logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik Indukcyjny Klatowy - obliczenie parametrów silnika po zmianie Nap i Hz

Mike_M 03 Lip 2017 18:48 1695 1
REKLAMA
  • #1 16566655
    Mike_M
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, mam mały problem z jednym zadaniem, a mianowicie - znając parametry początkowe silnika indukcyjnego klatkowego muszę przeliczyć je na zadane parametry zasilania:

Dane z tabliczki.

Moc: 2,2kW
    Pr obr: 1420 obr/min
    Prąd przy 400V: 5,04A
    Sprawność: 79,7 %
    Współczynnik mocy: 0,79
    Moment znamionowy: 14,8
    Krotność prądu rozruchowego: 4,5
    Krotność momentu rozruchowego: 2,3

Potrafię przeanalizować te same zdanie w momencie kiedy zmieni się albo napięcie zasilania, albo częstotliwość, niestety nie potrafię sobie poradzić kiedy zmienią się dwa parametry równocześnie:

Parametry początkowe : U=400V, f=50Hz ; ---- parametry po zmianie U=320V, f=40Hz

Z tych danych potrafię obliczyć niestety tylko pr. obr - 1120obr/min

Niestety do obliczenia Mocy - brakuje mi prądu; a do obliczenia momentu - brakuje mi mocy :(

Czy ktoś może nakierować na jakieś rozwiązanie ?
  • REKLAMA
  • #2 16566830
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 229
    Nakierować mogę. Jeśli napięcie spadło o 20% i częstotliwość spadła o 20% mamy do czynienia ze sterowaniem U/f=const. I teraz pytanie, z jakim poziomem mamy do czynienia. To jest dość ważna informacja. Bo jeśli jest to technikum, myślę że możesz przyjąć, że M=const przy tym sterowaniu czyli po zmianie moment znamionowy się nie zmieni(jest to przybliżenie wzięte z innych przybliżeń, czyli że moment jest proporcjonalny do odwrotności kwadratu częstotliwości i proporcjonalny do kwadratu napięcia).
    Jak masz obroty i moment możesz obliczyć moc znamionową.

W którejś książce jest wykres momentu rzeczywistego sterowania U/f=const, nie wiele różni się od lini prostej przy zmniejszaniu częstotliwości (przy zwiększaniu ponad znamionową to przybliżenie nie działa, wtedy moc jest stała, rośnie tylko częstotliwość.)
REKLAMA