logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realtek HD Audio ALC887 - Włączające/wyłączające się wejścia

polus2005 02 Lip 2017 14:51 1053 4
REKLAMA
  • #1 16564370
    polus2005
    Poziom 9  
    Witam,
    otóż mam następujący problem - otóż od jakiegoś czasu (problem pojawił się nagle) mam kłopoty z co chwilę włączającymi i wyłączającymi się wejściami audio.
    Chodzi głównie o wejścia słuchawkowe i mikrofonowe, których mam po dwa (panel przedni oraz tylny).
    Do dnia dzisiejszego wyłączało mi się wejście tylne mikrofonowe, a dzisiaj nagle ono działa natomiast wejście słuchawkowe odmawia posłuszeństwa.
    Jest to lekko irytujące zważywszy na to, że często używam komunikatorów internetowych.

Istotne parametry komputera:
    płyta główna: ASRock H61M-GE
    karta dźwiękowa:
    Realtek HD Audio ALC887 - Włączające/wyłączające się wejścia

Nie jestem pewny czy i co jeszcze dopisać, więc czekam na pytania i podpowiedzi.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 16564383
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    Sprawdź z odłączonym przednim panelem audio.
  • REKLAMA
  • #3 16564415
    polus2005
    Poziom 9  
    To już próbowałem robić. Nie mogłem w panelu sterowania Realtek'a tego zrobić więc wyłączyłem panel przedni w Biosie ale nic to nie zmieniło - nadal w panelu tylnym wejście mikrofonowe było nieaktywne.
    Poza tym reinstalacja sterowników oraz aktualizacja również nie przyniosły rezultatów.

Cały kłopot w sumie rozbija się o to, że przednie wejście słuchawkowe mi się uszkodziło i dźwięk jaki z niego uzyskuje przypomina co najwyżej bulgotanie.
    Wczoraj wpadłem na jakże oczywisty pomysł, ze po prostu będę używał tylnego wyjścia słuchawkowego i przedniego wejścia mikrofonowego :P
    Cały wczorajszy dzień działało, a tu nagle dzisiaj okazuje się, że moje jedyne działające wyjście jest nieaktywne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 16564421
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3538
    Odłącz fizycznie przedni panel od płyty głównej i wtedy sprawdź.
  • #5 16564555
    polus2005
    Poziom 9  
    Wygląda na to, że działa, a przynajmniej do tej pory :)
    Dziękuję bardzo za pomoc!
    Pozwolę sobie jeszcze nie zamykać tematu na wszelki wypadek, a na dniach postaram się napisać czy dało to trwały efekt i ewentualnie temat zamknąć.
REKLAMA