logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd OpenGL przy uruchamianiu Ultima Online przez UOSTEAM na Windows 10

Asain21 20 Cze 2017 16:54 1428 2
REKLAMA
  • #1 16541119
    Asain21
    Poziom 2  
    Witam wszystkich,

Mam problem z grą o nazwie Ultima Online, stara gierka 2D, a w zasadzie z odpaleniem jej przez launcher; launcherów jest parę, a ja używam 2, z czego jeden jest najbardziej pożądany dla mnie, a mianowicie nazywa się UOSTEAM, i tutaj pojawia się problem, ponieważ sam launcher się odpala jednak dodanie ścieżki do gry i uruchomienie jej przez launcher powoduje wywalenie błędu, który widać w załączniku.
    Nie mogę sobie z nim poradzić i jakieś poradniki na YT przeglądałem, w rejestrze grzebałem z plikami, bo niby pomagało i nadal nic - podam niżej sprzęt, który mam:

Windows 10;
    CPU: i7 6700hq 64 bit;
    GPU nVidia gtx 960m;
    GPU zintegrowana Intel HD Graphics 530.

Cofałem sterownik również kart graficznych i tez lipa, a dodam, że na stacjonarce to działa, a jedyna różnica to CPU bo jest i5 i GPU, bo nVidia 950, ale nie mam pojęcia jak to rozwiązać. :/
    Załączniki:
    • Błąd OpenGL przy uruchamianiu Ultima Online przez UOSTEAM na Windows 10 bladopengl.png (103.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16541921
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam

Rączej to powinieneś uruchamiać przez konsole dla gier RETRO niż na WIN10 :D

Wymagania sprzętowe Ultima Online
    Rekomendowane: Pentium II 400 MHz, 256 MB RAM, karta grafiki 16 MB (Riva TNT lub lepsza), 1.5 GB HDD, Windows 98/XP

SPRAWDŹ ZGODNOŚĆ z systemem
    Klikasz na plik z rozszerzeniem exe PM i z WŁAŚCIWOŚCI wybierasz ZGODNOŚĆ i tu wybierasz system 98 lub XP

Dodano po 7 [minuty]:

Można zainstalować Win98 przez Oracle VM VirtualBox lub VMware
  • #3 16542124
    Asain21
    Poziom 2  
    Hehe zgadza się gierka jest stara, jednak ma swoje możliwości i ma to coś co powoduje że jest częścią mojego życia:P zachęcam do gry oczywiście, można się pobawić w skryptowanie nawet :) ninth-virtue taki serwerek ale powracając.

Oczywiście odpalałem w zgodności jak i jako administrator również ustawiałem w plikach gry te samo zgodności mieszałem w rejestrach wyciągałem pliki z OpenGL do głownego folderu z grą i nic, obecnie jestem na etapie usuwania sterowników grafiki i wgrywania innych, starszych. Bo fakt faktem dziwi mnie to że przy podobnych parametrach sprzętowych tylko że to komputer stacjonarny wszystko działa jak nalezy a na laptopie coś się nie podoba..:/
REKLAMA