logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośnik BT wymiana akumulatora li-ion

sebuli 12 Lip 2017 20:03 4515 16
  • #1 16583899
    sebuli
    Poziom 10  
    Witajcie,

kupiłem głośnik BT z allegro za śmieszne pieniądze jako ciekawostkę. Jest to identyczny klon głośnika Forever BS-330, ale na allegro wystawiony jako noname i taki też posiadam.

Od początku problemem był akumulator, który trzymał z minutę po ładowaniu. Rozebrałem więc głośnik... akumulator li-ion z 2008 roku w środku i tylko z dwoma pinami + oraz -.

Jako że na elektronice się nie znam, a chciałbym wymienić akumulator to czy mogę użyć akumulatora od siemensa c75? Ma trochę większą pojemność, bo 820 mAh zamiast 450mAh.

Symbol oryginalnego aku z głośniczka to 053450SL-1. Akumulator wydaje mi się lekko napuchnięty. Mam też obawy, bo teraz nie wiem czy układ w tym głośniku ma zabezpieczenie przed przeładowaniem akumulatora li-ion.

Głośnik ładowany jest za pomocą kabelka usb, ale nie mam pojęcia czy układ w jakiś sposób zabezpiecza sam akumulator przed przeładowaniem...

Nie wiem czy zdjęcie płytki coś da, ale może ktoś wywnioskuje czy śmiało mogę podłączać aku od siemensa.

P.S.
    Naładowane aku od siemensa aktualnie zasila mi głośnik, gra już godzinę, ale nie chce jeszcze podłączać zasilania na USB żeby ładowanie się rozpoczęło, bo nie wiem czy to bezpieczne.
  • #2 16583910
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Zrób zdjęcie oryginalnego akumulatorka z głośnika
  • #3 16583935
    sebuli
    Poziom 10  

Zielony kolor to minus, a czerwony to plus.
  • #4 16584004
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2473
    sebuli napisał:
    Głośnik ładowany jest za pomocą kabelka usb, ale nie mam pojęcia czy układ w jakiś sposób zabezpiecza sam akumulator przed przeładowaniem.
    Każde urządzenie z zamontowanym wewnątrz ogniwem Li-ion powinno posiadać takie zabezpieczenie gdyż w innym wypadku uległo by zniszczeni ogniwo w nim zamontowane fabryczni.
  • #5 16584038
    sebuli
    Poziom 10  
    Hm, tak też pomyślałem, ale może to tak chińskie gówienko, że stąd napuchnięty lekko oryginalny akumulator. Dostałem już taki głośnik z niedziałającym akumulatorem. Zastanawiam się tylko czemu i skąd pojawił się klon głośnika forever, tutaj jeszcze w miarę bym ufał, że zabezpieczenie będzie. Niestety, dostałem noname i nie wiem czy to zabezpieczenie faktycznie działa.
  • #6 16584062
    gumisie
    Poziom 43  
    Napuchło ze starości, jak napisałeś #1: 2008r. Rozbierz to stare ogniwo i sprawdź czy wewnątrz jest jakaś elektronika.
    Pozdrawiam.
  • #7 16584071
    sebuli
    Poziom 10  
    No tak... Nie pomyślałem o tym :) Ładowarka Siemensa C75 ma w parametrach ładowanie prądem 620mA, z USB 3.0 mogę uzyskać 900mA, myślicie że układ w głośniku ma zabezpieczenie, które i tak i tak obniża prąd do wartości bezpiecznej dla oryginalnego akumulatorka?
  • Pomocny post
    #8 16584085
    gumisie
    Poziom 43  
    Na pewno obniży, z tym że dłużej będzie się ładować. Używając multimetru Możesz sprawdzić tak napięcie jak prąd ładowania ogniwa.
  • #9 16584181
    sebuli
    Poziom 10  
    Głośnik już na siemensowej baterii gra 3h, narazie żaden wyczyn, ale akumulator też już ma swoje lata, czuję, że nawet jest z 2005 roku. Czyli lutować do kabelków i patrzeć jak się zachowuje akumulator podczas ładowania?
  • #10 16584318
    gumisie
    Poziom 43  
    sebuli napisał:
    Czyli lutować do kabelków i patrzeć jak się zachowuje akumulator podczas ładowania?
    Możesz, lecz przedtem wykonaj tą czynności z mojego #8 postu, tj. sprawdź napięcie oraz prąd ładowania (oczywiście po podłączeniu ładowarki, kabla z odpowiednim wyjściem USB). Pozatym w razie jakiegoś problemu głośnik ten Możesz zasilać bezpośrednio z power_bank bez wewnętrznego akumulatora.
    Pozdrawiam.
  • #11 16584367
    sebuli
    Poziom 10  
    Ok, sprawdzę. Jeszcze przyszło mi coś do głowy. Oryginalny akumulator ma 3.8V w specyfikacji, od siemensa jest 3.7V. Układ mógł być budowany typowo pod napięcie 3.8V czy sprytnie obliczy sobie dopuszczalne napięcie dla nowego napięcia dla baterii? W przypadku li-ion te 0.1V może mieć znaczenie przy ładowaniu akumulatora na maksa?

Sprawdzałem czy bez akumulatora z samym zasilaniem głośnik będzie działał i niestety, nie działa, potrzebny jest bufor w postaci aku.

Edit:
    Na wejściu z USB komputera jest 5.1V, ale do baterii jest dostarczane 4.72V. Prąd jeszcze sprawdzę.
  • #12 16584464
    gumisie
    Poziom 43  
    sebuli napisał:
    Oryginalny akumulator ma 3.8V w specyfikacji,
    Ze względu na starczą ślepotę co wiąże się z problemem odczytania danych tego akumulatora, podaj link do jego specyfikacji'
    sebuli napisał:
    Sprawdzałem czy bez akumulatora z samym zasilaniem głośnik będzie działał i niestety, nie działa, potrzebny jest bufor w postaci aku.
    I tu mnie zaskoczyłeś. Z głośnikami typu BT a które naprawiałem nie było problemu. Jednak te małe chińskie rączki potrafią zaskoczyć :D
    P.S.
    Podobno człowiek uczy się aż do śmierci. Strach się bać umierać, ponieważ nigdy nie wiadomo czym jeszcze nas Chińczyk potrafi zaskoczyć.
    Pozdrawiam.
  • #13 16584866
    sebuli
    Poziom 10  
    Na zdjęciu symbol tego akumulatorka jest niewyraźny, ŻADNA STARCZA ŚLEPOTA, proszę wypluć te słowa :)

Jedynie to udało mi się z chińskich stron wyłuskać.

Ciągle zastanawiam się nad tą różnicą napięcia dla obu akumulatorów, czy powinienem tam wstawić odpowiedni rezystor, który mi ładowanie zmniejszy o 0.1V? Chyba to by się nie udało, bo jak powiadomić układ, że ma ładować akumulator do momentu jak napotka mniejsze maksymalne napięcie, a nie to co ma zadane.
  • Pomocny post
    #14 16585084
    gumisie
    Poziom 43  
    @sebuli. Nie spotkałem się jeszcze akumulatorem li-ion o napięciu 3,8V. Z tego co udało mnie się znaleźć to "Model Number:053450sr; Type:li-ion; Nominal Voltage:3.7v" a więc to samo napięcie.
    Pozdrawiam.
  • #15 16585109
    sebuli
    Poziom 10  
    Hm, rozumiem, tylko dziwi mnie, że w google można znaleźć te aku z 3.8V np. jakieś samsunga, chociaż może podróbki. Próbowałem wczoraj zmierzyć prąd płynący od kabelka, który ładuje baterię do plusa baterii, tutaj właśnie wpiąłem się multimetrem i nie wiem czemu, ale obwód nie działał, żeby aż taki opór stawiał ten mój multimetr...

Dodano po 4 [godziny] 12 [minuty]:

Piszę post pod postem, ale napięcie, które trafia do akumulatorka podczas ładowania to 4.7V... a czytałem w internecie, że jak mamy pojemność 3.7V to ładowanie powinno być napięciem 4.2V. Także... czy to co teraz robię jest bezpieczne?
  • Pomocny post
    #16 16585795
    gumisie
    Poziom 43  
    sebuli napisał:
    napięcie, które trafia do akumulatorka podczas ładowania to 4.7V... a czytałem w internecie, że jak mamy pojemność 3.7V to ładowanie powinno być napięciem 4.2V.
    Dobrze wyczytałeś, napięcie ładowania ogniw li-ion nie powinno być wyższe od 4,2V. I tu musisz upewnić się co do sprawności Twojego multimetru (to co pisaliśmy na PW).
  • #17 16587551
    sebuli
    Poziom 10  
    Dziękuję za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił głośnik Bluetooth, który okazał się klonem modelu Forever BS-330, z problematycznym akumulatorem li-ion z 2008 roku, trzymającym zaledwie minutę po naładowaniu. Po rozebraniu głośnika, użytkownik zauważył, że akumulator jest lekko napuchnięty i zastanawia się nad wymianą na akumulator z telefonu Siemens C75, który ma większą pojemność (820 mAh vs 450 mAh). W dyskusji poruszono kwestie zabezpieczeń przed przeładowaniem akumulatora, które powinny być obecne w urządzeniach z ogniwami li-ion. Użytkownik zadał pytania dotyczące różnicy napięcia między akumulatorami (3.7V vs 3.8V) oraz bezpieczeństwa ładowania. Ostatecznie, po wymianie akumulatora, głośnik działał przez 3 godziny, a użytkownik planuje monitorować zachowanie nowego akumulatora podczas ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA