logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Nokia 6100] iRDA - jak wysłąć z telefonu na telefon?

Trabi 30 Lip 2005 08:51 2697 7
REKLAMA
  • #1 1692876
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Cześć.

No właśnie: jak wysłąć "coś" (grafika) z telefonu (tu: S-Ericsson T630) na drugi telefon (6100) za pośrednictwem iRDA? Gdy przystawię oba telefony koło siebie i wysyłam z SE, to następuje łączenie, zaczyna wysyłać i wywala komunikat, że "wysyłanie nieudane". W drugą stronę wogóle nie wiem jak wysłać.
    Czy jedynym sposobem wysłania i odebrania czegokolwiek jest używanie komputera?
  • REKLAMA
  • #2 1692886
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Kiedyś to przerabiałem z T610 i 6610 nie szło nic przesłać jedynie z noki moża było przesłać wizytówkę na eryka i nic pozatym. Myślę że nie ma takiej możliwości aby przesyłać sobie różne rzeczy z jednego na drugi.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1692959
    Trabi
    Poziom 36  
    Ok, mam program (Oxygen Phone Manager II), mam nadajnik iRDA podłączony do kompa (działa super z SonyEricsson-em), włączyłem podczerwień w 6100, przystawiłem ją do czujnika (ok 5cm od siebie). Komputer wykrył "nowy komputer 6100" :D i po chwili wywala komunikat jak na screenie niżej :( . Soft nie widzi telefonu.

Co robię nie tak?

Dodam, że z Ericsson-em nie mam kłopotów. Jest wykrywany od razu i nie zrywa połączeń.
    Załączniki:
    • fsscr001.png (9.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1693036
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    Nie mam zielonego pojęcia, co robisz nie tak, spróbuj może zmniejszyć prędkość na irdzie innych pomysłów nie mam.
    pozdr
  • #5 1693238
    Trabi
    Poziom 36  
    Nic, żadnej reakcji. Ściągnąłem Trial tego programu v2.8.3, i jak tylko włączę wykrywanie wykrywanie telefonu przez soft, to następuje to co na screnie wyżej. Czy trzeba mieć jakieś specjalne sterowniki do Nokii? Mam XP-Pro i niby wykrywa "komputer NOKIA 6100" a nie działa.

PS: Już mi się Nokia nie podoba... badziewny sprzęt :(
  • #6 1697172
    placekw
    Poziom 12  
    Moim zdaniem to wina oprogramowania i craka kumpel ma taki sam telefon i przyszedł do mnie ja tez mam ire zainstalowałem z crakowałem i wsyzcho działa bez problemu jesli chcesz to podam ci strone skad sciagniesz sobie ten oxygen w kategori gsm www.osloplik.info sciagniesz to za pomocą emule albo edonkeya POZDRO POWINNO DZIAŁAC BEZ PROBLEMU JAK U MNIE i dobra dara gdy wyskakuje znaleziono nowy modem Ir to go zainstaluj bedzie mnie j problemow a kasy ci nic nie skubnie POZDRO
  • REKLAMA
  • #7 1697411
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Zmiana prędkości na 19200 bps albo 9600 bps pomaga. Miałem ten sam problem. Z telefonu Nokia przez port Ir-DA do innego teleofnunic nie prześlesz. Konieczny jest program na kompie.
  • #8 1978141
    Trabi
    Poziom 36  
    Nic nie uzyskałęm (badziewne jakieś te Nokie :( ). Właścicielka telefonu wyjechała i problem się rozwiązał :D

TEMAT ZAMYKAM.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z przesyłaniem plików (grafik) między telefonami Sony Ericsson T630 a Nokia 6100 za pomocą interfejsu iRDA (podczerwień). Próby bezpośredniego transferu z telefonu na telefon kończą się niepowodzeniem – po nawiązaniu połączenia pojawia się komunikat o błędzie "wysyłanie nieudane". W drugą stronę brak jest jasnej metody wysyłania. Użytkownik posiada program Oxygen Phone Manager II oraz nadajnik iRDA podłączony do komputera, który poprawnie wykrywa Sony Ericssona, ale nie potrafi nawiązać stabilnego połączenia z Nokia 6100, mimo wykrycia urządzenia jako "nowy komputer 6100". Zalecane jest zmniejszenie prędkości transmisji iRDA do 19200 lub 9600 bps, co może poprawić stabilność połączenia. Wskazano, że bezpośrednia wymiana plików między telefonami Nokia i Sony Ericsson przez port IrDA jest ograniczona lub niemożliwa, a konieczne jest użycie komputera z odpowiednim oprogramowaniem. Problemy mogą wynikać z ograniczeń oprogramowania telefonu Nokia lub sterowników. Ostatecznie autor zamknął temat bez rozwiązania, wskazując na brak skutecznej metody bezpośredniego transferu iRDA między tymi modelami telefonów.
REKLAMA