logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki najlepszy procesor do Fujitsu LIFEBOOK AH532/G21? Obecnie Intel Core i5-2430M

ZONQ_MZ 18 Cze 2017 20:45 1194 8
REKLAMA
  • #1 16537798
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam!

Proszę o pomoc w dobraniu możliwie najlepszego procesora do laptopa jak w temacie... W tej chwili ma on zamontowany procesor Intel Core i5-2430M i z tego co udało mi się ustalić da rade nawet wstawić i7 ale nie wiem jaki konkretnie model.

P.S. Chodzi mi o "wymaksowanie" tego sprzętu tak bardzo jak to możliwe.

P.S. Prosił bym tez o ewentualne wskazówki bardziej doświadczonych użytkowników na przyszłość jak dobierać CPU pod konkretną płytę bo poradników przerobiłem bez liku a nadal nie wiem czy dany procesor pójdzie czy nie.

P.S. Płyta główna jaka podaje program AIDA to właśnie AH532/G21

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16538318
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Zaczyna się od chipsetu jaki jest (aida prawdę powie), na tej podstawie można sprawdzić jaki cpu będzie działać. Więc jaki chipset?
  • REKLAMA
  • #3 16538332
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    Domyślam się, że chodzi o "Mikroukład płyty głównej" a AIDA pokazuje, ze to: Intel Panther Point HM76, Intel Sandy Bridge.

P.S. Na wszelki wypadek podpinam raport o sprzęcie w załączniku...
    Załączniki:
    • Report-Lifebook.zip (58.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 16538990
    iron64
    Poziom 41  
    No i słusznie, bo o to chodziło ;)
    HM76 obsługuje drugą i trzecią generację core. Osobiście polecałbym i5 z 3 generacji. i7 nie zawsze się sprawdza ze względu na ciepło i pobór energii, a i5 to taki fajny sprzęcik. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś sobie sprawił i7 jeśli ma być na maxa.

Tutaj masz fajną stronę i spis wszystkich cpu obsługiwanych przez chipset.
    http://www.cpu-upgrade.com/mb-Intel_(chipsets)/HM76_Express.html
  • REKLAMA
  • #5 16539227
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    Informacja szybka i rzeczowa - a strona z listą obsługiwanych CPU rewelacja.

P.S. Kolego szanowny potrzebuje jeszcze tylko dwóch małych wskazówek... ubiegłeś moje następne pytanie które brzmi - Czy istnieje ryzyko, że wybrany model CPU będzie miał inny pobór prądu i powiedzmy "usmaży" mi układ zasilania na płycie? - Spotkałem się z taką opinią gdzieś na jakimś forum i powiem, że brzmi to mało fajnie...

...i kwestia druga i ostatnia czy fabryczne chłodzenie wytrzyma mocniejszego procka czy zrobi z laptopa opiekacz do tostów?
  • #6 16539272
    iron64
    Poziom 41  
    Hm, nie znam tego konkretnego laptopa i ciężko mi powiedzieć jak jest zrobiony, bo z Fiutkami bywa bardzo różnie. Są modele dość wytrzymałe, a i są tak tandetne że szok można przeżyć.
    Czy usmaży ukłąd zasilania - wątpię.
    Czy będzie toster - to możliwe.
    Wszystko zależy jaki cpu wybierzesz, jeśli i7 4 rdzeniowy i 8 wątkowy i z najwyższej półki to toster prawie murowany. Skoro strona ci się podoba to dam inny link acz ciągle z tej samej strony http://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_i3_Mobile/i3-3130M_(PGA).html
    Masz spis uszegregowany wg tego co pasuje na wymianę z 3 generacji, spis uwzględnia wszystkie ważne parametry jak prędkość, ilość rdzeni itd. oraz najważniejsze czyli TDP.
    Innymi słowy, jeśli powstrzymasz chęć maxowania fiutka i zostaniesz na cpu 35W = 0 kłopotów. Jeśli jednak pójdziesz w stronę maxa czyli TDP=45W temperatura będzie w okolicy tostera, a jeśli jednak pomimo tego co napisałem zastosujesz cpu z TDP 55W oj się będzie działo, oj będzie ;)
  • REKLAMA
  • #7 16539283
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    Kurcze no to teraz wszystko jasne jak słońce... Kolego masz u mnie piwo i wielkie podziękowanie za wyjaśnienie wszystkiego co i jak.

P.S. Chyba posłucham się mądrzejszego i nie będę robić z Tico ferrari i ogranicze się do i5. Powiedz mi jeszcze jedną rzecz czy wg listy z ostatniego linka model i5-3610ME będzie "maksem" z półki i5 pod tego laptopa czy może model i5-3380M?
  • #8 16539299
    iron64
    Poziom 41  
    Wątpię abyś znalazł gdziekolwiek 3610ME tym samym 3380M jest jedynym fajnym wyborem.
  • #9 16539318
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    OK czyli wybór padł na 3380M który właśnie zakupiłem. Dzięki za pomoc i rzeczowe informacje.

Pozdrawiam serdecznie
    Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał najlepszego procesora do laptopa Fujitsu LIFEBOOK AH532/G21, który obecnie ma zainstalowany Intel Core i5-2430M. Po analizie chipsetu Intel Panther Point HM76, który obsługuje procesory drugiej i trzeciej generacji, zalecano rozważenie wymiany na procesor i5 z trzeciej generacji, ze względu na mniejsze problemy z ciepłem i poborem energii. Użytkownik zadał pytania dotyczące ryzyka uszkodzenia układu zasilania oraz wydajności fabrycznego chłodzenia przy mocniejszym procesorze. Ostatecznie zdecydował się na model i5-3380M, uznawany za najlepszy wybór w jego przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA