logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HTML: Strona działa na komputerze A, ale rozjeżdża się po edycji na komputerze B

Metalmilk 12 Lip 2017 09:08 1110 7
REKLAMA
  • #1 16582587
    Metalmilk
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Posiadam zrobioną wstępnie stronę internetową wszystko w niej działa prawidłowo jednak nie potrafię zrozumieć jednego zachowania pliku html.
    Robię tak:
    1 tworzę strone na komputerka A
    2 gotowe
    3 wgrywam commanderem na serwer.
    4 sprawdzam na adresie jest ok działa jak należy.
    5 chcę dodać nowe okienka ,ruchome menu, itd.
    6 ściągam html plik i css na komputer B
    7 pilnuje się nie ingeruje w już gotowe opisy zdjęc Animacji itd , dodaje tylko nowe okienka menu czy co tam potrzebuje
    8 sprawdzam na komputerku B czy działa jest ok .
    9 wgrywam na serwer plik html i css...jak w oryginale lecz z nowo dopisanymi liniami kodu na powiedzmy to dodatkowe menu.
    10 sprawdzam na serwerze strone ładując ją od nowa .....i ... jest cała rozwalona wsio sie rozjechało.
    11 robie to samo na komputerku A po uprzednim wgraniu z komputera A od nowa wszystkiego + nowe linie kodu i wszystko działa.

Spostrzeżenie moje jest następujące na komputerku A na którym została od początku stworzona strona jest wszystko ok...ale jak tylko ściągnę na jakikolwiek inny komputer moją stronę całą lub tylko plik index html i css to jak wgram na serwer zawsze jest rozwalone...
    czy jest ktoś mnie w stanie wyjaśnić o co chodzi z tym błędem,bo jeżeli w przyszłości będę chciał coś dograć powiedzmy na wyjeździe to jak?????

zaznacze ze pliki trzymam wszystkie w głównym folderku , plik style w osobnym fonty z google...nie mam w html napisane ze plik z danym zdjęciem jest w img src="c:\parówki i kiełbasy\ zdjecia\tutaj \kZosia.jpg tylko img src=" kZosia.jpg" jako ze główny folder. style okien i ułożenie jest w css
  • REKLAMA
  • #2 16582642
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Ciężko powiedzieć nie widząc kodu. Próbowałeś (na kopii) edytować plik bezpośrednio z serwera, bez kopiowania?
    Potencjalne problemy:
    - używasz innych edytorów na komputerze A i B, jeden z edytorów zapisuje jako UTF-8 drugi np. jako ANSII
    - to zwykły HTML czy PHP? Jeżeli PHP, może być coś po stronie serwera (inna konfiguracja niż na komputerze)
    - robisz jakiś błąd w kodzie, np. niedomknięte znaczniki
    - na komputerze A i B są różne przeglądarki
  • REKLAMA
  • #3 16582671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16582707
    marcinj12
    Poziom 40  
    Erbit napisał:
    To:
    Metalmilk napisał:
    src="c:\...

w ogóle mnie się nie podoba. Nie odwołuj się do dysków lokalnych bo po "wgraniu na serwer" nie ma już dysku "c:". Odwołuj się poprzez http - czyli uruchom sobie jakiś serwer www na lokalnym komputerze.
    Przecież napisał, że tak nie robi. :]
    Niemniej adres tej rozjechanej strony rzeczywiście będzie bardzo pomocny.
  • REKLAMA
  • #5 16584206
    Metalmilk
    Poziom 12  
    Witam troszkę późno ale po pracy dopiero wiec odpisuje.... nie korzystam z określenia c: itd tylko główny folder...wszystko pisane kodem html...i jak na komputerku A jak wszystko robię to jest ok a na innym już nie... strona to narazie jest pod adresem www.fashionfashion.yum.pl jest to tymczasowe strona nie jest skończona do końca i jest przeładowana tak ze wszystko działa jak należy lecz jak pisałem po pobraniu pliku html na dysk z innego kompa i dopisaniu linii kodu albo i nawet nie ...., nie wpisaniu czegokolwiek tylko przeładowaniu to i tak sie rozwala...wiec jak kiedys zdechnie mi komp to będzie problem bede musiał wsio poprawiać ..już widzę ten ukłon w stronę komputera nowego ..eh..mam kilka Książek html i css jak pisac i nie było nic wspomniane ze taka akcja może sie wydarzyć .Pewnie błędy są jak zawsze ale jeżeli strona działa bez problemu to jest ok ino ta jedna sprawa mnie boli.....proszę o wgląd opinie i co tam się tylko da.......aha robie to w notepad plus bo w visual studio krew mnie zalewała.
  • REKLAMA
  • #6 16584326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 16584354
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ściągnij sobie firefoxa, pod prawym przyciskiem myszy będziesz miał Pokaż źródło i na czerwono pokoloruje Ci znalezione błędy.
    Tak jak podejrzewałem - masz DUŻO niedokładnie/nieprawidłowo wstawionych znaczników. Niektóre przeglądarki spróbują błędy poprawić i wyświetlić poprawnie, ale inne nie.
    Kilka przykładów do poprawki, w kodzie:
    Kod: HTML, XML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

brakuje nawiasu zamykającego znacznik.
    align, nie aline
    znacznika komórki z treścią nie zamykasz <td />, tylko <td>xxx</td>
    co to "a" robi na końcu?
    nie ma spacji pomiędzy "topy" i title
    - wiersze mają po 3, 4 lub 2 komórki (kolumny) - ich ilość powinna być taka sama lub komórki muszą mieć ustawiony parametr colspan

brak spacji oddzielających poszczególne parametry

jakieś osamotnione znaczniki:
    HTML: Strona działa na komputerze A, ale rozjeżdża się po edycji na komputerze B

i generalnie bałagan w kodzie, nie chce mi się każdego przypadku opisywać...
    Walidator HTML po poprawieniu deklaracji Doctype, która też jest nie wiadomo jaka, zwraca 103 błędy - i jeszcze część pomija.

Generalnie, oprócz nauki podstaw, polecam powyższy walidator. Piszesz kod, wklejasz w walidator, robisz walidację i nie idziesz dalej, dopóki nie masz 0 błędów!
  • #8 16584387
    Metalmilk
    Poziom 12  
    no ok już się powoli za to biorę dziękuje za fachowe podejście do błędów za jakiś czas się odezwę jeśli można na kolejne poprawki przez fachowców no i użyje tego programiku...przyznam ze dopiero od tygodnia to męczę html i css nie jest to nie do zrozumienia ale jednak trzeba nauki ...jeszcze raz dziękuję za wypatrzenie wstępnych błędów..pozdrawiam....ah no i strona rozwala się jak na innym kompie to zrobię i załaduje na serwer oprócz tych błędów wszystkich ten dziwny problem jest nadal...ale poprawie błędy i spróbuje od nowa.

Gdzie mądrość tam siła:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisuje problem z edytowaniem strony internetowej, która działa poprawnie na komputerze A, ale po edycji na komputerze B ulega zniekształceniu. Po przeniesieniu plików HTML i CSS na komputer B i dodaniu nowych elementów, strona po wgraniu na serwer nie wyświetla się poprawnie. Użytkownicy sugerują, że mogą występować różnice w edytorach kodu, błędy w kodzie HTML, a także różnice w przeglądarkach. Wskazano na potrzebę sprawdzenia błędów w kodzie oraz użycia narzędzi do debugowania, takich jak przeglądarka Firefox, aby zidentyfikować problemy z niedomkniętymi znacznikami. Użytkownik planuje poprawić błędy i kontynuować naukę HTML i CSS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA