logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wi-fi w routere działa natomiast Lan oraz bezpośrednio wpięty internet do Pc nie

Impactor 05 Lip 2017 14:37 702 6
  • #1 16569951
    Impactor
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z internetem i niestety nie mam pojęcia co się dzieje. Problem jest taki, że po ostatniej burzy nad moim miastem w pewnym sensie padł mi internet. Zacznę od tego, że moja sieć domowa wygląda tak: internet prowadzę do routera a w nim mam podpięte 2x PC na kablu i 2x Laptop przez wi-fi i czasem smartfony. No i po burzy prawdopodobnie spierniczył się router tak, że oba PC nie mają internetu (sprawdziłem wszystkie porty na routerze) ale wi-fi działa tylko na laptopach bo na telefonach też internetu nie ma, co więcej nie da się wejść do ustawień routera. Później spróbowałem się podpiąć bezpośrednio kablem z internetem do PC i o dziwo nie działał, to samo zrobiłem z laptopem, wpiąłem się kablem i nic. Tak więc czy ma ktoś jakikolwiek pomysł co może być nie tak??
  • Pomocny post
    #2 16569965
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    Może spróbuj zresetować do fabryki i na nowo ustawić?
    Jaki to router? Marka model?
    Ewentualnie wymiana/podłączenie innego i test.
  • #3 16569990
    Impactor
    Poziom 2  
    Jak tylko wróce do domu to wyśle model routera. Próbowałem się podpiąć do innego routera i niestety dzieje się to samo. W starym nie chce resetować ustawień ponieważ odetne całkowicie internet całej rodzinie a i tak nie da się wejść do ustawień routera więc niewiele by to dało. Najbardziej zastanawia mnie dlaczego podpinając się bezpośrednio kablem od dostawcy, internetu nie ma, a jednak wi-fi jakimś cudem działa.
  • Pomocny post
    #4 16570071
    KOCUREK1970
    Ocena: 5338
    Impactor napisał:
    Próbowałem się podpiąć do innego routera i niestety dzieje się to samo.

To może nie porty LAN w routerze padły, tylko w komputerach?
    Impactor napisał:
    Najbardziej zastanawia mnie dlaczego podpinając się bezpośrednio kablem od dostawcy, internetu nie ma, a jednak wi-fi jakimś cudem działa.

Domyślam się, że net na wifi jest bo idzie z portu WAN, a komputery podłączasz kablowo portami LAN (i te porty należy sprawdzić w komputerach).
  • #5 16570077
    Impactor
    Poziom 2  
    A w jaki sposób mógłbym sprawdzić czy poprawie działają?
    Ogólnie wydaje mi się, że te porty działają, ponieważ komputer łączy się z tym nowym routerem.
  • Pomocny post
    #6 16570314
    KOCUREK1970
    Ocena: 5338
    Impactor napisał:
    komputer łączy się z tym nowym routerem.

Impactor napisał:
    Próbowałem się podpiąć do innego routera i niestety dzieje się to samo.

Pisz bardziej szczegółowo, co masz na myśli, co zrobiłeś wiesz tylko TY.

A jeśli faktycznie porty w komputerach są ok - to i tak niczego nie zrobisz z padniętymi portami LAN w routerze. Trzeba będzie podpiąć inny router.
    Impactor napisał:
    A w jaki sposób mógłbym sprawdzić czy poprawie działają?

Pingować adres IP routera.
  • #7 16570932
    Impactor
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim za pomoc, już wiem co było nie tak. Stary router jest uszkodzony a w nowym przeoczyłem jedną rzecz przy konfiguracji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dostępem do internetu po burzy, gdzie Wi-Fi działa, ale połączenia LAN na dwóch komputerach oraz bezpośrednie podłączenie do PC nie funkcjonują. Po próbach z resetowaniem routera i podłączeniem do innego routera, użytkownik zauważył, że porty LAN w komputerach mogą być sprawne, a problem leży w uszkodzonym routerze. Ostatecznie okazało się, że stary router jest uszkodzony, a w nowym routerze wystąpił błąd w konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA