logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice A 400 centralka sterownika bramy automatycznej - proszę o opisanie schematu

literat 20 Cze 2017 23:45 4635 13
  • #1 16542003
    literat
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.

Proszę o pomoc w wytłumaczeniu oraz przedstawieniu skrótów na schemacie centralki bramy automatycznej NICE A 400 (nr płyty: LC 10/00 102-A).

Zestaw posiada: centralę ze sterownikiem radiowym na pilota, 2 siłowniki, 2 czujniki, włącznik kołyskowy na ścianie do otwierania bramy.
    Zestaw jest dość stary (kilkanaście lat) i działał poprawnie do momentu, kiedy zjawili się panowie i ułożyli kostkę brukową - uszkodzili przewody (2 przewody 3x1,5 oraz skrętkę UTP 8x0,5).

Okablowanie wymieniłem na nowe jednak mam pewien problem, jak podłączyć to wszystko w skrzynce nazywanej centralą (na zdjęciu).

Rozumiem, że:
    L = faza 230v (1)
    N = zero (2)
    Uziemienie (3, 4) dlaczego 2 razy?
    lampa pracy (5, 6)
    Siłowniki (7, 8, 9 oraz 10, 11, 12)

...ale co z pinami od 13 do 25?

Proszę was o pomoc... tam między innymi podpina się chyba te czujniki...? Jak, gdzie?

Napiszcie proszę co po kolei oznaczają te styki.
    Nice A 400 centralka sterownika bramy automatycznej - proszę o opisanie schematua.jpg (846.19 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Nice A 400 centralka sterownika bramy automatycznej - proszę o opisanie schematub.jpg (370.68 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 16542278
    lamerb
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    To co nazywasz "czujnikami" to pewnie fotokomórki. Jedna ma 2 a druga 4 zaciski?

Poniżej schemat podłączenia w wersji z Fototestem:
    Nice A 400 centralka sterownika bramy automatycznej - proszę o opisanie schematu

Można też bez fototestu - wtedy obie fotki zasilasz z 15/16

A podwójne uziemienie jest po to by podpiąć pod nie siłowniki.
  • #3 16542286
    janek ie
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam a ile masz goto komórek podłączonych 1 komplet czy 2 tam jest 14 I 15 to jest zasilanie fotokomorek 17 I 20 masz foto komórki podłączenie 17 i 19 powinien być zworek 17 i 21 tez zworek i 17 ,23 sygnał startu chyba że masz podłączone 17 i 22 na step by step 24 i 25 antena do sygnału z pilota powodzenia
  • #5 16542602
    literat
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o fotokomórki to mam tylko 2 sztuki - jedna ma czerwoną lampką a druga nie (może się spaliła), prawdopodobnie ta z lampką ma 4 zaciski (sprawdzę i napiszę).

Uziemienie siłowników...?
    Do siłowników puściłem 3 x 1.5 mm2 - ze schematu widzę, że wszystkie 3 żyły biorą udział w zasilaniu (open, common, close)... czyli powinienem położyć przewody np 4 x 1.5?
    ...czy zrobiłem błąd?
    ...z tego co widzę to siłowniki są zasilane 24V?

"17 ,23 sygnał startu chyba że masz podłączone 17 i 22 na step by step"
    a co to znaczy "sygnał startu" a co "step by step"?
    czy możecie mi to napisać po chłopsku?

dzieki
  • #6 16542789
    janek ie
    Poziom 13  
    Jeżeli masz ten sterownik co na zdjęciu to są siłowniki 230vol powinny mieć 4 przewody .24 vol siłowniki mają 2 przewody,powinieneś zamontować 4*1,5 kabel czyli - i dwa plusy do zmiany kierunków i uziemienie .Step by step to znaczy 1 sygnał otwiera 2 sygnał stop i 3 sygnał zamyka ,a 17 23 to jest sygnał do otwarcia .Jak masz jedne foto komórki to kolega wysłał schemat podlaczenia
  • #7 16543079
    literat
    Poziom 10  
    zdjęcia fotokomórek:

...czyli zrobiłem nie do końca dobrze z przewodami zasilającymi... super

napiszcie proszę krok po kroku jak podłączyć te fotokomórki

dzięki Wam za informacje
    Załączniki:
    • Nice A 400 centralka sterownika bramy automatycznej - proszę o opisanie schematu p2.jpg (522.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nice A 400 centralka sterownika bramy automatycznej - proszę o opisanie schematu p1.jpg (667.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16543089
    literat
    Poziom 10  
    czyli siłownikiem kierują 3 przewody?

zero,
    przewód 1 do otwierania
    przewód 2 do zamykania
  • Pomocny post
    #9 16543216
    lamerb
    Poziom 25  
    literat napisał:
    ...czyli zrobiłem nie do końca dobrze z przewodami zasilającymi... super

Zrobiłeś źle a nie "nie do końca dobrze". Istnieje ryzyko porażenia prądem przy awarii siłownika.

literat napisał:
    napiszcie proszę krok po kroku jak podłączyć te fotokomórki

Wg schematu, który załączyłem. Łączysz podane "cyferki" z fotokomórek z odpowiednimi "liczbami" w centrali.

I nie zapomnij o zworce pomiędzy 13 a 21 w centrali.
  • Pomocny post
    #10 16543377
    janek ie
    Poziom 13  
    Tak silownikiem kieruja 3 przewody jeden minus czyli (com) 8 i dwa plusy 7 i 9 ktore musza byc z cewka polaczone, chyba ze silownik ma ja w sobie zainstalowana jak nie to trzeba dolaczyc jaden kabel z cewki do jednego kabla plusowego ,a drugi do drugiego kabla z plusem i wpiac w panel. I tak tez zrobic z drugim silownikiem, nie zapomnij o uziemnieniu ok .15 i 16 z panela sterujacego podlacz do fotokomorek 1 i 2 to jest zasilanie a 17 i 20 z panela sterujacego do fotokomorki ktora ma numer 4 i 5 ok
  • #11 16543492
    lamerb
    Poziom 25  
    janek ie napisał:
    jeden minus czyli (com) 8 i dwa plusy 7

Litości! Przecież to siłowniki 230V! Jakie plusy i minusy???
  • #12 16543607
    literat
    Poziom 10  
    ok, czyli muszę raz jeszcze podnieść kostkę brukową i położyć 4 x 1.5 mm2

napiszcie proszę - czy siłowniki mają być uziemione w centralce (zacisk 4) czy mogą być uziemione bezpośrednio do ziemi ( czyli do uziomu)?
    {poprzednia ekipa nawet nie wprowadziła uziemienia do centralki nie wspominając już o siłownikach.... dziwi mnie brak odpowiedzialności}

dzięki za tłumaczenie - rozpisze to wszystko na kartce.... i w razie czego będę pisał do Was
    dzięki
  • #13 16543651
    lamerb
    Poziom 25  
    literat napisał:
    czy siłowniki mają być uziemione w centralce (zacisk 4) czy mogą być uziemione bezpośrednio do ziemi ( czyli do uziomu)?

A jak to masz niby zamiar rozwiązać?
  • #14 16543685
    literat
    Poziom 10  
    uziom jest wbity koło bramy ... to może bezpośrednio?
    czy może lepiej do centralki?

Dodano po 19 [minuty]:

napiszcie proszę czy lampa z zacisków 5 i 6 zasilana jest prądem 24V czy innym? jakim?

Dodano po 20 [minuty]:

Na koniec bardzo Was prosze o wyjaśnienie gdzie mam podpiąć przycisk otwierania bramy?

Otwieranie ma być zadane z panelu domofonu (z kuchni domu) oraz / lub z włącznika kołyskowego (z garażu).

Ogólnie brama ma być otwierana z kuchni lub z garażu.

domofon posiada funkcję otwierania furtki i bramy

Moderowany przez Marek J.:

Sorki Kolego. Jestem bardzo tolerancyjny i rzadko ingeruję, ale niestety nie masz "bladego" pojęcia o elektryczności i automatyce. Odpuść temat, zatrudnij czy poproś kogoś kto się na tym zna, a sam zacznij np. pisać wiersze (literat bądź co bądź...) Nie pozwolę, abyś błędnie korzystając z naszych podpowiedzi zrobił krzywdę sobie lub bliźnim... :sm31:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w podłączeniu centralki NICE A 400 do automatycznej bramy, po uszkodzeniu przewodów podczas układania kostki brukowej. W zestawie znajdują się centralka, siłowniki, czujniki oraz włącznik kołyskowy. Użytkownik zrozumiał podstawowe oznaczenia na schemacie, ale ma wątpliwości dotyczące pinów od 13 do 25 oraz podłączenia fotokomórek. Odpowiedzi wskazują, że fotokomórki mają różne zaciski, a zasilanie siłowników wymaga użycia przewodów 4 x 1,5 mm². Użytkownik pyta również o uziemienie siłowników oraz zasilanie lampy. Dodatkowo, potrzebuje informacji o podłączeniu przycisku otwierania bramy z domofonu i włącznika kołyskowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA