logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel HD Graphics 5500 - Grafika rezerwuję dla siebie za dużo pamięci RAM.

2oneX 02 Lip 2017 23:27 9930 4
REKLAMA
  • #1 16565608
    2oneX
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    założyłem konto bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na mój problem. Wszyscy chcą zwiększyć ilość dedykowanej pamięci RAM dla karty graficznej natomiast ja chciałbym to ograniczyć. Sprzęt to laptop Lenovo B50-80 ze zintegrowaną kartą od Intela HD 5500, standardowo posiadał 4GB RAM ale dołożyłem kość w dualu i teraz jest 8GB, natomiast w pewnych sytuacjach czasami mi go brakuje a jak zdążyłem zuważyć karta rezerwuje sobie połowę RAMu który posiadam czyli aż 4GB czego na grafice nie potrzebuje. I stąd moje pytanie czy można jakoś w Win10 przypisać limit RAM dla tej grafiki, w BIOSie nie ma takiej funkcji już sprawdzałem a support Microsoft o czymś takim nic nie pisze.

Intel HD Graphics 5500 - Grafika rezerwuję dla siebie za dużo pamięci RAM.
  • REKLAMA
  • #2 16565617
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10419
    Pamiec karty masz ustawiona na 128MB co widac na screenie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16565726
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1079
    2oneX napisał:
    Dedykowana tak, ale całkowita to 4GB i w grach też pokazuje że grafa ma 4GB pamięci.

Nie "ma" a może mieć (o ile będzie tyle potrzebne). Z tych 4 GB rzeczywista ilość jest pobierana i zwalniana dynamicznie. Ze specyfikacji CPU wynika, iż Maks. pamięć wideo układu graficznego 16 GB co przy Maks. wielkość pamięci (w zależności od rodzaju pamięci) 16 GB wskazuje na taki właśnie zmienny - w zależności od potrzeb - sposób wykorzystywania pamięci współdzielonej przez układ graficzny.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
REKLAMA