logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia w radiu przy włączonym naświetlaczu LED

MMK5 22 Cze 2017 01:38 2253 3
REKLAMA
  • #1 16543965
    MMK5
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Cześć,

ostatnio razem z tatą z jednej altany ogrodowej do drugiej pociągnęliśmy przewody z prądem. W pierwszej altanie było podłączenie na 3 fazy i jedną z nich poprowadziliśmy właśnie do drugiej altany. Zrobiliśmy gniazdka elektryczne na np. kuchenkę gazową, radio itp. Do jednego gniazdka na przedłużaczu podłączyliśmy tani naświetlacz LEDowy z marketu, a do drugiego gniazdka stare radio (na prawdę bardzo stare).
    Problem pojawia się, jak się ściemni. Jak radio jest włączone i włączamy naświetlacz, to w radiu słychać tylko jakieś szumy, zakłócenia, buczenie.

Bardzo bym prosił o wytłumaczenie dlaczego tak się dzieje, oraz jakiś pomysł na naprawę tego.

Z góry informuję, że pociągnięcie z pierwszej altany drugiej fazy będzie dosyć kłopotliwe.

Niżej zamieszczam rysunek (w paincie ;))
    Zakłócenia w radiu przy włączonym naświetlaczu LED
  • REKLAMA
  • #2 16543966
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1257
    Zapewne zastosowaliście tanią przetwornice do zasilania diod i ona jest winowajcą.
  • REKLAMA
  • #3 16544012
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Problem bardzo popularny wśród radioamatorów i dotyczy wielu naświetlaczy LED. Zwróć sprzedawcy bo jest to podstawą do reklamacji; wyrób nie spełnia wymagań kompatybilności EMC. Zobacz listę wyrobów niezgodnych https://www.uke.gov.pl/lista-wyrobow-niezgodnych-1522
  • #4 16742107
    MMK5
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Kolejny mój temat, którego niestety nie udało się "opracować" z pomocą internautów, tylko przypadkowych znajomych.

Sposobem, który zaproponował mi znajomy (i który się spisał) było zakupienie małej złodziejki/gniazdka z filtrem. Potem cały filtr upchałem ładnie do obudowy od radia i wszystko ładnie gra ;)

Drugi znajomy natomiast wspominał coś o umieszczeniu w jakimś miejscu dławika, ale nie zagłębiałem się w to bardziej, gdyż sprawdziłem wcześniej sposób z filtrem.
REKLAMA