logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczny system chłodzenia szuflady biurka z komputerem

bkbintel 04 Lip 2017 14:21 969 2
REKLAMA
  • #1 16567988
    bkbintel
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim.
    Nie jestem ekspertem w dziedzinie elektryki / elektroniki więc za wszystkie moje przejęzyczenia czy złe nazewnictwa z góry przepraszam.

Szukam sposobu na automatyczne włączanie poniższego systemu chłodzenia w monecie gdy temperatura komputera (np jego procesora) wzrośnie do określonej wartości.

Aktualnie posiadam taki system:
    Automatyczny system chłodzenia szuflady biurka z komputerem
    Zasilacz 12V podłączam do kontaktu a on włącza 5 wentylatorów, które chłodzą szufladę w której jest laptop.
    A chciałbym aby wentylatory włączały się automatycznie w momencie gdy komputer osiągnie temperaturę (np jego procesor) 90°C i wyłączały gdy temperatura wyniesie 70°C.

Jakie takie coś osiągnąć?

Myślałem np. o napisaniu prostego programu, który zbada temperaturę i wyśle sygnał do gniazda USB a w nim znajdowałoby się jakieś urządzenie typu przełącznik który by włączał i wyłączał przepływ prądu.

Za wszystkie pomocne wskazówki z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16568009
    lewd
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Poszukaj na portalu aukcyjnym hasła "Termostat do wentylatorów do szaf RACK".
  • #3 16593841
    bkbintel
    Poziom 2  
    @lewd dzięki za wyznaczenie azymutu poszukiwań rozwiązania. Zastosowałem termostat W1209. Trochę inna metoda, ponieważ sprawdzam temperaturę biurka a nie procesora ale ogólny cel został osiągnięty. Pozdrawiam.
REKLAMA