W moim Berlingo klakson działa zawsze bez kluczyka albo po jego włożeniu. Po załączeniu zapłonu działa tylko czasami, a po uruchomieniu silnika nie działa wcale.
Gdzie szukać problemu? W samochodzie jest zainstalowany moduł BSM B2 od SIEMENSa, może ta informacja się przyda.
W moim Partnerze klakson działał bez problemu - gdy w stacyjce nie było kluczyka, po włożeniu kluczyka już nie... Problem rozwiązał się sam gdy naprawiłem zerwaną taśmę skrętną która znajduje się w kole kierownicy pod poduszką powietrzną. Po naprawieniu tejże taśmy sygnał działa ok.
Panowie a może ktoś poratuje schematem klaksonu? U mnie też nie działa klakson, ale wpierw zanim zacznę rozbierać wszystko chciałbym przedzwonić żyły, a do tego jest potrzebny schemat. Schemat jaki mam z ksiązki Hayens nie pokrywa się, gdyż klakson jest sterowany masą spod poduszki. Może ktoś podpowie która z żył biegnąca spod kierownicy(od wtyczki z drugiego zdjęcia) jest od sterowania klaksonu.
Pojęte, pojęte. Nie ma masy na wałku a jak wyjmiesz kluczyk to wskakuje blokada i " robi za masę".
Niekoniecznie tak, ponieważ blokada wskakuje po poruszeniu kołem kierownicy. U mnie wystarczyło samo włożenie kluczyka a już nie działało. Wydaje mi się wręcz, że zbliżenie transpondera kluczyka w pobliże stacyjki powodowało już, że sygnał zdychał...
Citroen Berlingo 1.6 HDI (2008), dokładnie takie same objawy - brak klaksonu!
Dzięki kolegom po sprawdzeniu bezpieczników zastosowałem wskazaną ścieżkę diagnostyczną:
1.Wyciągnąć kluczyk,
2.Zablokować kierownicę
i klakson działa - nie szukałem więcej tylko od razu zabrałem się do rozbierania kierownicy a dla potomnych daję zdjęcia:
1 zdjąłem obudowę kolumny kierowniczej żeby łatwiej celować do tych dziurek z tyłu kierownicy
2 podparłem sobie kierownicę śrubokrętem po odskoczeniu kolejnych rogów
3 Dla zobrazowania tak wygląda sprężyna którą trzeba przez te dziurki "odhaczyć"
4 A oto winowajca
Te styki na rogach już na zdjęciu są odgięte ale materiał z jakiego są wykonane (jakiś blaszkolit) bardzo miękkie są więc nic dziwnego że jak zbyt mocno w klakson się uderzy to się odginają i potem już nie stykają.
Quote:
Soco63
W moim przypadku bez względu czy kluczyk był w stacyjce czy też nie klakson działał tylko i wyłącznie przy zablokowanej kierownicy.