dzwonią.
    Kiedy użyłem w dwóch mieszkaniach dwóch unifonów z zestawu wszystko działa prawidłowo.
    Jutro spróbuję jeszcze podłączyć ten trzeci równolegle jako drugi w pierwszym mieszkaniu...
  • #30 16639068
    Ircys
    Specjalista Domofony
    ArtMedia napisał:

nie mogę nigdzie znaleźć jak podłączyć przycisk furtki

Równolegle do linii któregoś z unifonów - styk zwierny.

ArtMedia napisał:

Był też problem z użyciem w jednym z mieszkań trzeciego unifonu z poza zestawu. Podłączony jako jeden (w tym czasie nie było drugiego) działa prawidłowo. Tak samo jeden z unifonów z zestawu (przy niepodłącznym drugim, w drugim mieszkaniu, tym z poza zestawu) działa prawidłowo. Kiedy podłączyć w obu mieszkaniach (w jednym jeden z zestawu, w drugim mieszkaniu ten z poza zestawu) oba cały czas dzwonią.
    Kiedy użyłem w dwóch mieszkaniach dwóch unifonów z zestawu wszystko działa prawidłowo.
    Jutro spróbuję jeszcze podłączyć ten trzeci równolegle jako drugi w pierwszym mieszkaniu...

Ja nic z tego opisu nie rozumiem. W jakim momencie jest problem?

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje domofonu dwurodzinnego z brelokami RFID, możliwością rozbudowy i bramofonem natynkowym w budżecie do 500 zł. W dyskusji zaproponowano różne rozwiązania, w tym analogowe systemy z oddzielnymi czytnikami RFID oraz cyfrowe zestawy, takie jak Urmet 6025/402-RF, które umożliwiają dodawanie unifonów. Użytkownik rozważał również modele Elfon Z2 Dual i Farfisa 2CKSD, jednak pojawiły się obawy dotyczące ich niezawodności. W końcu, po analizie, użytkownik zdecydował się na zestaw Cyfral C-2, który spełnia wymagania dotyczące liczby unifonów i możliwości rozbudowy. W kontekście zasilania elektrozaczepu Locinox Modulec SA, zasugerowano użycie przekaźnika oraz dodatkowego zasilacza, aby zapewnić odpowiednią moc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA