logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować radio VW Alfa bez kodu? Brak dokumentów, próby nieudane

GregorGM 31 Lip 2005 00:02 2652 7
REKLAMA
  • #1 1694270
    GregorGM
    Poziom 11  
    Witam.
    2 lata temu kupiłem autko z radiem vw alfa, miałem swojego xploda więc to zamieniłem, niestety teraz gdy chcę sprzedać auto całkowicie wypadł mi z głowy kod, coś mi świta ale nic nie wychodzi, niechciałbym sprzedawać auta z zablokowanym radiem , nie mam żadnych papierów od tego radia, gościa od którego kupiłem auto jakoś nie mogę zastać pod telefonem (może jest na wakacjach), od kilku dni jeżdżę i co chwila wbijam kod, bez skutku, safe , safe 1 , safe 2, i znowu kilkadziesiąt minut przerwy.
    Czytam tu o różnych możliwościach odblokowania, niestety nic nie wiem o podłączaniu jakichkolwiek kalkulatorów, radyjko nie jest za nowe i nie wiem czy da się to zrobić domowym sposobem np poprzez zwarcie odpowiednich stopek procesora. Wiem że to jest radio Philipsa, nie wiem czy reszta oznaczeń coś da, widzę że na forum wielu osobom pomogliście, więc i ja mam nadzieję, o ile wcześniej nie sprzedam auta.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1694298
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Niestety ale prostego sposobu nie ma. Samych Alpha4 Philipsa było kilka rózniacych się szczegółami wewnątrz. Pozostaje się dobrać do pamięci, odczytać ja a potem z zawartości wyliczyć kod. Innego sposobu nie ma.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 1695076
    GregorGM
    Poziom 11  
    Dobrze tylko może ktoś mi wyjaśni czy jest to możliwe bez jakiegoś specjalistycznego sprzętu bo takiego nie posiadam, właściwie to poza miernikiem nie posiadam niczego więcej, jako takie pojęcie o elektronice mam ale nigdy nie zajmowałem sie takimi problemami , owszem naprawić takie radio raczej mi się uda ale nie odblokować. Z góry dziękuję za informacje.
  • Pomocny post
    #4 1695489
    SlaweK
    Poziom 43  
    Niestety, nawet najlepszym miernikiem uniwersalnym nie odczytasz pamięci. Ale już lutownicą i komputerem sporo można zrobić, tylko nie wiem czy komuś będzie się chciało wprowadzać Cię w arkana tej sztuki bez znajomości podstaw. Ogólnie to potrzebujesz wiedzy i programatora, myślę że dla jednego radia nie opłaca się tracić czas i pieniądze.

SławeK
  • #5 1702681
    GregorGM
    Poziom 11  
    Dzięki Sławku.
    Spieszyło mi się z tym radiem więc postanowiłem nie czekać zaniosłem to radyjko kompetentnej osobie i juz po problemie. Kiedyś chciałbym sie tego nauczyć może jest jakaś stronka gdzie wszystko jest opisane, bo jak mówiłem laikiem w świecie elektroniki nie jestem kończyłem technikum elektroniczne w Olsztynie no i komputer też nie jest mi obcy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1702969
    SlaweK
    Poziom 43  
    Po proswtu ten temat już się zamyka i nikt nie jest zainteresowany udostepnianiem swojej wiedzy by inni, np grzebacze giełdowi na tym próbowali zarabiać. A jeśli jesteś elektronikiem (bo to że skończyłeś szkołę wcale o tym nie świadczy) to popatrz na to jak elektronik a nie jak laik to wiele zauważysz. Na razie opisujesz problem jak zwykły laik. Nie jestem również zainteresowany by prowadzić Cię za rączkę do tego do czego sam musiałem dojść i sporo czasu to kosztowało ale czasem coś podpowiedzieć mogę.

SławeK
  • REKLAMA
  • #7 1709097
    GregorGM
    Poziom 11  
    Ostatni post nie był miły, po czym poznajesz że jestem laikiem?? Nie prosiłem cię żebyś prowadziłł mnie za rączkę, a o polecenie jakieś stronki, ale cóż nie zawsze ma się dobry humor... prawda??? Szkołę elektoniczną kończyłem na początku lat 90 więc o komputerach jeszcze za wiele się nie wiedziało, to były czasy comodore, amigi i atari więc wybacz.... wprawdzie nie jestem czynny zawodowo ale w swoim życiu naprawiłem sporo sprzętu a to że nie potrafię użyć do tego celu komputera to już inna sprawa poprostu do tej pory starczał mi miernik i moja skromna w/g ciebie wiedza. No dobra temat zamknięty....
  • #8 1709986
    SlaweK
    Poziom 43  
    Skoro jak sam piszesz zaczynałes przygodę z małymi komputerami to pewnie i basic i budowa ich nie jest Ci obca. Podobnie jest w radiu, jest tam prosty (pojęcie względne) system z mikrokontrolerem jednoukładowym któremu trzeba się przyjrzeć okiem badacza a dostrzeżesz wiele. Potem już skoro juz wiesz w czym są ważne dane opisane to należy sie zastanowić czym to odczytać itd.... I taki właśnie powinen być Twój tok myślenia a nie pytanie o gotowe rozwiązanie. Ja też szkoły kończyłem w latach osiemdziesiątych ale tematu radii tam nie przerabialiśmy.

SławeK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe VW Alfa, produkcji Philips, zostało zablokowane z powodu utraty kodu zabezpieczającego. Próby wpisania kodu kończą się komunikatami "safe", "safe 1", "safe 2" i wymuszają przerwy czasowe. Odblokowanie radia bez oryginalnych dokumentów i kodu jest możliwe jedynie poprzez odczytanie zawartości pamięci wewnętrznej układu, co wymaga specjalistycznego sprzętu, takiego jak programator oraz umiejętności lutowania i obsługi mikrokontrolerów. Standardowy miernik uniwersalny nie wystarczy do odczytu danych z pamięci. Próby domowego odblokowania poprzez zwarcia lub inne metody nie są skuteczne. Proces ten jest skomplikowany i czasochłonny, dlatego często opłaca się zlecić go specjalistom. Dyskusja podkreśla, że radio zawiera mikrokontroler jednoukładowy, a kluczowe dane do wyliczenia kodu znajdują się w jego pamięci. Wiedza z zakresu elektroniki i programowania jest niezbędna do samodzielnego odblokowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA